;

Životno raslo dvocifreno

Datum objave: 01.01.1970. Broj 5 | Godina 2015

U prošloj godini ukupna premija osiguranja iznosila je 69 milijardi dinara što je rast od 8,6 odsto više u odnosu na godinu dana ranije. Ukoliko se uzme u obzir devalvacija dinara, može se reći da premija nije rasla samo nominalno već i realno. Životno osiguranje je zabeležilo rast od 13,8 odsto u odnosu na 2013. i dostiglo učešće u ukupnoj premiji od 23,1 odsto. Neživotno osiguranje je raslo nešto sporije, 6,9 odsto. U strukturi premije, još uvek dominantno učešće ima autoosiguranje i to 32,7 procenta, ali je životno osiguranje “preteklo” imovinsko i zauzima drugu poziciji.
Stručnjaci se slažu da je oblast osiguranja zabeležila dobre rezultate poslovanja, a predstavnici osiguravajućih društava očekuju rast industrije i ove godine pri čemu se i dalje očekuje dvocifreni rast životnog i skroman rast neživotnog osiguranja.

Bilansna suma je, prema podacima NBS, iznosila 168 milijardi dinara i porasla je 13,6 odsto, a tehničke rezerve su bile 117 milijardi dinara ili 21,6 odsto više nego godinu dana ranije.
U prvih pet osiguravača nalaze se iste kompanije kao i 2013. – Dunav osiguranje, Generali, DDOR, Wiener i Uniqa osiguranje.
I dalje, po visini premije, prvo mesto zauzima Dunav osiguranje koje je zabeležilo premiju nešto veću od 17,5 milijardi dinara. Sledi Generali osiguranje sa premijom od oko 15 milijardi dinara. Treću poziciju zauzima DDOR osiguranje sa premijom od 9,5 milijardi dinara. Sledi Wiener osiguranje sa premijom od oko sedam milijardi osiguranja, a petu poziciju po visini premije zauzima Uniqa osiguranje (Životno i Neživotno) sa premijom od oko 5,5 milijardi dinara.

U drugih pet osiguravača nalaze se ovim redosledom: Grawe (premija oko tri milijarde dinara), Triglav (2,7 milijardi dinara), AMS (2,2 milijardi dinara), Milenijum (skoro dve milijarde dinara), Sava Neživotno osiguranje ( skoro 1,5 milijardi dinara).

Ujedno ovih prvih deset osiguravača prelaze premiju od milijardu dinara dok ostali beleže premiju manju od tog iznosa.
Zanimljivo je da je prvih deset osiguravača zabeležilo snažan rast premije u odnosu na godinu dana ranije, a čak njih osam je imalo dvocifreni rast. Jedan od razloga za tako dobre rezultate je, između ostalog, i visoko učešće autoosiguranja u strukturi premije koje je prošle godine poskupelo 45 odsto. n

Natrag