Žigman: Niske kamatne stope potaknut će osiguratelje na inoviranje proizvoda

Datum objave: 17.06.2021.

Slovenska agencija za nadzor osiguranja (Agencija za zavarovalni nadzor) organizirala je 15. lipnja 2021. konferenciju „How low can we go? Sustainable insurance in an uncertain world“ o budućnosti osiguranja i mirovinskog osiguranja u nesigurnom svijetu.

Jedan od panelista na temu trendova i izazova u osiguranju bio je, između ostalih, i predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman. Uz njega su u raspravi sudjelovali još i Marko Jazbec, predsjednik uprave SAVA RE, Manuela Zweimueller, voditeljica Odjela nadzornih praksi IAIS-a, Boris Bajić, glavni izvršni direktor Adacta d.o.o. te profesor Karel Van Hulle u ulozi moderatora.

Na konferenciji su sudionici razgovarali o rizicima u osiguranju u neizvjesnim okolnostima koje, između ostalog, obilježava i dugo razdoblje niskih kamatnih stopa. Središnje pitanje konferencije bilo je kako će se sektor osiguranja nositi s potragom za većim prinosima, koji ujedno znače i nešto veće rizike, te hoće li te rizike prenositi na osiguranike. Predsjednik Upravnog vijeća Ante Žigman osvrnuo se na situaciju niskih kamatnih stopa rekavši da one imaju i svoje prednosti, poput jeftinijih kredita, potiču i gospodarstvo i pojedince na investiranje, a vjeruje i da će osiguratelje potaknuti na inovativnije proizvode i atraktivniju ponudu za potrošače.

Sudionici konferencije dotaknuli su se i pitanja porasta inflacije. „Ako ona bude polako rasla, to neće biti toliko problematično“, ocijenila je Manuela Zweimueller iz IAIS-a, a na istom tragu bio je i A. Žigman, koji je rekao da su za sada tržišta mirna, no da treba pratiti razvoj situacije do kraja godine. Marko Jazbec iz SAVA RE pojasnio je da su mirovinski i osigurateljni proizvodi obično dugoročniji, a da se inflacija događa danas te da je u ovom času teško predvidjeti je li to dugoročan ili kratkotrajan efekt. U svakom slučaju, smatra Jazbec, važno je zadržati „kupovnu moć“ mirovinskih proizvoda tako da oni imaju barem istu, ako ne i veću vrijednost za 10 ili 20 godina. Izvršni direktor Adacta d.o.o. Boris Bajić tom je prilikom dodao da su se osiguratelji predugo oslanjali na statične kamatne stope te da letargija ne može donijeti ništa dobro, pa tako ni u području osiguranja. S obzirom na to da je bio najmlađi sudionik panela, naglasio je da na problem inflacije različite dobne grupe gledaju drugačije te da one mlađe, suprotno vjerovanju, inflacija zabrinjava, a pogotovo stoga što je vide i na praktičnim primjerima poskupljenja stanova.

Sudionici konferencije osvrnuli su se i na globalne promjene u okolišu koje utječu na učestalost i snagu prirodnih katastrofa, uključujući i pandemije.

Natrag