;

Zemlje jugoistočne Europe naša su prirodna tržišta

Datum objave: 01.05.2010. Broj 5 | Godina 2010

[ Nikola Milijević ]

Uoči ovogodišnjeg 21. susreta osiguratelja i reosiguratelja regije (SorS), koji će se održati u Sarajevu od 9. do 11. lipnja, za sugovornika smo, nimalo slučajno, izabrali Matjaža Rakovca, predsjednika Uprave Zavarovalnice Triglav, najvećega slovenskoga osiguravajućeg društva, ujedno i lidera na području jugoistočne Europe. Razlog je što je taj slovenski osiguratelj dosad u najvećoj mjeri iskoristio prigode da uđe na regionalna tržišta, gdje bilježi i značajne poslovne rezultate, a upravo je SorS mjesto gdje se razmjenjuju informacije zanimljive svima koji imaju ambicije za poslovanje u regiji.

Gospodine Rakovec, Zavarovalnica je u Sloveniji zadržala visok udjel na tržištu, više od 40 posto. Ostala društva u većinskom državnom vlasništvu u regiji to nisu uspjela. Kako je to pošlo za rukom Triglavu?

Zavarovalnica Triglav u proteklih se godinu dana vrlo uspješno prilagodila novim ekonomskim uvjetima na tržištu. Održali smo snagu, kapital i sigurnost, koji su već 110 godina naš zaštitni znak.

Zavarovalnica Triglav pokriva 42 posto osigurateljnog tržišta. Želimo ostati vodeći osiguratelj u Sloveniji, a prisutnost na Balkanu i dalje ćemo aktivno jačati

Naš udjel na tržištu Slovenije stvarno je visok, budući da kao vodeći osiguratelj pokrivamo 42 posto tržišta. Ali nije riječ samo o iznosu tržišnog udjela, jer će naš glavni prioritet u idućem razdoblju biti stvaranje pozitivnih rezultata na području osiguranja. Želimo ostati vodeći osiguratelj u Sloveniji, a prisutnost na Balkanu i dalje ćemo aktivno jačati. Pritom su nam najveći adut izvrsni zaposlenici, budući da stalno brinemo o njihovim visokim stručnim kvalifikacijama. Uz to, nudimo kvalitetnu ponudu i poslijeprodajne aktivnosti, a naročito brzu i poštenu likvidaciju štete, po čemu su i inače poznate Grupa Triglav i Zavarovalnica Triglav.

Snažan ste igrač na osigurateljnom tržištu jugoistočne Europe. Imate vlastita društva u osam država. Jesu li ta društva pridonijela poslovnom rezultatu Zavarovalnice, ili su još uvijek opterećenje?

Tržišta jugoistočne Europe naša su prirodna tržišta – poznati su nam jezik, kultura, a osobito osiguranici i njihove potrebe. Stoga su Balkan i jugoistočna Europa naša ključna regija, u koju vjerujemo i u koju ćemo i dalje ulagati energiju. Poslovanje u našim kćerinskim tvrtkama jamačno je utjecalo na poslovne rezultate Grupe, ali smo u 2009. postigli značajan napredak. Osobito tu mislim na prijenos visokih europskih standarda, koje smo razvili u Zavarovalnici Triglav i prenijeli na kćerinske tvrtke. U njima smo ojačali kapital i razvili odgovarajuće visoku razinu osiguravajuće-tehničkih rezervacija, što je značilo da su na kraju godine neke poslovale s negativnim rezultatima, ali su ujedno postale jače i sigurnije za osiguranike.

Implementaciju Solventnosti II počeli smo već 2006. godine. Napredujemo u skladu s planom i tako ćemo do uvođenja 2012. biti potpuno spremni

Mogu reći da je usklađivanje poslovanja sa standardima Triglava u mnogim kćerinskim tvrtkama imalo veći negativni utjecaj na rezultate, nego financijska kriza. Znamo da ćemo u uspješno poslovanje kćerinskih tvrtki morati uložiti još puno potencijala i energije, ali taj cilj prihvaćamo odgovorno i s vizijom.

Kako je kriza utjecala na poslovanje Zavarovalnice Triglav? Jesu li regionalne tvrtke u vlasništvu Triglava lakše podnijele krizu?

Prošle godine naše su poslovanje obilježile štete od vremenskih nepogoda i pad ulaganja u povezane tvrtke. Financijska kriza utjecala je i na strana tržišta na kojima posluju kompanije Grupe Triglav, što je utjecalo na promijenjene pretpostavke za vrednovanje tih tvrtki. Stoga smo izveli slabljenja, a to je, naravno, utjecalo i na rezultat poslovanja. Tržišta osiguranja Zapadnog Balkana u usporedbi sa Slovenijom imaju drukčiji stupanj razvijenosti, zato se njima utjecaj krize na osiguranja odražavao drukčije nego kod nas. Premije zarađene od nekih vrsta osiguranja, koje su u Sloveniji u 2009. zabilježile najveći pad, na tržištima Zapadnog Balkana uopće nema, odnosno zanemarivo je mala. Tu prije svega mislim na investicijska životna osiguranja, kao i osiguranja kredita i transporta.

Kakvi su prvi rezultati u 2010. godine? Ima li naznake izlaska iz krize?

Proveli smo brojne mjere za ublaženje negativnih uticanja financijske krize na rezultate poslovanja, koje se već pokazuju na rezultatima prvog tromjesečja 2010. godine, jer je Zavarovalnica Triglav zabilježila dobit prije oporezivanja u iznosu 14,7 milijuna eura. Očekujemo smirivanje financijske krize u državama u kojima poslujemo, stoga ne mislim da će biti daljnjeg pada ulaganja po toj osnovi. Kriza će sigurno imati i neke pozitivne utjecaje, među ostalim i potaknuti svjesnost o tome da se moramo pobrinuti za sigurnost naše imovine i života.

Kako ocjenjujete situaciju na osigurateljnom tržištu regije? Kako se nosite s konkurencijom velikih europskih osiguratelja? Kakva je sudbina osiguravajućih društava regije s obzirom na proces globalizacije?

Grupa Triglav imala je u 2008. godini u jugoistočnoj Europi više od 12 posto tržišnog udjela, a na Zapadnom Balkanu ta brojka iznosi 22 posto. Teško mi je komentirati strategiju konkurencije, ali Grupa Triglav nastavit će širiti poslovanje na tržištima jugoistočne Europe, jer ocjenjujemo da na tim tržištima postoji potencijal za rast. Ključno strateško usmjerenje je da se pobrinemo za konsolidaciju cjelokupne grupe i uvođenje jedinstvena standarda Triglava za sve kćerinske tvrtke. Ako se pojavi prilika za ulazak na novo tržište, ili u novu osiguravajuću grupu, i to nas, naravno, zanima.

Kako na situaciju na regionalnom tržištu utječe SorS, Susret osiguravača i reosiguravača Sarajevo? Što biste mijenjali u sadašnjoj organizaciji tog skupa?

SorS otvara prostor za razmjenu iskustava i znanja na tržištu osiguranja u regiji, što Grupa Triglav kao vodeći igrač na tom području podržava. Prijenos dobrih praksi i suradnja unutar grane dobri su temelji za budući razvoj kulture osiguranja. Ubuduće u takav dijalog želimo uključiti i regulatore svih država koje SorS udružuje.

Čime se trenutačno najviše bavite? Reorganizacijom, novom strategijom…

Nova strategija, koju ćemo predstaviti u lipnju, postavlja ambiciozne smjernice za naše poslovanje do 2013. godine. Nekoliko činjenica već sam istaknuo i sigurno ćemo prije svega težiti konsolidaciji Grupe Triglav. Naime, u prošlosti smo se prilično brzo širili, a sad je vrijeme da ujedinimo snage. U upravljanju kćerinskim tvrtkama još ćemo aktivnije ulaziti u procese na svim razinama, a naš fokus bit će usmjeren na osnovnu djelatnost, znači osiguranje.

Do kud je Triglav došao u implementaciji Solvency II? Kakva je situacija u ostalim društvima u Sloveniji?

Implementacijom Solventnosti II počeli smo već 2006. godine. Napredujemo u skladu s planom i tako ćemo do uvođenja u 2012. godini biti potpuno spremni. U aktivnostima implementacije djelotvorno surađujemo i sa slovenskim regulatorima tržišta osiguranja, ali sudjelujemo i u svim kvantitativnim studijama na tom području.

Triglav je svjestan da kao vodeće osiguravajuće društvo ima i veliku odgovornost u razvoju  kulture osiguranja. Zato ćemo na kćerinske tvrtke prenositi i kvalitetne produkte

Koje produkte ćete najviše nuditi u ovoj i idućoj godini?

Najzanimljivija za tržište sigurno su osiguranja automobila i osiguranja industrije. No, Triglav je svjestan da kao vodeće društvo imamo i veliku odgovornost u razvoju kulture osiguranja. Zato ćemo na kćerinske tvrtke prenositi i kvalitetne produkte, koje smo razvili na području osiguranja stanova i osiguranja odgovornosti.
Treća važna kategorija su životna osiguranja. Makroekonomski pokazatelji o razvijenosti tržišta osiguranja pokazuju veliku razliku između Slovenije i ostalih tržišta Zapadnog Balkana, na kojima smo trenutačno prisutni. I u Sloveniji ima puno prostora za razvoj tog područja.
U nas, primjerice, premija životnih osiguranja iznosi 315 eura po stanovniku, a u razvijenim europskim državama 1098 eura. U državama Zapadnog Balkana ta je brojka znatno niža – od dva eura u Makedoniji ili deset eura u Srbiji do 79 eura u Hrvatskoj. Zbog toga ćemo ubuduće aktivno usmjeravati napore, znanje i rad u rast tih tržišta.

Politika je često utjecala na postavljanje vodećih ljudi u Triglavu. Očekujete li da ćete na funkciji ostati do kraja mandata?

Ne znam na koji mandat mislite – drugi ili treći!?

Natrag