;

Zastoji u poslovanju i cyber incidenti dominantni poslovni rizici u 2018. godini

Datum objave: 17.01.2018.

Zastoji u poslovanju (42 posto odgovora) i cyber incidenti (40 posto) ovogodišnji su vodeći globalni poslovni rizici prema Allianzovu barometru rizika 2018. Zastoji u poslovanju koji ostaju na prvome mjestu kao i u 2017., te cyber incidenti koji su se ove godine s trećeg popeli na drugo mjesto, ciljaju na temelje povezanih ekonomija, zbog čega mogu ugroziti uspjeh, pa čak i egzistenciju tvrtki svih veličina i sektora.

Veći gubici od prirodnih katastrofa (br. 3 s 30 posto odgovora, što je pomak prema gore u odnosu na br. 4 u 2017.) također su sve veća briga za tvrtke, a rekordna 2017. godina u broju katastrofa također je razlog što se klimatske promjene i sve veća nestabilnost vremena (br. 10) prvi put javljaju među deset najvažnijih rizika. U međuvremenu, utjecaj rizika novih tehnologija (br. 7 u 2018.; br. 10 u 2017.) jedan je od onih koji su se najviše popeli na ljestvici, zato što tvrtke prepoznaju da bi inovacije poput umjetne inteligencije ili autonomne mobilnosti mogle u budućnosti stvoriti nove odgovornosti i gubitke većih razmjera, kao i prilike. S druge strane, tvrtke su manje zabrinute glede razvoja tržišta (br. 4 u 2018.; br. 2 u 2017.) nego 12 mjeseci ranije.

Ovo su ključni rezultati sedmog Allianzova barometra rizika koji svake godine objavljuje Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS). Izvješće za 2018. godinu temelji se na uvidu rekordnih 1911 stručnjaka za rizike iz 80 zemalja.

“Prvi put zastoji u poslovanju i cyber rizici poravnati su na Allianzovu barometru rizika, a ti su rizici i sve više međusobno povezani”, kaže Chris Fischer Hirs, generalni direktor, AGCS. “Bilo da su rezultat napada kao što je WannaCry, ili češće, sistemskih ispada, cyber incidenti sada su glavni uzrok zastoja u poslovanju današnjih umreženih tvrtki čija su primarna imovina često podaci, uslužne platforme ili njihove skupine klijenata i dobavljača. Međutim, prošlogodišnje velike prirodne katastrofe podsjećaju nas da se utjecaj uvijek prisutnih opasnosti također ne smije podcijeniti. Upravitelji rizicima u budućnosti će biti suočeni s veoma složenim i volatilnim okruženjem kako tradicionalnih rizika poslovanja tako i izazovima novih tehnologija.”

Nesiguran i nepredvidiv okvir za poslovanje najveći rizik u Hrvatskoj
“U Hrvatskoj najveći rizik i ove godine prijeti od promjena zakonodavnog i regulatornog okvira. Iako se i na nekim drugim tržištima ovaj rizik procjenjuje kao značajan, u Hrvatskoj je on najizraženiji (na prvom mjestu s 48 posto u 2018. te s 57 posto u 2017.) i po tome nam je slična još samo Grčka. To nije iznenađujuće, jer se o nesigurnom i nepredvidivom okviru za poslovanje u Hrvatskoj govori već niz godina. Poduzete mjere koje bi trebale poboljšati uvjete poslovanja i u tom smislu, još uvijek ne daju vidljive rezultate pa za poduzetnike i poslodavce u Hrvatskoj eliminacija, odnosno smanjivanje ovog rizika kroz promjene i reforme koje se očekuju od Vlade ostaje jedan od prioriteta. Aktivnosti Vlade odražavaju se i na procjene drugih rizika pa su tako nastavak ekonomskog rasta i pozitivni pomaci u fiskalnoj konsolidaciji rezultirali nižom procjenom makroekonomskih rizika (26 posto i četvrto mjesto u 2018. u odnosu na 38 posto i 3. mjesto u 2017.) i rizika tržišnih kretanja (druga pozicija uz pad od 47 posto iz 2017. na 36 posto u 2018.) u odnosu na godinu ranije”, komentirala je Marija Kazija Krizmanić, direktorica Sektora za aktuarske poslove i upravljanje rizicima iz Allianza Zagreb.

Na hrvatskom tržištu za ovu je godinu značajno porasla percepcija rizika vezanih uz prirodne katastrofe (treće mjesto i 32 posto u 2018. u odnosu na peto mjesto i 19 posto iz 2017.) i klimatske promjene (novi ulazak na sedmom mjestu sa 16 posto). Istodobno raste i svijest o rizicima koje donose cyber incidenti (zadržavanje na 6. poziciji uz rast s 15 posto iz 2017. na 20 posto u 2018.), iako smo u ovom segmentu i dalje ispod ostatka svijeta, kao i zastoji u poslovanju općenito (novi ulazak na petom mjestu s 22 posto). Prvi put ove godine među deset najvećih poslovnih rizika u Hrvatskoj se na devetom mjestu pojavio i rizik gubitka reputacije i vrijednosti brenda. 

Natrag