Zašto je pisanje web sadržaja srž vaše online prodaje?

Datum objave: 29.07.2021.

Ako ste izgradili dobar odnos sa svojim čitateljima i pratiteljima kroz sadržaj koji ste konzistentno dijelili s njima, lakše ćete ih pretvoriti u svoje kupce

Piše: Marija Trifunović – Content Writer, Copywriter

Uz svježu šalicu kave pored sebe i spremnim računalom, svoje prste pripremili ste za pisanje po tastaturi, jer vrijeme je da napišete i pošaljete novi newsletter svojim pretplatnicima. A niste ih „posjećivali“ u inboxu mjesecima.

Znate i da vaša web stranica još uvijek ima napisan sadržaj o vašoj kompaniji, brendu, proizvodima i uslugama u kojoj se više ni ne nazire da je to firma u kojoj radite, jer to više ne oslikava trenutno stanje u kojem poslujete.
Blog stranica na vašoj web stranici još uvijek ima samo ona dva kratka teksta objavljena još u doba Jure.

Vaša Instagram stranica nije objavila novi post niti story tjednima iako imate toliko toga za priopćiti i podijeliti s pratiteljima.
Poslije 15-minutnog ciklusa kucanja, brisanja i gledanja u prazan, bijeli dokument, čini se da ne možete smisliti i posložiti prave riječi. Hvata vas nervoza, jer čeka vas još posla, a ovo pisanje, pomislit ćete kao i svaki put, i nije tako bitno. „Pisat ću drugi put“, reći ćete sebi i ovog puta.
Možda se pitate zašto vam je zapravo potreban web sadržaj i zašto ga je važno pisati i objavljivati dosljedno. Također, možda niste baš sigurni kako vam uopće on može biti koristan za vaš biznis. Na razrješenje ovih nedoumica nemam kratak odgovor, ali za početak vam dajem jedan, koji je pomalo klišej, a onda krećemo na suštinu.

Sadržaj koji dijelite na stranicama svoje web stranice, društvenih mreža, u newsletter porukama, reklamama je tijesno povezan s onim što prodajete. Njime informirate ljude da za vas čuju, prepoznaju i zavole vaš brend i da vam vjeruju.

Prvenstveno dobar sadržaj vašem biznisu pomaže da vaš brend dobije jasnoću, zauzme posebno mjesto u percepciji vaših kupaca i nezamjenjivu autentičnost, a nju je nemoguće kopirati, zar ne?
Kao takav, on vaše buduće i sadašnje kupce „pogađa“ ravno u srce, u točke za potrebu i želju, a to „gađanje“ pokreće proces prodaje.

Koji web sadržaj vam može pomoći da lakše razvijate biznis svakodnevno?
Postoje dvije vrste web sadržaja koji u paru daju najbolje rezultate, imaju jednaku vrijednost za vaš biznis i odlično se dopunjuju. To su Copy i Content.

Copy i Content

Pisanje copy-ja se zove Copywriting, a pisanje contenta Content Writing.
Kako bismo razjasnili razlike između ove dvije vrste pisanja sadržaja, idemo prvo objasniti što je Content Writing.

Content Writing ili pisanje sadržaja je umjetnost stvaranja sadržaja koji informira, obrazuje i/ili zabavlja.

Ova vrsta pisanja ima zadatak da:
● probudi interes za vaš brend,
● pomogne u „povezivanju“ s kupcima (čitateljima) i
● izgradi povjerenje između vas i njih.
Content Writing vam pomaže širiti priču o brendu, proizvodu ili usluzi, a to je moguće napraviti putem:
● tekstova na blogu,
● objava na društvenim mrežama,
● newsletter poruka,
● članaka u magazinima,
● besplatnim materijalom koji dijelite u formi e-knjige ili e-vodiča,
● skripti za video klipove, podcast emisije…

Content Writing je tu da vam pomogne izgraditi odnos s čitateljima, kupcima ili klijentima, a dok indirektno komunicira s vašom publikom, širi svijest o vašem brendu, govori o njegovim prednostima… Ovo je kontinuirani proces, hvata širi opseg u komunikaciji i prvenstveno je tu da gradi odnose na duže staze.
Copywriting ili pisanje prodajnih tekstova, kao što mu sama riječ kaže, je svrha prodaja.

U grupu prodajnih tekstova ubrajaju se:
● prodajne stranice,
● slogani,
● copy za Facebook, Instagram ili Google reklamu,
● prodajne email poruke,
● prodajna videa…

Copy je usmjeren prema jednom cilju, a to je prodaja. On je kao neka vrsta prodajne ponude koja se provodi na direktan način. I Content i Copy su jednako važni za vaš biznis samo je bitno znati u koju svrhu ćete ih koristiti. Jedno ne isključuje drugo već se nadopunjuje. Ako ste izgradili dobar odnos sa svojim čitateljima i pratiteljima kroz sadržaj koji ste konzistentno dijelili s njima, lakše ćete ih pretvoriti u svoje kupce uz pomoć copywriting tekstova.

Morate li pisati sami i zašto ne?
Zasigurno svoju firmu i svoj brend poznajete najbolje, mada je potrebno da vas i vaši kupci upoznaju. Ali, ne morate da se vraćate na onaj otvoreni dokument s početka priče u koji ste bespomoćno gledali ne znajući što da u njemu napišete.
Delegirajte posao pisanja profesionalcima koji će vam priskočiti u pomoć, jer su to ljudi koji svakodnevno pišu i kreiraju sadržaj. Oni će biti vaši saveznici na putu kojim kod publike gradite svijest o značaju i vrijednostima vašeg brenda koji će oni željeti kupiti, a i drugima preporučiti.

Natrag