;

Zagrebačka burza omogućila ulaganje u turbose s podlogom u platini i prirodnom plinu

Datum objave: 27.01.2014.

Od ponedjeljka, 27. siječnja, domaći ulagači na Zagrebačkoj burzi prvi put u povijesti hrvatskog tržišta kapitala mogu ulagati u strukturirane vrijednosne papire s podlogom u platini i prirodnom plinu. Ukupno je ponuđeno 16 novih strukturiranih vrijednosnih papira s podlogom, osim platine i plina, u još četiri različita instrumenta: Dax, S&P, nafta, srebro i zlato. Njihov je izdavatelj Erste Group Bank AG sa sjedištem u Beču, a Erste banka ima ulogu predstavnika izdavatelja te održavatelja likvidnosti za predmetne strukturiranje proizvode.

U ovom izdanju novost predstavlja i činjenica da se prvi put u Hrvatskoj na Zagrebačko burzi izdaju tzv. open end turbosi, koji se od uobičajenih „closed end“ turbosa razlikuju u tretmanu troška financiranja i kapitalnih akcija, poput dividendi. Tijekom prošle godine ukupan promet turbosa na Zagrebačkoj burzi iznosio je 169 milijuna kuna, a u istom razdoblju promet se na dnevnoj razini redovito kretao oko 6,2 posto ukupnoga redovnog prometa na ZSE.

“Uvođenje turbosa na ZSE vrlo je važan događaj u procesu razvoja domaćeg tržišta kapitala. Riječ je o najvećem zajedničkom projektu Erste Grupe i svih sudionika tržišta kapitala u posljednjih nekoliko godina. Otkako su turbosi u rujnu 2012. uvedeni na ZSE, bili smo svjedoci velikom napretku tržišta kapitala, kao i njegovih sudionika, a u trgovanju strukturiranim vrijednosnim papirima sudjelovalo je čak 17 brokerskih kuća”, istaknuo je Marko Erdeljac iz Sektora financijskih tržišta Erste banke te dodao: “Strukturirani vrijednosni papiri namijenjeni su iskusnim sudionicima tržišta kapitala. Svakako je bitno još jednom podsjetiti sve zainteresirane da pomno prate kretanje cijena underlyinga i prema tome koncipiraju svoja trgovanja te da uvijek na umu imaju činjenicu da su turbosi proizvodi s polugom te da u skladu s time usklađuju veličinu ulaganja u njih”.

Natrag