;

Za nas je osmišljen poseban osigurateljni model

Datum objave: 01.08.2016. Broj 7 | Godina 2016

[Sandra Zanki]

Hrvatska start up tvrtka Urban mobility ovog je ljeta hrvatsku metropolu obogatila inovativnom ponudom car sharinga, nazvanim Spin City. S direktorom tvrtke Matijom Krznarom razgovaramo o poslovnom modelu i načinu na koji su ugovarali osiguranje za svoju početnu flotu od 30 vozila. 

 
Kolika je vrijednost investicije u Hrvatskoj? Koji poslovni model koristite i u kojoj europskoj državi se takav model pokazao uspješnim?
Vrijednost investicije je 3,3, milijuna kuna. Riječ o car sharingu, inovativnom modelu dijeljenja vozila. Free-floating koncept car sharinga noviji je trend u toj industriji, a počeo se razvijati od 2010. godine. Takav model uspješno se proveo na tržištima zapadne Europe, prije svega na njemačkom govornom području (Njemačka, Švicarska, Austrija), u Engleskoj, Francuskoj.
 
U kojim sve regijama Hrvatske planirate raditi i na koje klijente najviše računate? 
Trenutačno radimo u Zagrebu te u prvom redu ciljamo na mlađu populaciju u dobi između 25 i 40 godina, a koja je informatički pismena, ekološki osviještena, obrazovana i uglavnom zaposlena.
Za širenje poslovanja zanimljivi su nam najveći hrvatski gradovi, ali i manje sredine u kojima car sharing također može pridonijeti kvaliteti života. No, u manjim sredinama koncept se mora prilagoditi u konzervativniji kontekst (from free-floating to station based)
 
Koliko automobila ste nabavili u prvom krugu ulaganja i koja je dinamika širenja biznisa? 
Početna flota sastoji se od 30 manjih gradskih vozila (VW up), od čega je 10 na električni pogon. Dinamika širenja ovisi o dinamici organskog rasta, no svakako imamo velike planove.
 
Tko stoji iza tvrtke? Tko su ulagači i tko vodi tvrtku? Predstavite se ukratko.
Ovo je hrvatska startup tvrtka i hrvatski projekt, u koji je uložen domaći kapital. Direktor tvrtke sam ja. Urban Mobility nastao je, zapravo, kao vizija stvaranja nove ere urbane mobilnosti i imidža gradova kao modernih eko zajednica. Bavimo se razvojem projekata održive mobilnosti koji unaprjeđuju mreže javnog prijevoza u gradovima. Pri osmišljavanju usluga koje poboljšavaju urbanu mobilnost, veliku važnost pridajemo njihovoj štedljivosti, fleksibilnosti i ekološkoj vrijednosti. Na taj način unaprjeđuje se kvaliteta života u gradovima i čuva okoliš.
 
Kako ste ugovarali osiguranje automobilske odgovornosti? S obzirom na specifičan biznis, je li vam osiguratelj izašao u susret? 
Proces ugovaranja AO polica bio je prilično iterativan, s obzirom na specifičnost usluge. Većina osiguravajućih društava smatrala nas je klasičnom rent-a-car djelatnošću, vjerujem nastojeći tako smanjiti svoj rizik. Ugovaratelj s kojim smo sklopili posao pokazao je razumijevanje za ovaj inovativni projekt i u svakom aspektu nam se prilagodio da krajnjem korisniku možemo ponuditi fleksibilnost.
 
Jeste li od svog osiguratelja tražili neke specifične vrste osiguranja koje biste trebali imati – tipa osiguranja odgovornosti za štete koje automobilima nanesu vaši klijenti?
Flota je osigurana punim kasko osiguranjem s franšizom. Korisnici sudjeluju u odgovornosti u šteti koju mogu smanjiti ili u potpunosti anulirati kupnjom dodatnih City Care paketa koje smo za njih osmislili kako bi mogli bezbrižno uživati u Spin City vožnji.
U ponudi imamo "Instant osiguranje" koje se aktivira putem aplikacije prije vožnje. Instant vrijedi za jednokratno korištenje usluge i smanjuje udio u šteti. Imamo i "City Care 30" – mjesečnu pretplatu na osiguranje i "City Care 365" – godišnji prepaid paket osiguranja. Ovim paketima korisnici u potpunosti anuliraju udio u šteti, neovisno o tome koliko koristili našu uslugu.
 
Kolika je dogovorena franšiza?
Franšiza je 2000 kuna.
 
Natrag