;

Vreme konsolidacije tek predstoji

Datum objave: 22.04.2019. Broj 4 | Godina 2019

CIE tržišta su i dalje vrlo fragmentirana kada je reč o osiguranju i sa relativno velikim brojem osiguravajućih kompanija koje imaju nizak udeo na tržištu. To implicira da će se konsolidacija nastaviti kao logična posledica pritiska konkurencije. To će naterati manje kompanije da preispitaju svoju strategiju u regionu

Od 2015. pa sve do kraja 2018. desila su se 51 velika spajanja i pripajanja u centralno-istočnoj Evropi, pri čemu su 42 bila završena, a devet su bila u proceduri. Poljska je bila najaktivnije tržište budući da je na tom tržištu bilo postignuto 12 dogovora. Inače, dugoročna politika Poljske države jeste da poveća udeo domaćih vlasnika u finansijskim institucijama te zemlje, navodi se u izveštaju konsultantske kompanije Deloitte. U ovom izveštaju, prvom ovakve vrste za Deloitte, analizirano je 12 zemalja, Poljska, Češka, Mađarska, Rumunija, Slovačka, Bugarska, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Estonija, Litvanija, Letonija.

Zaključak, koji se navodi i u njihovom saopštenju za medije, jeste da je i dalje reč o vrlo fragmentiranim tržištima kada je reč o osiguranju i sa relativno velikim brojem osiguravajućih kompanija koje imaju nizak udeo na tržištu. To implicira da će se konsolidacija nastaviti kao logična posledica pritiska konkurencije. To će naterati manje kompanije da preispitaju svoju strategiju u regionu.
Potencijalni investitori na CIE region gledaju kroz tri glavna faktora: očekivani ekonomski rast i dalje je veći nego na tržištima Zapadne Evrope i drugim razvijenijim tržištima; zatim bruto premija je u svim ovim zemljama po glavi stanovnika značajno niža nego na zapadnim tržištima što ukazuje na potencijal za rast i sve veći regulatorni zahtevi povećavaju troškove poslovanja osiguravača, pritiskaju profitabilnost i zahtevaju veću centralizaciju. Uzimajući u obzir potencijale za rast u ovom regionu kao i repozicioniranje velikih osiguravajućih kompanija za očekivati je da će biti zainteresovanih s obe strane – i prodavaca i kupaca.

Balaz Mert, finansijski savetnik, tim povodom kaže da se upravo zbog svega navedenog očekuje povećanje spajanja i preuzimanja u narednim godinama.

Najaktivnije kompanije

Vienna Insurance Group (VIG) je imala najintenzivniju strategiju širenja jačajući prisustvo u centralnoj i istočnoj Evropi preuzimajući sedam kompanija u Estoniji, Letoniji, Rumuniji, Poljskoj i Srbiji. VIG je preuzeo AXA podružnice u Srbiji i Rumuniji. U Mađarskoj su objavili još 2017. da će se njihove tri kompanije Erste Biztosító, Union Biztosító and Vienna Life Biztosító spojiti u Union Biztosító što je u skladu sa strategijom kompanije da u narednom periodu dostignu tržišni udeo od deset odsto.

Poljska je bila najaktivnije tržište u pogledu spajanja i preuzimanja,
budući da je na tom tržištu bilo postignuto 12 dogovora

Canadian Fairfax Financial Holdings takođe je preuzeo značajan broj osiguravajućih kompanija. Preuzeli su AIG-ove operacije u Bugarskoj, Rumuniji, Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Slovačkoj i drugim zemljama, uglavnom Latinske Amerike. Ukupna vrednost transakcije je bila 218,3 miliona evra. Treća najaktivnija kompanija po pitanju akvizicija u posmatranom periodu je bila italijanska Generali Grupa sa tri transakcije u Češkoj, Sloveniji i Poljskoj o čemu smo već pisali u Svetu osiguranja. U 2018. Allianz Grupa se dogovorila da preuzme DAS Slovakia od nemačkog osiguravača ERGO. I ta akvizicija je u skladu sa strategijom kompanije ERGO koja želi da ojača pozicije u Poljskoj i Grčkoj, ali i vanevropskim tržištima poput Indije i Kine. Holandski osiguravač AEGON prodao je svoje osiguravajuće kompanije u Českoj Republici i Slovačkoj. Jedan od mogućih razloga je što nije uspeo da dostigne željeni udeo na tržištu.

Dalje, u 2017. Atradius, drugi najveći provajder osiguranja kredita u svetu, objavio je želju da se širi internacionalno i da uđe na dva nova tržišta – bugarsko i rumunsko. Ako odemo malo dalje u prošlost, budući da su analizirana spajanja i preuzimanja od 2015. tada je Gjensidige Forsikring preuzeo PZU Lietuva za 66 miliona evra što je bilo u skladu sa širenjem u nordijskim i baltičkim zemljama. Tom akvizicijom tržišni udeo pomenutog osiguravača porastao je sa sedam na 13 odsto na baltičkim tržištima, i sa sedam na 21 odsto u Litvaniji.

Poljska lider u svakom smislu

Inače, ukupna bruto premija u zemljama CIE porasla je 12, 1 odsto u 2017. u odnosu na 2016. i rast su zabeležile sve analizirane zemlje u regionu. Estonija, Litvanija, Letonija i Poljska imale su prosečan rast premije 9,3 odsto pri čemu rast u Poljskoj od 18 odsto značajno premašuje prosek u celokupnom CIE regionu. Između ostalog, u ovoj zemlji se generiše 41,4 odsto od ukupne bruto premije CIE regiona. Jedna od glavnih razloga ovolikog rasta premije u Poljskoj može biti snažan rast osiguranja automobila za 34,7 odsto. Ruku na srce ovaj rast uzrokovan je poskupljenjem osiguranja od auto-odgovornosti.

Natrag
Novo
izdanje!
godina XXI
broj 2/2019
*izdanje za Hrvatsku i Sloveniju.