;

Vratiti povjerenje u hrvatsko tržište kapitala

Datum objave: 15.10.2019.

U hotelu Esplanade Zagreb održana je konferencija “Kvaliteta korporativnog upravljanja”, u organizaciji izdanja Hanza Medije, Jutarnjeg lista, novac.hr i Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga.

Cilj ovoga gospodarskog skupa je raspraviti o izuzetnoj važnosti kvalitete korporativnog upravljanja, kako za pojedinačni poslovni uspjeh tako i za opći gospodarski rast. Poseban naglasak stavljen je na važnost kvalitete korporativnog upravljanja za dizanje općih poslovnih standarda pa potom i likvidnosti na hrvatskom tržištu kapitala.

Na konferenciji kao govornici sudjelovali su Zdravko Marić, ministar financija, dr. sc. Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe i Steven Maijoor, predsjednik Europskog nadzornog tijela za vrijednosne papire i tržišta kapitala (ESMA).

Na konferenciji je svečano potpisin Kodeks korporativnog upravljanja izdavatelja koji su Hanfa i Zagrebačka burza zajednički izradile uz potporu EBRD-a, a s ciljem unapređenja kulture korporativnog upravljanja.

Kodeks korporativnog upravljanja određuje temelje za izgradnju sofisticiranih korporativnih odnosa unutar kompanija kroz definiranje detaljnih postupaka rada uprave i nadzornog odbora, uspostavljanje učinkovite unutarnje kontrole i učinkovitog sustava odgovornosti. Ova načela dobrog korporativnog upravljanja postižu se prije svega odgovornim ponašanjem ključnih osoba unutar kompanija. Konferencija će okupiti dvjestotinjak predstavnika uprava vodećih međunarodnih i hrvatskih tvrtki, financijskih stručnjaka, akademika i Vladinih dužnosnika.

“Uz proračunske deficite, zaduženja, inflaciju, kamatne stope i sve ostalo što investitore muči, naša želja jest vratiti povjerenje u hrvatsko tržište kapitala i to je cilj novog Kodeksa korporativnog upravljanja koji ćemo danas potpisati”, rekao je Ante Žigman prilikom otvorenja konferencije. Iako su događanja iz 2017. ostavila dubok trag na ulagateljima, nedavno povećanje prometa na Zagrebačkoj burzi dokaz je velikog prostora za rast prometa, a novi će Kodeks odgovoriti investitorima na mnoga pitanja koja ne razumiju. Funkcija menadžmenta, način funkcioniranja Nadzornih odbora i Uprava, transparentnost poslovanja i društvena odgovornost tvrtki samo su neka od tih pitanja, a prvi izvještaj o uspjehu novog Kodeksa korporativnog upravljanje bit će dostupan već početkom iduće godine, najavio je Žigman. Transparentnost i objavljivanje podataka o kompaniji sastavni su dio novog Kodeksa.

Da je korporativno upravljanje uistinu ključno i jasno povezano s kvalitetom poslovanja kompanija smatra i Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade i ministar financija. Uz to, kako je naglasio, ono je važno i za nastavak gospodarskog rasta Hrvatske: “Razlog implementacije novih uredbi je upravo korporativno upravljanje te davanje većih ovlasti Hanfi kao regulatoru. Dižu se i pragovi koji znače bolji iskorak i uvjete za kompanije na Burzi”.  Zadnje su aktivnosti na Zagrebačkoj burzi ponovno probudile interes investitora, ali i aktera iz političkog svijeta te su ih potaknule na svojevrsno buđenje i ponovno aktualizaciju teme tržišta kapitala. Uz to, kako je naglasio, sa sve skorijim hrvatskim predsjedanjem Europskom unijom to će pitanje biti sve češćim predmetom rasprava na razini EU.

 

Natrag