;

Visoki standardi u procjeni šteta

Datum objave: 01.04.2015. Broj 3 | Godina 2015

Kao europski i tržišni lider u tehničkim pregledima, procjenama i vještačenjima, godišnje obave više od 23 milijuna pregleda vozila. Osim procjena vrijednosti, šteta i vještačenja, bave se i sudskim ekspertizama ili analizama te rekonstrukcijama prometnih nezgoda. Riječ je o DEKRA Ekspertu, jednom od najvećih koncerna u branši sa sjedištem u njemačkom gradu Stuttgartu. U Hrvatskoj su prisutni već više od pet godina i većinom se bave procjenama šteta i procjenama tržišne vrijednosti. Procjene šteta i tržišne vrijednosti odnose se prije svega na vozila, plovila i strojeve, ali u suradnji s vanjskim partnerima pružaju i uslugu procjene drugih pokretnina te nekretnina, kao i industrijskih postrojenja. Uz to, rade i kalibraciju servisnih uređaja u servisnim mrežama grupacija VW, BMW, Mercedes… Surađuju i s drugim sudskim vještacima kad je riječ o procjenama vrijednosti autentičnosti oldtimera. 

 
Neovisna procjena šteta
DEKRA Ekspert, kako se zove podružnica tvrtke DEKRA u Hrvatskoj, prvi put se  predstavila na zagrebačkom Autoshowu 2008. O njihovu radu razgovaramo s Krunoslavom Hrupecom, tehničkim direktorom DEKRA Eksperta. 
"Procjene šteta radimo kao neovisna kuća. Naši procjenitelji potpuno su neovisni o  osiguravajućim društvima, automobilskim trgovcima i serviserima. Educirani su u koncernu DEKRA ili su ovlašteni sudski vještaci. U Hrvatskoj surađujemo s većinom osiguravajućih društava i za njih pokrivamo gradove u kojima, primjerice, nemaju vlastite procjenitelje, ali smo im na usluzi i u drugim prilikama, primjerice u razdoblju povećana obima posla ili kad su im potrebne zamjene zbog godišnjih odmora i slično. Naša je prednost u tome što zajedno s našim franšiznim partnerima pokrivamo područje cijele Republike Hrvatske, s naglaskom na uvijek ujednačenim standardima rada. Osiguravajuće kuće s kojima radimo su, primjerice, Allianz, Uniqa, Generali, Izvor, Triglav, Ergo. Za njih radimo procjene šteta, kontrole izvršenih popravaka, obračune totalnih šteta, rekonstrukcije i vještačenja prometnih nezgoda. 
Osiguravajuća društva ujedno su nam i najveći klijenti u Hrvatskoj, uz leasing tvrtke s kojima surađujemo na procjenama tržišne vrijednosti te preuzimanju vozila i izvještavanju o njihovu stanju nakon isteka leasinga", objašnjava Krunoslav Hrupec. Kako naglašava tehnički direktor DEKRE Ekspert, osim procjene štete, osiguranjima nude i mogućnost prijave štete. "Na taj način osiguranik odjednom može obaviti sve – i prijavu i procjenu štete, jednako kao u procjenilištu osiguratelja. Važno je napomenuti da kod procjene štete bez policijskog izvješća DEKRA obavlja suočenje te nakon postavljanja vozila u sudarni položaj daje mišljenje o visini i intenzitetu štete, odnosno je li mogla nastati na prijavljeni način. 
 
Zadovoljni i osiguranici
Angažiranjem DEKRE osiguratelji ne utječu na kalkulacije popravaka koje izrađuju naši procjenitelji. U praksi sudskih sporova između osiguratelja i osiguranika ima, ali njihov broj nije značajan. Bez obzira na to tko je obavio procjenu štete, bilo da je riječ o internom ili eksternom – u našem slučaju DEKRINOM – procjenitelju, na osiguratelju je odluka hoće li s osiguranikom ići na nagodbu ili na drugi način riješiti pitanje njegove štete. DEKRA ne donosi takvu odluku." "S osiguranjima u Hrvatskoj DEKRA odlično surađuje. Vrlo su dobro prihvatili naše standarde u procjeni šteta. Riječ je o uspješnoj suradnji, u kojoj je zadovoljna i treća, vrlo važna strana – osiguranik." (N. G. K.) 
Natrag