Vienna osiguranje VIG prvi dobitnik priznanja „Izvrsnost u različitosti“

Datum objave: 21.12.2021. Broj 4 | Godina 2021

Vienna osiguranje VIG je prva kompanija u finansijskom sektoru Bosne i Hercegovine kojoj je dodijeljeno priznanje “Izvrsnost u različitosti” (Excelling in Diversity)

Izvrsnost u različitosti” predstavlja certifikat koji se dodjeljuje kompanijama i institucijama koje promovišu te kontinuirano rade na unapređenju u oblasti ljudskih prava kroz ravnopravno tretiranje svih zaposlenika i zaposlenica te kandidata i kandidatkinja za posao, bez obzira na spol, seksualnu orijentaciju, etničku pripadnost, invaliditet ili drugu karakteristiku koja osobu svrstava u marginaliziranu grupu stanovništva. Isti se dodjeljuje od strane organizacija koje promoviraju naprijed navedene vrijednosti (Sarajevski otvoreni centar (SOC), Otaharin, Fondacija 787 i My Right). Nosioci priznanja “Izvrsnost u različitosti” su kompanije koje su u društvenom miljeu prepoznate kao one koje razumiju značaj i doprinose ravnopravnosti i poštovanju svih kategorija društva, podižu stepen tolerancije, umjesto straha nude sigurnu radnu okolinu, smanjuju stigmatizacije i njeguju pozitivan narativ.

“Nakon opsežnog procesa certificiranja koji je obuhvatio metodološki pristup detaljne analize situacije, upitnika, intervjua sa rukovodstvom i zaposlenicima/cama, evaluaciju procesa, procjenu pravila i propisa i pregled svih standarda kompanije, dodijeljeno nam je ovo vrijedno priznanje. Naime, različitost predstavlja jedan od ključnih principa naše kompanije i Vienna Insurance grupacije (VIG) kojoj pripadamo te je vidimo kao našu snagu. Stvaranje inkluzivnog radnog okruženja u kojem svi mogu napredovati ne događa se slučajno. To zahtijeva ulaganje u znanje i zajedničku predanost unutar organizacije. Stoga nas raduje i ponosni smo da je naš trud prepoznat i nagrađen”, izjavila je gđa Mersiha Korjenić, članica Uprave Vienna osiguranja VIG.

Natrag