Vienna Insurance Group: Snažan učinak uz kontinuirani dvoznamenkasti rast premije

Datum objave: 30.11.2023.

Vienna Insurance Group (VIG) povećala je svoje bruto zaračunate premije na 10,6 milijardi EUR (+1,1 milijarda EUR ili +11,4%) nakon prvih devet mjeseci 2023. Omjer solventnosti Grupe ostaje vrlo visok na 303,8%.

“Geopolitičko i gospodarsko okruženje i dalje je izazovno. Unatoč tome, VIG ima vrlo pozitivne rezultate i još jednom pokazuje da je operativno i kapitalno vrlo dobro pozicioniran. Također smo čvrsto na pravom putu kada je u pitanju rezultat prije oporezivanja i očekujemo da će zarada za 2023. biti na gornjoj granici našeg predviđenog raspona”, kaže Hartwig Löger, glavni izvršni direktor i predsjednik upravnog odbora Vienna Insurance Group.

Bruto zaračunate premije preko 10 milijardi EUR

VIG je u prva tri tromjesečja ostvario ukupnu premiju od 10.619 milijuna eura. To je jednako povećanju od 11,4% na godišnjoj razini. Značajan rast premije ostvaren je u svim segmentima. Obim premije u Austriji iznosio je 3.361 milijun eura (+2,3%), au Češkoj 1.769 milijuna eura (+9,2%). U obje zemlje rast je najvećim dijelom posljedica imovinskog i zdravstvenog osiguranja. Poljska je zabilježila dvoznamenkasti rast premija s obujmom premija od 1.150 milijuna eura (+16%) – ova brojka proizlazi iz vrlo dobrih rezultata u linijama poslovanja osiguranja od vlastite štete, ostale imovine i nezgoda te jednostruke premije životnog osiguranja. Prošireni CEE segment (Albanija, baltičke zemlje, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Mađarska, Kosovo, Moldavija, Sjeverna Makedonija, Rumunjska, Srbija, Slovačka i Ukrajina) ostvario je premijski volumen od 2.994 milijuna eura (+11,3%).

Pokretači su ovdje uključivali snažnu izvedbu u Mađarskoj (+122,5 milijuna eura) i baltičkim državama (+62,9 milijuna eura) i snažan rast u segmentu vlastite štete u Rumunjskoj (+53 milijuna eura). Posebna tržišta (Njemačka, Gruzija, Lihtenštajn, Turska) generirala su 769 milijuna eura premija (+42,1%), s rastom koji uglavnom dolazi iz Turske u poslovima životnih osiguranja, motornih vozila, imovine i nezgoda.

Stopa solventnosti 303,8%

Omjer solventnosti Grupe na kraju trećeg tromjesečja 2023. iznosio je 303,8% (uključujući prijelazne mjere) i time se dodatno povećao u usporedbi s 282% u prvoj polovici 2023. To naglašava dosljedno jaku kapitalnu poziciju VIG-a, koja je također nedavno potvrđena s rejting A+ sa stabilnim izgledima od strane rejting agencije Standard & Poor’s (S&P). Prema S&P-u, VIG je imao čvrstu kapitalnu poziciju iznad razine “AAA” na kraju 2022. i na kraju prve polovice 2023.

Predviđanja rasta za glavna tržišta VIG-a u regiji CEE i dalje su iznad prosjeka EU-a. Tvrtke iz VIG-a ostvaruju snažne rezultate unatoč slabijem općem makroekonomskom okruženju i brojnim ekstremnim vremenskim prilikama na lokalnoj razini. VIG je uvjeren da će Grupa ostvariti dobit prije oporezivanja na gornjoj granici raspona od 700 do 750 milijuna eura za cijelu 2023. godinu.

Natrag