Vienna Insurance Group izvještava o vrhunskim rezultatima nakon prva tri kvartala

Datum objave: 19.11.2021.

Neto dobit porasla za cca. 54 posto i zarada po dionici raste na 2,86 eura. Obim premije se povećava za 5,1 posto na 8,4 milijarde eura. Dobit prije oporezivanja porasla je za 41,2 posto na 376 milijuna eura Kombinirani omjer poboljšava 0,9 postotnih bodova na 95,2 posto

Vienna Insurance Group izvijestila je o značajnom poboljšanju svih ključnih brojki za treće tromjesečje 2021. u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Rezultati također premašuju brojke ostvarene u 2019. godini, prije pandemije. VIG Grupa je tako od početka godine ostvarila pozitivne rezultate.

“Nažalost, još uvijek proživljavamo globalnu pandemiju koja i dalje ima značajan utjecaj na društveni i gospodarski život na našim tržištima. Uspjeli smo uspješno upravljati trendovima u osigurateljnom poslovanju zahvaljujući našem raznolikom pozicioniranju i brzom djelovanju na lokalnom nivou. VIG Grupa nastavlja nuditi sigurnost i stabilnost čak i u teškim okolnostima. Gospodarstvo je također poslovalo bolje u našoj regiji Srednja i Istočna Europa (CEE) nego što se prvobitno predviđalo prije nekoliko mjeseci. Stoga smo vrlo uvjereni da ćemo ostvariti svoje ciljeve za 2021. i premašiti predviđeni obujam premije od 10,4 milijarde eura”, kaže izvršna direktorica Elisabeth Stadler, ističući pozitivne međuvremene rezultate.

Premije su porasle na 8.391 milijun eura

Obim premije povećan je za 5,1% na 8.391 milijun eura. Kao i u prethodnim tromjesečjima, sve djelatnosti, osim jednog dijela životnih, bilježe značajan rast. Ostala imovina i nezgode posebno su napredovale, povećavši se za 7,4% na 4,1 milijardu eura. Korporativno poslovanje, koje bilježi rast premije od 13% na 1,1 milijardu eura, zaslužno je za značajan udio ovog povoljnog učinka.

“U teškim tržišnim uvjetima, uspješno smo iskoristili našu stručnost i usmjerenost na klijente kako bismo proširili svoje tržišno vodstvo u Austriji i svoju poziciju najvećeg industrijskog osiguratelja u Srednjoj i Istočnoj Europi. Pandemija je podigla zdravstvenu svijest i spremnost na osiguranje. To se pozitivno odražava na 545,2 milijuna eura premije zdravstvenog osiguranja, što predstavlja povećanje od 4,5%. Prema planu, jednopremijsko životno osiguranje ponovno je u padu, za 2,9 posto na 661,7 milijuna eura. Najveći porast premije ostvaren je u segmentima Češka, Poljska i Rumunjska”, poručuju iz VIG-a.

Rezultat prije oporezivanja –  376,1 milijuna eura

Dobit prije oporezivanja od 376,1 milijun eura značajno je veća u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, za oko 41,2%. Rezultat nakon poreza također je značajno povećan (+56,9%). Na dan 30. rujna 2021. iznosio je 274,6 milijuna eura.

Prognoze

Za regiju srednje i istočne Europe, Bečki institut za međunarodne ekonomske studije očekuje gospodarski rast od 5,4% u 2021. godini, što je znatno više od brojke od 4,8% za eurozonu. To ukazuje da se regija srednje i istočne Europe oporavlja brže nego što se očekivalo tijekom 2021.

Što se tiče gospodarskog rasta, ova regija se sada u prosjeku vratila na razinu prije krize. Na temelju toga, VIG Grupa predviđa da će ciljevi postavljeni za 2021. biti ispunjeni, a očekivani volumen premije od oko 10,4 milijarde eura vjerojatno će biti malo premašen. Potvrđena je očekivana dobit prije oporezivanja između 450 milijuna eura i 500 milijuna eura. Očekuje se da će kombinirani omjer ostati na oko 95%.

 

Natrag