Veliki osiguratelji prihvaćaju digitalne burze, prodaju vlastite ali i police konkurenata

Datum objave: 08.09.2021.

Glavni američki osiguratelji se pridružuju novim digitalnim razmjenama kako bi prodavali ne samo svoje police, već i one konkurenata, što je novi zaokret u industriji poznatoj po žestokoj konkurenciji.

Moćne nove platforme, uključujući Semsee, Bolttech, Bold Penguin i Uncharted, prikupljaju podatke od mnogih osiguratelja, omogućavajući zastuonicima u osigiranju da vide više informacija o policama, slično kao što putnički agenti vide konkurentne cijene avio karata.

Mnogi osiguratelji su prepoznali da “ako velika agencija koristi platformu, morate biti na toj platformi.”

Rast digitalne distribucije predstavlja pomak u načinu na koji se osiguratelji natječu na tržištima za pokriće autoosiguranja i osiguranja imovine, kao i poslovnih i komercijalnih linija vrijednih stotine milijardi dolara godišnje, kažu stručnjaci.

Zastupnici također imaju koristi od toga što mogu zadovoljiti više potreba kupaca, čak i ako ne prodaju vlastitu policu.

Industrija se udaljava od agenata “zarobljenika” koji prodaju samo police jedne firme, a digitalne razmjene ubrzavaju taj trend. Partnerstva s burzama su porasla u posljednjih pet godina. Uprkos digitalnim revolucijama u drugim industrijama, mnogi korisnici osiguranja – posebno mala poduzeća – radije rade s agentima koji mogu objasniti police i pronaći najbolje cijene.

Razmjene sada omogućuju agentima da klijentima ponude bolje cijene i zadovolje širi raspon potreba bez nužne štete po profit.

“Chubb je aktivno angažiran s brojnim partnerima na ovom kanalu, uključujući Bolttech i Bold Penguin”, rekao je Sean Ringsted, glavni direktor za digitalne poslove u Chubbu.

Rob Schimek, izvršni direktor Bolttecha, ponudio je primjer: Kompanija koja piše police za automobile, ali ne i za domove, može koristiti Bolttech da ponudi vlasnicima kuća pokrivenost od drugih osiguratelja. To sprječava kupce da kupuju na drugim mjestima. Kompanija za autopolice zarađuje proviziju od prodaje na policama vlasnika kuća, dok drugi osiguratelj ostvaruje prihod od premije.

Ako osiguratelji ne žele ponuditi police putem burze, neće imati pristup klijentima drugih osiguratelja na burzi.

Bolttech, kojeg dijelom podržava kineski milijarder Richard Li, nedavno je zaključio rundu financiranja od 180 milijuna dolara i proširio svoj doseg na 26 zemalja s dosadašnjih 14.

Iako razmjene donose više kupaca, one predstavljaju svojevrsnu prijetnju nekima jer dopuštajući manjim osigurateljima sa specijaliziranim policama da dođu do velikog tržišta, stavljaju u rizik velike osiguratelje.

Natrag