Velike promjene pravila EU-a o odgovornosti za proizvode mogle bi potkopati sposobnost osiguratelja da pokriju određene rizike

Datum objave: 10.01.2022.

Insurance Europe danas je objavilo svoj odgovor na upitnik koji je provela Europska komisija o prilagođavanju pravila o odgovornosti digitalnom dobu i umjetnoj inteligenciji (AI).

Europski osiguratelji već isporučuju širok raspon proizvoda i usluga osiguranja za korisnike i proizvođače umjetne inteligencije. Međutim, ako bi EU uveo značajne promjene u Direktivu o odgovornosti za proizvode (PLD), to bi moglo otežati osigurateljima da nastave osiguravati određene rizike.

Komisija bi se stoga trebala suzdržati od uvođenja velikih promjena u postojeći okvir kako bi omogućila osigurateljima da nastave s točnim izračunima rizika i udovoljavaju zahtjevima tržišta koji se stalno razvijaju.

Štoviše, PLD bi trebao ostati ograničen na osobne ozljede i materijalnu štetu, budući da se druge vrste štete i štete već mogu nadoknaditi prema postojećem zakonodavstvu kao što su Direktiva o odgovornosti za okoliš i Opća uredba o zaštiti podataka.

Također, nova pravila treba razmatrati samo u slučaju jasnog zaštitnog jaza, koji trenutno ne postoji.

Natrag