Važno je pametno davati

Datum objave: 26.06.2019. Broj 6 | Godina 2019

Kompanije u Srbiji sve više pažnje posvećuju društveno odgovornom poslovanju, a važno je da takav trend prate i osiguravači, jer na taj način doprinose razvoju okruženja u kome posluju i postaju vidljiviji

Osiguravajuće kompanije u Srbiji imaju svest da je ulaganja u društvenu odgovornost važno i zbog toga su i njihova ulaganja iz godine u godinu sve veća. Sektori u koje najviše ulažu su sport, umetnost, kultura, kao i pomoć ugroženim grupama. Predstoje, kako kažu još veća ulaganja, jer su spremni da na taj način unaprede zajednicu u kojoj posluju i doprinesu boljim uslovima života.

Istraživanje Fondacije “Katalist Balkans”, koja je deo Koalicije za dobročinstvo i koja objavljuje izveštaje o filantropiji, pokazuje da su građani Srbije i kompanije donirali u prethodnoj godini 27,3 miliona evra za humanitarne svrhe i učestvovali u ukupno 2.773 dobrotvorne akcije.

Sredstva su najčešće opredeljena za zdravstvo, marginalizovane grupe, smanjenje siromaštva i ulaganje u obrazovanje. Prvi put prošle godine davanja građana su bila veća od davanja kompanija, što svakako pokazuje da ima prostora da se ova davanja uvećaju i da treba i dalje da se radi na jačanju svesti o značaju društveno odgovornog poslovanja.

Važno je da osim velikih kompanija i male i srednje postanu društveno odgovorne

Neven Marinović, izvršni director Foruma za odgovorno poslovanje, kaže da se društveno odgovorno poslovanje u Srbiji, nalazi na različitim nivoima razvoja.

“S jedne strane, kompanije koje su prihvatile ovaj koncept kao sastavni deo poslovne strategije, nalaze se na veoma visokom nivou njegovog razumevanja i primene. Dok su s druge strane, kompanije koje tek sada počinju da uviđaju značaj odgovornog poslovanja”, kaže on. Činjenica je, kako dodaje, da u primeni principa odgovornog poslovanja prednjače velike kompanije. “Međutim, da bi se ostvario značajniji uticaj neophodno je da takve prakse postanu uobičajene i u malim i srednjim preduzećima, koja i čine najveći deo ekonomije. S tim u vezi, uloga velikih kompanija kao biznis lidera nije zanemarljiva, jer oni kroz svoje lance dobavljača mogu dodatno da osnaže mala i srednja preduzeća, a to je siguran put ka održivom rastu i razvoju čitavog društva”, dodaje Marinović.

Primena principa odgovornog poslovanja, kako naglašava, veoma je značajna i za poslovanje osiguravača. “Kao kompanije u sektoru finansijskih usluga, osiguranja i savetovanja koje ostvaruju širi društveno-ekonomski uticaj, implementacija principa odgovornog poslovanja je svakako veoma značajna za njihovo poslovanje”, ističe Marinović.

Raste svest o društveno odgovornom poslovanju

U Forumu za odgovorno poslovanje koji je prošle godine obeležio desetogodišnjicu, okupljene su vodeće kompanije u Srbiji koje zajedno rade na razvoju održivih rešenja. “U odnosu na pionirske početke, kada je glavna dilema bila veza CSR-a i PR-a, drago mi je da sada imamo prilike da pričamo o daleko stručnijim stvarima – kao što je izveštavanje po različitim svetskim metodologijama, merenje impacta, preduzetnička filantropija,… I to je nešto na šta sam posebno ponosan, jer sam mogao da vidim da smo se, kao poslovna zajednica, tokom prethodnog perioda, pored rasta, uporedo i razvijali”, kaže Marinović.

S druge strane, dodaje da je sve veće interesovanje srednjih preduzeća da kroz primenu principa odgovornog poslovanja, budu pravi lideri promena u svojim lokalnim zajednicama. “Da bi bilo koje preduzeće moglo da doprinosi zajednici, ono mora da bude jedan stabilan i zdrav sistem. A to podrazumeva da, najpre posluje u skladu sa svim zakonima, pa onda čini i korak dalje – tako što na najbolji način brine o svojim zaposlenima, ima fer odnos prema potrošačima i poslovnim partnerima, trudi se da ima što manji negativan uticaj na životnu sredinu, uključuje se kao partner u rešavanje lokalnih problema i na kraju, koristi svoje resurse kako bi doprinelo razvoju društva. Na tom putu, pored volje, često im je potrebno i određeno znanje, razmena iskustva i podrška. I zaista verujem da svi, počevši od privrednog ambijenta, uže i šire javnosti, treba da ohrabrujemo i pozdravljamo takve napore kompanija”, dodaje on.

Kao kompanije koje su spremne da se razvijaju, osiguravači koji posluju u Srbiji shvataju koliko je važno dati doprinos i biti društveno odgovoran.

Wiener Städtische: Osnova društvene odgovornosti je podrška umetnosti

Društvena odgovornost je deo korporativne kulture koja se razvija u sistemu vrednosti, ciljeva i aktivnosti kompanije, kroz koju Wiener Städtische osiguranje nastoji da doprinosi široj društvenoj zajednici. “Prepoznatljivost u oblasti korporativne društvene odgovornosti obezbedili smo kontinuiranim ulaganjem u prethodnih više od 15 godina koliko kompanija posluje i više godina, pomažući različite grupe, pojedince, ustanove i organizacije”, kaže Miloš Cicmil, korporativni PR menadžer u toj osiguravajućoj kući.

Osnovu društvene odgovornosti, kako objašnjava, čini podrška umetnosti, kroz projekat Wiener Art, koji im je omogućio razvoj sopstvene kolekcije dela savremene srpske umetnosti, po čemu su, dodaje on, jedinstveni u Srbiji i šire.

“Projekat Wiener Art pokrenut je 2011. godine sa ciljem stvaranja jedinstvene korporativne kolekcije umetničkih dela, pri čemu se pomaže savremenim srpskim umetnicima i kroz jednu unikatnu kolekciju povećava vidljivost i prepoznatljivost savremene srpske umetnosti. Organizacijom izložbi na kojima se kolekcija predstavlja istovremeno se podstiče kultura i pomaže da se široj javnosti predstave vrednosti savremene umetnosti”, ističe Cicmil.

Kolekcija Wiener Städtische osiguranja, kako dodaje, konstantno se širi i sada broji više od 450 umetničkih dela od više od 80 srpskih umetnika. Kolekciju čine umetničke slike, fotografije, skulpture, a posebna je i po tome što sadrži i svetlosne instalacije. Pored razvoja sopstvene kolekcije, kompanija je, prema njegovim rečima, posvećenost umetnosti i podršku pružila kroz niz drugih projekata i aktivnosti, kao što su izložba dela Roberta Hamerštila u Vršcu, podrška školi za mlade kustose “Šta kustosiranje može/treba da bude”.

Pored toga, Cicmil navodi da je u osnovi odgovornog poslovanja kompanije Wiener Städtishe osiguranje i pomoć marginalizovanim i ugroženim segmentima društva, za koje stalno sprovode različite aktivnosti kako bi im pružili konkretnu pomoć i ulepšali svakodnevicu. Kompanija je i zvanično osiguranje organzacije NURDOR, pomažući realizaciju brojnih rehabilitacionih i edukativnih kampova za roditelje i decu u zemlji i inostranstvu.

“Imamo odličnu saradnju sa organizacijom “Lice Ulice”, a posvećenost marginalizovanim osobama u našem društvu već dve godine manifestujemo organizovanjem projekta “Ples za treće doba” u domovima za stara i nemoćna lica širom zemlje. Ovaj projekat sprovodimo u saradnji sa Plesnim klubom “Vračar”, a njegov cilj je da se kroz besplatne časove plesa štićenicima domova i najstarijim građanima ove zemlje, ulepša svakodnevica i posveti pažnja kroz jednu plemenitu aktivnosti. Projekat je obuhvatio Zrenjanin, Beograd, Kragujevac i Niš, a plan je da se u narednom periodu proširi i na druge gradove u Srbiji”, rekao je Cicmil.

UNIQA osiguranje: Osluškujemo potrebe zajednice u kojoj poslujemo

Sonja Marić, direktora Sektora za marketing i korporativne komunikacije UNIQA osiguranja kaže da je od osnivanja do danas UNIQA u projekte društveno odgovornog poslovanja investirala više od 90 miliona dinara.

“Ovom, za nas veoma važnom zadatku, pristupamo sa mnogo ljubavi i posvećenosti. Iako je teško biti upoznat sa svim problemima i otvorenim temama koje postoje u našem društvu, trudimo se da pažljivo osluškujemo potrebe zajednice u kojoj poslujemo. Na osnovu toga razumemo kako mi kao kompanija možemo da pomognemo u rešavanju nekog društveno značajnog pitanja”, objašnjava ona.

UNIQA, kako dodaje Sonja Marić, od samog osnivanja podržava sport, kao srž dobrih navika, zdravog života, ferpleja i timskog duha. Punih pet godina su i zvanično osiguranje i sponzor Vaterpolo tima Srbije, iz čijih redova dolaze brend ambasadori – Andrija Prlainović, Milan Aleksić, Sava Ranđelović i Dušan Mandić.

“Vaterpolo tim našoj kompaniji se za podršku višestruko odužio najsjajnijim medaljama – zlatom sa Olimpijskih igara u Riju i evropskih prvenstava u Beogradu i Barseloni, kao i bronzom sa Svetskog prvenstva u Budimpešti. UNIQA ostaje najbolja podrška sa tribina našim delfinima koji će na predstojećem Finalnom turniru Svetske lige u Beogradu, pokušati da naprave prvi korak u odbrani olimpijskog zlata i to kod kuće”, rekla je ona.

Dodala je da je ta kompanija pokrovitelj i najznačajnije atletske manifestacije prestonice – Beogradskog maratona, kao i Dečijeg, Polu-maratona i različitih noćnih trka poput one na aerodromu. U proteklim godinama, kako navodi, dali su snažnu podršku nacionalnom sportu i sportistima kroz saradnju sa Olimpijskim komitetom Srbije, Fondacijom Nataše Kovačević i Specijalnu olimpijadu za osobe sa posebnim potrebama.

“Svakako, fokus našeg društveno odgovornog poslovanja je na deci, na našim najmlađim šampionima. Svesni smo da je ulaganje u njihovo srećno odrastanje, u stvaranje uslova u kojima mogu da ostvare pun potencijal, zapravo investicija u bolju budućnost svakoga od nas. Zbog toga smo do sada pomogli više od 20 institucija za zdravstvenu negu, prihvat, brigu i edukaciju najugroženije dece širom Srbije”, rekla je Marić.

Kada je reč o kulturi, kao tradicionalni parter manifestacije Šekspir festivala i brojnih autorskih likovnih izložbi, rade na očuvanju pozorišne, muzičke i likovne scene u Srbiji. Godinama unazad sponzori su i najprestižnijeg ekonomskog događaja u zemlji Ekonomskog foruma na Kopaoniku, a podršku smo pružili i Mokrogorskoj školi menadžmenta.

“U 2018. godini realizovali smo dva velika projekta na koja smo posebno ponosni. Na poziv UNICEF-a priključili smo se globalnom pokretu obeležavanja Svetskog dana deteta, koji svake godine ujedinjuje najeminentnije svetske organizacije, kompanije, ali i pojedince u jednom cilju – promociji dečijih prava. Podržali smo program za razvoj obrazovanja Svratišta za decu, jedine institucije koja kroz pružanje utočišta, obroka, odeće, zdravstvene nege i brojnih drugih vidova podrške nastoji da unapredi kvalitet života dece koja žive ili rade na ulici”, ističu u UNIQA osiguranju.

Generali: Najviše smo uložili u oblasti filantropije

Od svog osnivanja Generali Osiguranje Srbija, kako navode, pomaže zajednici u kojoj živimo i radimo. Društveno odgovorno i održivo poslovanje satavni je deo njihove strategije. Tokom 2018. godine sproveli su različite aktivnosti u oblasti društveno odgovornog poslovanja i u njih investirali oko 500.000 evra.

“Najviše sredstva smo uložili u oblasti filantropije i tako pomogli različita sportska udruženja i organizacije, obrazovne i zdravstvene ustanove, kao i prihvatilišta za decu ili stara i nezbrinuta lica. Neke od organizacija koje smo pomogli su: BelHospice, fonadica Budi Human Aleksandar Šapić, Čuvarkućica, fondacija Sos dečija sela Srbije, spomen zbirka Pavla Beljanskog i druge”, kaže Nataša Đurđević, direktor sektora za odnose sa javnošću i komunikacije u kompaniji Generali osiguranje.

Stručnjaci preporučuju da nije važno samo davati više već i pametno davati što znači da se svaki poklonjeni dinar upotrebi na pravi način i donese maksimalni efekat

U maju prošle godine priključili su se velikoj, globalnoj inicijativi Generali grupe The Human Safety Net, usmerenoj na zaštitu i unapređenje života ljudi izvan okvira svakodnevnog poslovanja. “The Human Safety Net je inspirisan idejom “lanca pomoći” u kojem oni koji u nekom trenutku primaju pomoć, kasnije je uzvraćaju, što stvara talase pozitivnih promena koji se šire po celom svetu i imaju neograničeni potencijal. Tri programa koja se sprovode u okviru inicijative: za start-ap kompanije izbeglica, za porodice i za novorođenčad odnose se na različite izazove, ali imaju zajednički cilj – da se povežu milioni ljudi širom sveta i uključe u programe koji mogu da imaju ogroman uticaj na lokalne zajednice”, kaže Đurđević.

Generali Osiguranje Srbija u saradnji sa Novak Đoković Fondacijom sprovodi program za porodice, čiji je cilj da pruži jednake šanse deci koja žive u nemaštini da ostvare svoj puni potencijal u životu. Kako u odrastanju dece ključnu ulogu imaju njihovi roditelji ili staratelji, objašnjavaju da program treba da im pomogne da steknu znanja koja će im omogućiti da podrže razvoj svoje dece tokom prvih šest godina života.

Održivo poslovanje je sastavni deo Generali strategije. “Zbog toga se naša vizija sagledava u želji da damo doprinos stvaranju zdravog, vedrog i održivog društva u kojem ljudi mogu da se razvijaju. Na taj način mi živomo našu ulogu korporativnog građanina stvarajući dugoročne vrednosti za sve zainteresovane strane. Zato je filantropija i pomaganje zajednice u kojoj živimo, samo jedan od načina našeg održivog i društveno odgovornog ponašanja. Pored nje, mi vodimo računa o zaštiti životne sredine, stvaramo se uslovima rada za naše zaposlene i vodimo računa o načinu rada naših distributera i poslovnih saradnika”, kaže Nataša Đurđević.

Sava neživotno osiguranje: Podrška kulturnim i sportskim manifestacijama

Sava neživotno osiguranje a.d.o. Beograd u toku maja 2019. godine sertifikovano je od strane Društva za sertifikaciju i nadzor Sistema kvaliteta JUQS za menadžment društvenom odgovornošću.

Najvažniji pokazatelji da Sava neživotno osiguranje a.d.o. učestvuje u životu lokalne zajednice u kojoj posluje, vidi se, kako kažu, kroz sponzorstva, humanitarne akcije, donacije i akcije za podršku kulturnih, sportskih manifestacija, ali i dela kojima se pokazuje humanost i empatija.

U Sava neživotnom osiguranju kažu da su poslednje tri veće akcije koje su sproveli: sponzorstvo regate za klasu Optimist u organizaciji Jedriličarskog saveza Srbije i beogradskih klubova na Savskom jezeru, organizacija, sponzorstvo Subotičkog polu-maratona gde su svi učesnici maratona bili osigurani od posledica nezgode i organizovanje Porodične trke u saradnji sa Atletskim savezom Srbije”, kažu u toj kompaniji.

“Pored toga, društveno odgovorno ponašanje Društva vidi se kroz veliko zadovoljstvo zaposlenih koji istrajno ostaju odani svojoj kompaniji u kojoj su stasali, formirali porodice i naučili toliko toga o osiguranju. Sada oni mentorski dočekuju novozaposlene i nesebično ih uče svemu što znaju o osiguranju, ali i drugim tako važnim vrednostima koje se prenose sa generacije na generaciju Sava neživotnog osiguranja a.d.o. Beograd” , navode u toj kompaniji.

U narednom periodu, kako dodaju, planiraju brojne nove akcije u sferi društveno odgovornog poslovanja.

Stručnjaci preporučuju da nije važno samo davati više već i pametno davati što znači da se svaki poklonjeni dinar upotrebi na pravi način i donese maksimalni efekat. U ovom trenutku pomoć je najpotrebnija u četiri oblasti: zdravstvu, marginalizovanim grupama, smanjenju siromaštva i obrazovanju. Upravo se na ove četiri oblasti i usmeri između 70 do 80 odsto donacija. Ipak, važno je ulagati, kako kažu stručnjaci, i u nauku, ekonomski razvoj, kulturu i umetnost.

Piše: Snježana Davidović

Natrag