Uz pomoć karti poplavnih područja, osiguratelji mogu bolje razumjeti rizike u svom portfelju i odrediti odgovarajuću premiju

Datum objave: 11.06.2024.

Intermap Technologies je globalna tvrtka koja svojim klijentima pruža precizne geoprostorne informacije kako bi pomogla poduzećima da donose bolje odluke temeljene na lokaciji. Poslovi osiguranja i procjene rizika kojima se bave, nalaze se u Pragu.

Riječ je o tvrtki koja slovi za pouzdanog procjenitelja prirodnih opasnosti i analitiku u srednjoj i istočnoj Europi, Sjedinjenim Državama i jugoistočnoj Aziji. Intermapov direktor rješenja za inženjering rizika, osiguranje i reosiguranje, gospodin Ladislav Garassy, u razgovoru za Svijet osiguranja pobliže opisuje čime se Intermap Technologies bave.

Intermap se specijalizirao  za mapiranje poplava. Kako ste razvijali svoju stručnost u mapiranju poplava?

Krajem 90-ih, razvoj digitalnih tehnologija u industriji reosiguranja koincidirao je s istim trendom u tehnologiji mapiranja. Ozbiljne poplave 1997. i 2002. dovele su do toga da je Češka, odmah nakon Velike Britanije, a nešto prije Njemačke i Austrije, postala drugo tržište osiguranja u Europi koje je počelo koristiti mape poplava. A mi smo ih proizvodili, u suradnji sa Swiss Re-om. Od tada modeliramo karte riječnih i pluvijalnih poplava diljem srednje i istočne Europe, uključujući Rumunjsku, Srbiju, Bugarsku, Hrvatsku, Mađarsku, Sloveniju ili Slovačku.

Što se sve podrazumijeva pod mapiranje opasnosti od poplava?

Mapiranje opasnosti od poplava pokazuje koliko je određeno mjesto ugroženo poplavama. Kada razina vode u rijeci poraste i izlije se na susjedno zemljište, koristimo se kartama riječnih poplava. U slučaju obilnih kiša, imamo karte pluvijalnih poplava. Kako bi kvantificirali ozbiljnost rizika, osiguratelji rade s različitim povratnim razdobljima, kao što je 100-godišnja incidencija poplava. Za pojedina povratna razdoblja izrađujemo granice opsega poplave, karte maksimalne dubine ili brzine poplave. Za manje detaljnu procjenu, Zone ocjene osiguranja od poplava (Flood Insurance Rating Zones )obuhvaćaju sve prethodno navedene informacije u jednostavnim zonama u stilu semafora.

Kako takve karte poplava pomažu osigurateljima?

Koristeći ih, osiguratelji mogu bolje razumjeti rizike u svom portfelju i odrediti odgovarajuću premiju. U prednosti su u odnosu na one koji ne koriste mape poplava jer im njihovo poznavanje rizika omogućuje odabir imovine koju drugi ne bi primijetili. Karte poplava također pomažu odjelima reosiguranja da donesu informirane odluke o kupnji odgovarajućeg pokrića. Procjenitelji šteta bolje razumiju koliko su prijavljena potraživanja realna. Ne izostavljamo ni online osiguranje gdje karte poplava pomažu automatskom sustavu da pruži brze odgovore.

Za mnoge rad s kartama oduzima puno vremena ili možda uopće ne razumiju kako se to radi. Kako ih možete ohrabriti?

Čitanje karata samo je mali dio posla. Naša aplikacija Aquarius RMA ima mnogo analitičkih funkcija. Ne samo procjena rizika pojedinačne adrese nego čak i središnjih točaka parcele, u slučaju suglasnosti državne katastarske agencije. Može se geokodirati velika skupina adresa i automatski očistiti one nepotpune ili pogrešne. Mogu se procijeniti čak i nepravilna područja, poput otisaka zgrada ili parcela zemlje. Rizici se mogu agregirati ili se mogu sastaviti kartogrami na temelju povijesnih tvrdnji. Dostupna je i analiza rizika od požara ili ona za regulaciju šteta. A ako apsolutno nema mjesta za karte, možete postaviti upit Aquarius RMA iz određenog sustava za upravljanje politikama putem API-ja.

No, rizici osiguranja nisu ograničeni na poplave. Što je s potresima ili šumskim požarima?

Imamo puno toga za ponuditi i kada je riječ o procjenama drugih prirodnih opasnosti. Spomenimo karte geofizičkih hazarda poput potresa i klizišta. Ako uzmete akutne meteorološke opasnosti – dostupne su karte oluje, tuče, munja i tornada. Također nudimo karte klimatskih opasnosti kao što su suša, vrućina ili oborine. Osim toga, uključene su karte požara i šumskih požara. Planiramo čak istražiti i društvene rizike kao što su kriminal, prometne nesreće ili terorizam.

Možete li pomoći osigurateljima da bolje razumiju posljedice globalnog zatopljenja?

Klimatske promjene donose više energije u atmosferu, uzrokujući ne samo vrućinu i sušu, već i obilne kiše, proljetne mrazeve, zimske poplave i mnoge druge prijetnje. Zahvaljujući našem partnerstvu s tvrtkom Twinn by Royal HaskoningDHV, možemo ponuditi širok izbor perspektivnih karata pluvijalnih, obalnih ili riječnih poplava, porasta razine mora ili požara, suše, vrućine i padalina. Moguće je predvidjeti više SSP scenarija zagrijavanja kao i buduće vremenske horizonte.

Spomenuli ste mnogo zanimljivih karata. Ali kako se korisnici mogu nositi s takvom količinom podataka?

Naravno, ne želimo ih opteretiti. Razvijamo Risk Assistant, naše automatizirano rješenje za procjenu rizika koje pokreće AI. To će učiniti rad našeg korisnika mnogo ugodnijim. Naša je filozofija pomoći korisnicima u što lakšem donošenju odgovornih i informiranih odluka.

Natrag