Utjecaj Brexita na poslovanje s UK

Datum objave: 04.12.2020.

Što se mijenja, a što ne u dijelu financijskih usluga?

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske (UK) od 1. veljače 2020. nije država članica EU, u skladu sa Sporazumom o povlačenju iz Europske unije, koji je ratificiran u Europskom parlamentu 29. siječnja 2020. godine.

Kako je definirano Sporazumom o povlačenju, od 1. veljače 2020. do 31. prosinca 2020. traje prijelazno razdoblje te će se od 1. siječnja 2021. UK smatrati trećom zemljom u odnosu na države članice EU.

Tijekom prijelaznog razdoblja EU provodi pregovore s UK u vezi s postizanjem sporazuma o novom partnerstvu kojim će se urediti novi odnosi između EU i UK.

Tijekom prijelaznog razdoblja, društva iz UK, koja su do 31. siječnja 2020. notificirana za prekogranično pružanje usluga u Republici Hrvatskoj (RH), mogu nesmetano pružati usluge na temelju EU putovnice (tzv. passport) te se tijekom prijelaznog razdoblja na takva društva primjenjuje pravo EU (MiFID II/MiFIR, EMIR, CSDR, AIFMD, IDD, Solvency II…).

Nakon isteka prijelaznog razdoblja, društva iz UK to više neće biti u mogućnosti te će svoje poslovanje morati prilagoditi činjenici da će od 1. siječnja 2021.biti u statusu društava iz treće zemlje prema državama članicama EU.

Europska komisija je u srpnju 2020. objavila informaciju o promjenama koje donosi kraj prijelaznog razdoblja, kao i pojedinačne obavijesti o pripravnosti za povlačenje UK-a iz EU koje se odnose na društva za upravljanje investicijskim fondovima, agencije za kreditni rejting, institucije za strukovno mirovinsko osiguranje, osiguranje i reosiguranje, investicijske usluge i infrastrukturu tržišta. U navedenim obavijestima Komisija navodi kako se ne može jamčiti da će do kraja prijelaznog razdoblja biti dogovoren sporazum o novom partnerstvu kojim će se urediti novi odnosi između EU i UK. Posebno se ističe da će UK nakon završetka prijelaznog razdoblja biti treća zemlja po pitanju primjene i provedbe zakonodavstva EU te se pozivaju zainteresirane strane, a posebice gospodarski subjekti, da uzmu u obzir implikacije završetka prijelaznog razdoblja na svoje poslovanje.

Hanfa poziva svoje subjekte nadzora, kao i pravne i fizičke osobe iz Republike Hrvatske koji koriste usluge UK financijskih posrednika da pažljivo prouče dostupne informacije o implikacijama završetka prijelaznog razdoblja, poduzmu potrebne korake kako bi procijenili učinke na svoje poslovanje, te, u slučaju subjekata nadzora Hanfe, osiguraju kontinuiranu usklađenost sa zakonskim propisima, uključujući i u odnosu na pravne i fizičke osobe kojima pružaju usluge.

Više detalja dostupno je ovdje.

Natrag