Usprkos koronavirusu, Udruženje osiguravača Srbije organizira “Srpske dane osiguranja”

Datum objave: 20.11.2020.

Četvrti "Srpski dani osiguranja" bit će održani 26. studenog, a tema će biti pandemija iz svih mogućih kuteva - osiguratelja,  reosiguratelja, banaka, zdravstvenih institucija.

Duško Jovanović, generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije kaže: “Od početne ideje da okupi poznavatelje tržišta osiguranja, konferencija Srpski dani osiguranja prerasla je u najveći regionalni skup koji je u cjelini posvećen osiguranju. Cilj je unaprijediti tržište, razvijati struku i doprinijeti bržem i boljem prilagođavanju domaćih igrača suvremenim pravilima i trendovima, što je u interesu svih, ponajviše građana. Čini se da ovo posebno dobiva na težini ove godine, zbog pandemije virusa Covid-19 koji nam je u potpunosti promijenio svakodnevni život. Ali, ni u takvim uvjetima, organizator, Udruženje osiguravača Srbije, ne odustaje od konferencije, iako su slični skupovi u regiji, otkazani“.

Uoči konferencije, donosimo kolumnu Duška Jovanovića objavljenu u tiskanju izdanju “Sveta osiguranja”, časopisa za osiguranje koji izlazi  u Republici Srbiji.

Piše: Duško Jovanović, generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije

Prijatelji, kako ste?

Od početne ideje da okupimo poznavatelje tržišta osiguranja, konferencija „Srpski dani osiguranja“ prerasla je u najveći regionalni skup koji je u cjelini posvećen osiguranju. Cilj je unaprijediti tržište, razvijati struku i doprinijeti bržem i boljem prilagođavanju domaćih igrača suvremenim pravilima i trendovima, što je u interesu svih, ponajviše građana. Ovo posebno dobija na težini ove godine, uoči četvrtih „Srpskih dana osiguranja“, zbog pandemije virusa COVID-19, koja nam je u potpunosti promijenila društveni i poslovni život.

I dok analitičari prikupljaju brojke i objavljuju rezultate ostvarene u prethodnom periodu, posebno od proglašavanja pandemije, čini se da su pred nama korjenite promjene. Statistika kaže da su gotovo sva tržišta centralne i istočne Europe ostvarila bolji učinak od očekivanog u prvoj polovini 2020. godine. Ukupna premija na srpskom tržištu je, primjera radi, u prvoj polovini ove u odnosu na isti period 2019. godine, uvećana za 4 posto što je uspjeh, s obzirom na prisutnu pandemiju virusa COVID-19. Struktura premije je slična prošlogodišnjoj, s tim što je najveći rast, pojedinačno, ostvarilo dobrovoljno zdravstveno osiguranje, 21,8 posto. Blagi pad zabilježen je u sektoru životnih osiguranja, što je karakteristika cijele promatrane regije, ali to nije u potpunosti posljedica kovid-krize.

Čini se da nas aktualna pandemija uči da se moramo naviknuti na epidemije raznih zaraznih bolesti koje nas u budućnosti čekaju, vjerojatno češće i s češćim ponavljanjem nego prethodna i aktualna. Osiguratelji će morati brzo reagirati u vidu kreiranja novih vrsta osiguranja, koje moraju biti krojene prema specifičnim potrebama određenih grupa klijenata.

Primjera radi, u svijetu je već počelo mijenjanje polica zdravstvenog osiguranja na radu, s obzirom na to da milijuni ljudi rade od kuće i da se neće u dogledno vreme vratiti u urede. U takvim uvjetima postale su besmislene postojeće police osiguranja za slučaj povrede. Mnoge velike kuće klijentima nude osiguranje od epidemija zaraznih bolesti koje je svrstano u istu kategoriju s osiguranjem od rata i nuklearne eksplozije. Za nas u regiji bivše SFRJ tu je i dobrovoljno zdravstveno osiguranje koje postaje sve zastupljenije, jer se državne zdravstvene ustanove uglavnom brinu o oboljelima od korone. Uz sve to, tu je i promijenjeno ponašanje klijenata koje aktualna situacija tjera da prelaze na online poslovanje s osiguravajućim kućama.

To su glavni argumenti u prilog ovogodišnjim „Srpskim danima osiguranja“, iako su skoro sve slične konferencije u regiji otkazane. Uvjereni smo da je vrijeme i potreba svih da se o pandemiji govori iz svih mogućih kuteva – osiguratelja, reosiguratelja, banaka, zdravstvenih institucija. Sve aktualnija postaju i pitanja jesu li i koliko domaći osiguratelji siguran partner u uvjetima velikih kriza, treba li mijenjati zakone, koja je nova uloga Zaštitnika građana, kako razvijati bespapirno poslovanje, koje su prednosti, a koje mane rada od kuće. Za nas u Srbiji nezaobilazna je tema i buduća organizacija putovanja, kako iz pogleda obitelji, tako i iz pogleda turističkih agencija i osiguravajućih društava. Mnogo je tema i mnogo je prijatelja kojima treba postaviti pitanje: „Kako ste?“

O značaju i utjecaju „Srpskih dana osiguranja“ ne treba previše trošiti riječi. Za kratko vreme, konferencija je postala najznačajniji skup iz ovog segmenta u regiji, sa sve većim utjecajem. Podsjetit ću samo da smo na skupu često i mnogo razgovarali o gorućem problemu Srbije u vezi s osiguranjem u poljoprivredi. Dijelom i pod utjecajem tih stavova i poruka, država je povećala subvenciju za osigurane poljoprivrednike s 40 posto na 70 posto što će stimulativno djelovati na rast broja osiguranih. U prvi plan smo stavili i temu proširivanja obaveznih polica osiguranja, pa se sada najavljuje usvajanje novog Zakona o osiguranju od povreda na radu, koji će obvezati svakog poslodavca da osigura radnike.

Ne treba zaboraviti ni katastrofalne nezgode, koje su zbog klimatskih promjena sve češće. Pokrenuli smo temu, pričali o njoj s partnerima iz regije i inozemstva i došli do točke da su potrebne konzultacije s državom u kojima bi se dogovorila neka vrsta obaveznog osiguranja imovine ili da se bar građanima osiguraju određene povoljnosti u osiguranju imovine. Time postižemo sigurnost građana i njihove imovine, ali i rasterećujemo proračun.

Iako će ovogodišnja Konferencija biti specifična zbog aktualne pandemije, naš glavni cilj je da dostignemo nivo u kojem ćemo razmišljati koja nam ponuda na tržištu odgovara, a ne je li nam polica osiguranja potrebna. To je suština „Srpskih dana osiguranja“.

Natrag