UNIQA bilježi značajan rast u SEE regiji

Datum objave: 16.03.2023.

U regiji Jugoistočne Europe, koja se sastoji od pet zemalja (Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Bugarska i Hrvatska), UNIQA je ostvarila odlične poslovne rezultate i značajan rast u UNIQA grupi u 2022. godini: prema preliminarnim podacima, bruto policirana premija je porasla za 10,4%, dobit prije oporezivanja (EBT) je 10,2 milijuna eura, a planirana tehnička isplativost, uprkos nepovoljnim tržišnim uvjetima zbog rasta cijena vezanih za inflaciju, premašena je za 37%.

Ukupna bruto premija dostigla je iznos od 269,2 milijuna eura. Istovremeno, u SEE regiji jugoistočne Europe UNIQA je takođe porasla u broju klijenata na 2 milijuna u 2022.

U ožujku 2022. godine UNIQA je započela transformaciju u regiji jugoistočne Europe kako bi ojačala svoju tržišnu poziciju s ciljem da bude među tri najbolja međunarodna igrača i da svojim klijentima i partnerima pruži rješenja i usluge osiguranja vrhunske kvalitete. SEE regija je treća najveća grupa kompanija u UNIQA grupi, s oko 1700 zaposlenih. Od početka transformacije pokrenute su brojne inicijative za ostvarivanje punog potencijala u regiji, od pojednostavljenja proizvoda do stavljanja snažnog naglaska na korištenje i analizu podataka s jakim fokusom na digitalizaciju i inovacije. Na regionalnom nivou, UNIQA razvija jedinstvena rješenja za mala i srednja preduzeća, kao i velike regionalne kompanije, kreirajući posebne ponude za njihove potrebe.

UNIQA je zabilježila najveći rast u regiji Jugoistočne Europe u dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju – više od 36% i osiguranju imovine – više od 24%. Svojim aktivnostima i uz snažnu podršku UNIQA grupe, UNIQA će utjecati na veću zastupljenost i razvoj osiguranja u regiji, ali i zajednici, nastavljajući ulagati u zajedničke društveno odgovorne inicijative i u svoju zajednicu zaposlenih. Ambiciozne planove prati snažna posvećenost cjelokupnog UNIQA tima koji dijeli zajedničku viziju pružanja klijentima modernih, jednostavnih i inovativnih rješenja osiguranja. Odlične rezultate postigla je i UNIQA BIH. Prema preliminarnim rezultatima, u 2022. godini ostvaren je rast od 4,3%.

“Ostvarili smo premiju od 74,4 milijuna KM koja je rezultirala u dobiti od 3,37 milijuna KM, dok nam je tehnički rezultat osiguranja 18% veći od planiranog. Imamo povjerenje od preko 120 tisuće klijenata, naročito u segmentu životnog osiguranja u kojoj smo lideri na tržištu u BiH. Ovim rezultatima smo postavili jake temelje za naš dalji rast“, istakao je Eldar Dudo, direktor UNIQA osiguranja u BiH.

O UNIQA Grupi

UNIQA Grupa je jedan od vodećih osiguratelja na svojim glavnim tržištima u Austriji i Centralnoj i Istočnoj Europi. S oko 22.400 zaposlenih i ekskluzivnim komercijalnim partnerima, kompanija posluje sa skoro 16 milijuna kupaca u 18 zemalja UNIQA Insurance Group AG, prema preliminarnim podacima, ostvarila je zaradu prije oporezivanja od 421,7 milijuna eura, što predstavlja povećanje od 10,3 posto u 2022. godini. Premije UNIQA grupe porasle su za 3,9% na 6.6 milijardi eura u 2022. Tehnički rezultat UNIQA Grupe povećan za 96,2% na 410,5 milijuna eura u 2022.

Natrag