;

Ulazak u EU – prijetnja ili prilika za bolje poslovanje

Datum objave: 01.11.2011. Broj 10 | Godina 2011

[ Zvonko Gajski ]

Dani hrvatskog osiguranja, najveći godišnji skup domaće osigurateljne industrije, deveti po redu, održat će se od 13. do 15. studenoga u rovinjskom hotelu Lone. Očekuje se da će skupu prisustvovati dvjestotinjak sudionika, predstavnika domaćih i stranih osiguratelja, Ministarstva financija, Hanfe, Hrvatskog ureda za osiguranje i drugih institucija. O sadržaju rada na tom skupu razgovaramo sa Snježanom Bertoncelj, predsjednicom Udruženja osiguratelja pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, koje je i organizator skupa.
"Kad je riječ o temama i načinu rada na ovogodišnjim Danima, nastojat ćemo obuhvatiti sve što je u ovom trenutku od životnog interesa za osigurateljnu industriju, a za sudionike smo pripremili i dvije panel rasprave sa zanimljivom tematikom", kaže Snježana Bertoncelj.
Da je tome tako, potvrđuje već i izbor glavne teme kojom se otvara skup, a koja nosi naslov "Tržište osiguranja nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju". Prema riječima naše sugovornice, u sklopu te teme pokušat će se odgovoriti na pitanja hoće li taj ulazak imati utjecaja na domaće tržište osiguranja, što to novo osiguratelje očekuje, kako u zakonskoj regulativi tako i u slobodnoj tržišnoj utakmici, u daleko širim okvirima nego što su sada.

U sklopu teme "Tržište osiguranja nakon ulaska Hrvatske u EU" pokušat će se odgovoriti na pitanja hoće li taj ulazak utjecati na domaće tržište osiguranja, što to osiguratelje očekuje kako u zakonskoj regulativi tako i u slobodnoj tržišnoj utakmici, u daleko širim okvirima nego što su sada

Uvodničar u tu temu je gospođa Bertoncelj, koja osnovu za svoje izlaganje očekuje od članova uprava domaćih društava za osiguranje: "Upravama svih osiguravajućih društava poslali smo anketni upitnik sa 14 pitanja i molbom da nam iznesu razmišljanja i spoznaje o tome što hrvatske osiguratelje očekuje ulaskom u EU. Među ostalim, zanima nas njihovo mišljenje je li za njih ulazak Hrvatske u EU prijetnja ili prilika za bolje poslovanje, očekuju li promjenu zakonske regulative i kakvu, boje li se konkurencije stranih osiguratelja koji bi mogli doći u Hrvatsku, kako će se to odraziti na ponudu i njihove proizvode, hoće li se prodaja usmjeriti u neke druge kanale…", kaže Bertoncelj, uz opasku kako se nada da će dobiveni odgovori dati dovoljno materijala za kvalititnu analizu i zaključke.

Koje regulatorne promjene se očekuju
Da ne ostane samo na mišljenju domaćih osiguratelja, Stanislaw Borkowski iz poljskog Allianza prezentirat će sudionicima skupa kakav je utjecaj imao ulazak Poljske u EU na poljsko tržište osiguranja.
U sklopu iste teme Ivan Vrljić iz Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga govorit će o mogućim regulatornim promjenama u poslovanju osigurateljne industrije nakon ulaska Hrvatske u EU. Vezano uz temu očekivanih promjena, William Vidonja iz Europske federacije osiguratelja i reosiguratelja (CEA) obrazložit će stajalište te organizacije vezano uz presudu Europskog suda po kojoj osiguratelji ne smiju uzimati u obzir spol klijenta pri izračunu premije osiguranja života.
Prvog dana rada skupa na redu je još iznimno zanimljiva tema "Financijska pismenost i zaštita potrošača". Naime, ocjenjuje se kako je za rast i razvoj osigurateljne djelatnosti od presudne važnosti edukacija građana o značenju i vrijednostima osigurateljnih proizvoda, jer sva istraživanja jasno pokazuju kako građani u većini nisu ili su vrlo slabo upoznati s osigurateljnim proizvodima.
To se posebno odnosi na životna i zdravstvena osiguranja, jer država kroz svoj mirovinski sustav i javno zdravstvo nije u stanju građanima osigurati zadovoljavajuće standarde. Alternativa za stanovništvo bila bi ulaganje u određene osigurateljne proizvode, ali o tome, kao što smo kazali, većina građana nema dovoljno spoznaja.
O važnosti financijske pismenosti govorit će Maja Vehovec s Ekonomskog instituta Zagreb, a sudionici skupa moći će od predstavnika Udruženja osiguratelja iz Austrije čuti kako ta zemlja provodi program financijskog opismenjavanja stanovništva.
Nešto od tog programa možete naći već u ovom broju časopisa u razgovoru koji smo vodili s Christinom Wührer iz Austrijskog udruženja osiguratelja. U nastavku iste teme održat će se i panel rasprava o "Ulozi medija u financijskom opismenjavanju stanovništva", gdje bi predstavnici masmedija, struke i znanosti trebali odgovoriti na pitanje kako mediji mogu pridonijeti financijskom opismenjavanju građana i kako im u tome mogu pomoći osiguratelji i drugi akteri na financijskom tržištu.
U poslijepodnevnim satima prvog dana rada skupa na dnevnom redu su još dvije zanimljive teme. Ralf Günther iz Munich Rea govorit će o novim proizvodima osiguranja, a Marijan Ćurković iz Croatia osiguranja o dosadašnjim rezultatima u primjeni medicinskih tablica i novih kriterija za utvrđivanje visine pravične novčane naknade neimovinske štete.

Budućnosti zastupničkog kanala prodaje
Ako je točno da osiguravajuće društvo vrijedi onoliko koliko vrijedi njegova prodaja, onda će pozornost sudionika zasigurno privući tema "Prodaja i marketing", kojom se otvara drugi radni dan skupa u Rovinju.
"U sklopu te teme bit će govora o propuštenoj prodaji u osiguranju, direktnom marketingu kao alternativnom kanalu prodaje, te budućnosti zastupničkog kanala prodaje u CEE. Izlaganja o tim temama bit će u neku ruku uvod u drugu panel raspravu pod nazivom "Budućnost prodajnih kanala u Hrvatskoj", u kojoj će predstavnici osiguratelja i zastupnika pokušati odgovoriti na pitanje što u budućnosti mogu očekivati zastupnici prodaje, agencije, posrednici i brokeri, kakvo će mjesto u prodaji pripadati bankoosiguranju i internetskoj prodaji. Imena sudionika tog panela – Svemir Kalinić, Hrvoje Smiljanić, Zlatko Pozaić, Anđelka Braica, Anđela Šutija i Pepo Piškor – garancija su za zanimljivu raspravu", kaže Bertoncelj.
Drugi radni dan bit će obilježen i primjenom novih pravila osigurateljnog poslovanja koje donosi Solventnost II, istina sada s malom zadrškom jer je puna primjena tih pravila nedavno prolongirana na godinu dana. Uz Marinu Šaban iz Hanfe, koja će iznijeti stavove regulatora, Darija Vidović iz Croatia osiguranja govorit će o upravljanju operativnim rizicima, a Josef Ducky iz Češke o glavnim porukama QIS-a 5. Očekuje se da će biti govora i o tome kako se domaći osiguratelji pripremaju za implementaciju tih odredbi u svoje poslovanje.
Na pitanje kako ocjenjuje odluku o odgodi primjene Solvency II na godinu dana Bertoncelj kaže:
"Nije baš potpuna odgoda nego odluka da se ne mora realizirati sve ono što Solventnost zahtijeva. No, ipak tijekom 2013. osiguratelji moraju regulatorima podastrijeti dokaze da su spremni za primjenu Solvency II, što znači da će ipak svi procesi i odgovarajući sustavi (kontrole, informatički i sl.) morati biti u funkciji do kraja 2012. U svakom slučaju, takva je odluka dobrodošla jer velik dio domaćih osiguratelja sve je samo ne spreman za primjenu novih pravila. I nije riječ samo o pravilima nego i o načinu razmišljanja i ponašanja, jer nakon uvođenja Solventnosti II mnogo će se toga morati mijenjati u osigurateljnom poslovanju", kaže Bertoncelj.

Natrag
Novo
izdanje!
godina XXI
broj 2/2019
*izdanje za Hrvatsku i Sloveniju.