Ulaganje u tehnologiju ključ je Bidenove ‘Utrke prema nuli’ kako bi se izbjegla klimatska kriza

Datum objave: 07.05.2021.

U tijeku je "Utrka prema nuli" predsjednika Bidena za smanjenje emisije ugljika, a tvrtke se natječu kako bi isporučile nova tehnološka rješenja koje će pridonijeti tom cilju.

Vodeće države, uključujući SAD (2. najveća emisija ugljika na svijetu), UK (17.), Francuska (19.), Danska, Novi Zeland, Japan (5.) i Južna Koreja (8.) obvezale su se na postizanje nule do 2050. godine. Država s najviše svjetske emisije Kina, obvezala se na nulu do 2060. Međutim, Međunarodna agencija za energiju predviđa da će emisija ugljika 2021. biti druga po veličini ikad zabilježena godišnje.

“Lako je uvidjeti financijske i ekološke koristi korištenja napredne tehnologije za ubrzavanje pokretanja” Race to Zero “, potičući borbu protiv gradskog zagađenja, zdravstvenog rizika i klimatskih promjena te budućih troškova za ekonomiju i okoliš”, rekao je suosnivač Vector Innovation Fund-a i Paul Stannard iz Svjetske zaklade za nano tehnologiju. Gradovi pokrivaju samo 3 posto Zemlje, ali doprinose 70 posto globalnih emisija ugljika. Napredne tehnologije mogu pružiti ključnu međusobnu povezanost koja će to ublažiti.

Ipak, mnoge tehnološke tvrtke kažu da alati za postizanje nule već postoje. Jedan sektor posebno napreduje u borbi za smanjenje emisije ugljika u gradovima pomoću AI Digital Twin tehnologije. Jedan od pionira na tržištu digitalnih blizanaca je Cityzenith čija softverska platforma SmartWorldOS ™ može stvoriti virtualne replike zgrada i urbanih područja za praćenje, upravljanje i optimizaciju emisija ugljika kako bi se smanjila šteta po okoliš.

Tehnologija američke tvrtke trenutačno je primijenjena u više međunarodnih megaprojekata, uključujući značajnu revolucionarnu energetsku shemu dekarbonizacije za američke gradove. Izvršni direktor Cityzenitha Michael Jansen rekao je: “Gradovi su ključno bojište i zato smo se obvezali da ćemo za projekt “Čisti gradovi – čista budućnost” donirati našu softversku platformu SmartWorldOS ™ ključnim gradovima za smanjenje njihove emisije ugljika”.

Švicarska tvrtka Climeworks usredotočila se na ‘hvatanje’ ugljika, a ne na upravljanje emisijama. Njihov pogon Orca dizajniran je tako da svake godine usisava oko 4000 tona ugljičnog dioksida iz zraka. Direktor Climeworksa Christoph Beuttler vjeruje da postrojenja za hvatanje ugljika poput Orce moraju postati glavna ako želimo doseći nulu: “Da bismo ostali unutar cilja od 1,5 stupnjeva (kako bismo izbjegli klimatske promjene), preostalo nam je 8-10 godina trenutnih emisija, no globalno ćemo morati trajno uklanjati CO2 iz atmosfere”.

Srećom, tehnologija sada privlači značajna ulaganja. Cityzenith ima više od 5000 investitora koji prikupljaju sredstva za zajedničko financiranje iz Uredbe A + od 15 milijuna dolara od kraja 2020. Klimatski investicijski fondovi poput američkog Congruent Ventures i Europskog fonda 2150 nedavno su podržali novoosnovana poduzeća i tvrtke u razvoju bitnih klimatskih rješenja. Predviđa se da će se ovaj oblik ulaganja odvijati u milijardama dolara u sljedećih 5 do 10 godina. No, Citysenithov direktor Jansen dodao je: “Moramo odmah ulagati, djelovati trenutno i učinkovitije kako bismo zaštitili naš planet.”

Jansenov predstojeći besplatni investicijski webinar, “Pridružite se utrci za nulom – ulaganje u tehnologiju za održive gradove”, održat će se u utorak 11. svibnja. Da biste saznali više o korištenju novih tehnologija za borbu protiv klimatskih promjena, prijavite se ovdje

Natrag