U drugom kvartalu godine najpopularniji internetski zločini bili su prijevara, lažno predstavljanje, cyber prijetnje i curenje podataka

Datum objave: 13.09.2021.

Prema podacima koje je iznio Atlas VPN, napadi društvenih medija na platne usluge porasli su za 561,8%, u usporedbi s prvim kvartalom 2021. godine u drugom tromjesečju 2021. godine. Platforme društvenih medija imaju mnogo slabih točaka koje akterima prijetnji omogućuju provođenje različitih vrsta internetskog kriminala.

Prijetnje platnim uslugama na društvenim mrežama skočile su preko 550 posto u drugom tromjesečju 2021. godine

U drugom kvartalu godine najpopularniji internetski zločini bili su prijevara, lažno predstavljanje, cyber prijetnje i curenje podataka. Podatke je pružio PhisLabs, čiji su istraživači analizirali stotine tisuća phishing i napada na društvene mreže usmjerenih na poduzeća, njihove zaposlenike i njihove robne marke.

Dok su se napadi na platne usluge najviše povećali, i druge industrije su doživjele značajan porast prijetnji. U drugom tromjesečju 2021. godine prevaranti su drastično češće ciljali platne usluge u odnosu na prvi kvartal 2021. godine jer je u drugom tromjesečju broj jedinstvenih prijetnji skočio za 561,8%. Međutim, na nekim tržištima dogodilo se suprotno – smanjenje prijetnji u drugom tromjesečju 2021.

Bolnice i zdravstvena poduzeća takođe su doživjeli veliki skok u napadima. Napadi na zdravstvene kompanije porasli su za 187,8%. Hakeri su izvršili i znatno više napada na poduzeća u industriji elektronskih medija, sa strmim porastom od 112,5%.

Konačno, tržišta koja doživljavaju povećanje napada uključuju usluge kriptovaluta i kreditne zadruge, gdje su prijetnje porasle 13%, odnosno 4,9%. S druge strane, neke industrije su doživjele manje napada u Q2 nego u Q1.

Poduzeća koja pružaju usluge vezane za sastanke (-52,3%), računarski softver (-49,2%), telekomunikacije (-23,5%), e-trgovina (-19,7%) i bankarstvo (-10,2) zabilježila su pad.

Sveukupno, napadi na društvene mreže usmjereni na poduzeća porasli su za 47%.

U siječnju su kompanije imale prosječno 33,6 napada na društvene mreže mjesečno. Pet mjeseci kasnije, u lipnju, prosječan broj napada po poduzeću dostigao je 49,6, što predstavlja rast od 47%.

Na društvenim mrežama prijeti – prijevara

Kao što je ranije spomenuto, pojedinci i robne marke susreću se s raznim vrstama prijetnji na društvenim medijima. Ovdje ćemo analizirati najistaknutije vrste napada u drugom tromjesečju 2021. godine.

Prevara je daleko najčešća vrsta internetskog kriminala koja muči poduzeća. Gotovo polovina prijetnji (45,6%) na koje se nailazi spada u kategoriju prijevara. U usporedebi s prvim kvartalom, prijetnje prijevarama eskalirale su za 23,7%.

Prevara se odnosi na vrstu internetskog kriminala čiji je cilj prevariti žrtvu ili ponuditi nezakonitu korist akteru prijetnje, poput neovlaštene prodaje vjerodajnica računa ili otkrivanja bankovnih podataka.

Lažno predstavljanje brenda i zaposlenika bile su druge najčešće prijetnje s kojima se suočavaju poduzeća, čineći 21,8% svih prijetnji. Obično je krajnji cilj prevaranta pribaviti osjetljive podatke ili navesti žrtvu da im proslijedi novac.

Cyber ​​napadi, uglavnom u obliku pokušaja hakiranja, činili su 19,1% svih prijetnji društvenih medija poduzećima na globalnoj razini. Curenje podataka također je na listi prvih pet, što čini 13,2% ukupnog broja prijetnji.

Analiza također otkriva da robne marke i zaposlenici primaju brojne fizičke prijetnje, ali predstavljaju relativno mali postotak od svega 0,3%.

Iako postoji bezbroj vektora napada, društveni mediji nisu bili na čelu većine aktera prijetnje. Ipak, u prvoj polovici 2021. vidimo drugačiji trend – cyber kriminalci sve češće koriste lažno predstavljanje, prijevaru i druge cyber prijetnje za napad na kompanije na društvenim medijima.

Natrag