Twitter pristaje platiti 810 milijuna dolara za rješavanje tužbe dioničara zbog ‘preružičastog’ pogleda u budućnost poslovanja

Datum objave: 21.09.2021.

Twitter Inc. pristao je platiti 809,5 milijuna dolara za rješavanje tužbe dioničara koja je tu društvenu mrežu optužila za projiciranje  previše ružičaste slike svoje budućnosti.

U tužbi, koju je izvorno podnijela dioničarka Twittera Doris Shenwick, tvrdilo se da su rukovoditelji doveli u zabludu ulagače u pogledu izgleda tvrtke u studenom 2014., obećavajući povećanje mjesečno aktivnih korisnika na 550 milijuna u “srednjem” roku i više od milijardu u “dugoročnom” . ” Tvrtka nije ispunila nijednu procjenu i prikrila je da nema osnova za te projekcije, navodi se u tužbi.

Tužba je podnesena saveznom sudu u San Franciscu 2016. godine, godinu dana nakon što su dionice kompanije naglo skočile nakon što su rukovoditelji otkrili spor rast platforme. Nakon pet godina sudskih sporova, slučaj se sveo na tri navodno obmanjujuće izjave rukovoditelja Twittera o rastu platforme. Suđenje zakazano za ponedjeljak odgođeno je u petak prije nagodbe.

Predložena nagodba zaključuje se bez priznanja greške ili prekršaja od strane Twittera, prema priopćenju tvrtke u ponedjeljak. U svoju obranu Twitter je porekao da su njegovi rukovoditelji lagali ili svjesno davali zavaravajuće izjave.

Također je odbačena ideja da su izjave bivšeg glavnog financijskog direktora Anthonyja Nota i bivšeg izvršnog direktora Dicka Costola uzrokovale pad cijene dionica.

 

Natrag