Tržište osiguranja u prosincu 2021.

Datum objave: 21.01.2022.

Hrvatski ured za osiguranje objavio je statističke podatke o stanju tržišta osiguranja za prosinac 2021. godine. Izvješće se temelji na podacima koje je svako društvo za osiguranje individualno unijelo u sustav i verificiralo.

Prije nekoliko dana Hrvatski ured za osiguranje je objavio Ključne pokazatelje poslovanja osiguratelja u 2021., a na njihovim web stranicama sada su objavljeni  i pojedinačni pokazatelji za prosinac.

Inače, ukupan broj osiguranja u protekloj je godini porastao 8,8 posto, značajnije je povećan i interes za osiguranje od potresa broj kojih je u Hrvatskoj nakon rasta u 2020. ponovo rastao za dodatnih 43,4 posto. Iako su rasla su i druga osiguranja imovine, zbog još uvijek nedovoljnog sklapanja ugovora o osiguranju, isplaćeni iznosi osigurnina tek neznatno pokrivaju ukupnu štetu nastalu kao posljedica prirodnih katastrofa.

Zaračunata bruto premija hrvatskih osiguratelja u prošloj godini dosegnula je 11,7 milijardi kuna što predstavlja značajan rast od 11,86 posto u odnosu na prethodnu godinu te rekordne vrijednosti za 15 društava za osiguranje. 10,8 milijardi kuna premije domaća su osiguravajuća društva ostvarila na tržištu Republike Hrvatske.  U segmentu neživotnog osiguranja ukupna premija porasla je za 672 milijun kuna odnosno 9,15 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok je u segmentu životnog osiguranja zaračunata bruto premija na godišnjoj razini rasla 8,24 posto, na 2,9 milijardi kuna.

 

Natrag