Tržište 5G će dosegnuti 47.775 milijuna USD do 2027.

Datum objave: 09.08.2022.

Niža latencija u 5G, sve veće prihvaćanje virtualne mrežne arhitekture u telekomunikacijama i rast mobilnog podatkovnog prometa pokreću tržište 5G infrastrukture.

Izvješće “Tržište 5G infrastrukture prema komunikacijskoj infrastrukturi (male ćelije i makro ćelije), jezgrenoj mreži (SDN i NFV), mrežnoj arhitekturi (samostalne i nesamostalne), radnoj frekvenciji (ispod 6 GHz i iznad 6 GHz), krajnjem korisniku i zemljopisu – Global Forecast to 2027”, procijenjen je na 784 milijuna USD u 2019. i predviđa se da će dosegnuti 47.775 milijuna USD do 2027., uz CAGR od 67,1%. Niža latencija u 5G, sve veće prihvaćanje virtualne mrežne arhitekture u telekomunikacijama i rast mobilnog podatkovnog prometa među glavnim su čimbenicima koji pokreću tržište 5G infrastrukture. Očekuje se da će sve veće M2M veze u raznim industrijama potaknuti rast tržišta 5G infrastrukture tijekom predviđenog razdoblja.

Glavni igrači na tržištu su:
1. Huawei (Kina),
2. Ericsson (Švedska),
3. Samsung (Južna Koreja),
4. Nokia Networks (Finska),
5. ZTE (Kina),
6. NEC (Japan),
7. CISCO (SAD),
8. CommScope (SAD),
9. Comba Telecom Systems (Hong Kong),
10. Alpha Networks (Tajvan),
11. Siklu Communication (Izrael), i
12. Mavenir (SAD). između ostalih.

Mala ćelija za 5G infrastrukturu držala je najveći tržišni udio u 2019.

Rast tržišta malih ćelija pripisuje se bežičnim pristupnim točkama male snage koje pružaju kvalitetniju mobilnu pokrivenost i kapacitet za domove, poduzeća, gradske javne prostore i ruralne javne prostore. U 5G mreži korisnici očekuju veliku brzinu podatkovne komunikacije uz visoku pouzdanost, što je jedan od najvećih izazova za mrežne operatere. Općenito govoreći o ovom izazovu, mrežni operateri raduju se uvođenju malih ćelija u velikim razmjerima kao alternativa za rješavanje potrebe za velikom brzinom i vrlo pouzdanom podatkovnom komunikacijom.

Virtualizacija mrežnih funkcija rast će uz viši CAGR na tržištu 5G infrastrukture tijekom predviđenog razdoblja

NFV je dizajniran na takav način da mrežni operater može brzo implementirati različite mrežne funkcije putem softvera koji se može pokrenuti na standardnom hardveru poslužitelja i može se lako premjestiti ili instalirati na različitim lokacijama u mreži prema zahtjevu bez potrebe za instaliranjem novog hardverska oprema. Drugim riječima, pružatelj mrežnih usluga više neće morati nabavljati namjenske hardverske uređaje ili hardverske uređaje specifične za aplikaciju za izgradnju, dodavanje ili ponudu novih usluga. Očekuje se da će ti čimbenici potaknuti rast NFV-a u nadolazećim godinama.

5G NR Non-Standalone (LTE Combined) držao je veću veličinu na tržištu 5G infrastrukture u 2019.

Nesamostalna (NSA) 5G mreža odnosi se na postojanje samo 5G NR ćelija s EPC-om (razvijena paketna jezgra). Implementacija 5G ćelija oslanjala bi se isključivo na postojeću LTE mrežu za sve kontrolne funkcije i dodatne usluge. 5G NSA arhitektura radi u konfiguraciji master-slave, u kojoj je 4G pristupni čvor glavni, a 5G pristupni čvor podređeni. Stoga ova opcija postavljanja ima nekoliko ograničenja budući da će značajna pokrivenost ovisiti o LTE mreži.

Frekvencije iznad 6 GHz kao što su pojasevi od 26 GHz i 28 GHz imaju snažan zamah. Budući da su susjedni, nastoje podržati harmonizaciju spektra i tako smanjiti složenost uređaja, ekonomiju razmjera i ranu dostupnost opreme. Vlade i regulatori moraju shvatiti potencijal 5G za nove mobilne pojaseve iznad 24 GHz. Značajna dostupnost usklađenog 5G spektra u tim pojasima ključna je za omogućavanje velikih brzina 5G, niske cijene uređaja, međunarodnog roaminga i minimiziranje prekograničnih smetnji.

APAC će svjedočiti najvećem CAGR-u na tržištu 5G infrastrukture tijekom predviđenog razdoblja

Ovaj visoki rast u APAC-u pripisuje se usvajanju novih tehnologija i napretku u organizacijama u raznim industrijama. 5G mreža igrala bi sastavnu ulogu u naprednim tehnologijama kao što su IoT i komunikacija stroj-stroj (M2M), kao i u pametnim gradovima i industrijskoj automatizaciji. Također, tržište 5G infrastrukture ima ogromne mogućnosti u pametnim gradovima. Razne zemlje u Aziji su ili započele implementaciju projekata pametnih gradova ili su u fazi planiranja.

Natrag