Tržišta osiguranja će rasti usprkos slabljenju globalnog gospodarskog rasta

Datum objave: 14.11.2019.

Tržišta osiguranja i dalje su otporna, a predviđa se da će globalne premije realno rasti za 3 posto godišnje u 2020. i 2021. godini, unatoč usporavanju rasta svjetskog gospodarstva. U posljednjem izvještaju Sigme  "Održavanje otpornosti usporavanjem rasta: izgledi za globalno gospodarstvo i tržište osiguranja 2020/21", Swiss Re Instituta (SRI) predviđa rast američke i euro zone iduće godine od 1,6 posto, odnosno 0,9 posto.

Glavni pokretač globalne ekonomije bit će Azija u nastajanju, s rastom od gotovo 6 posto, i to u Indiji i Kini. Doprinos osiguranja će na ovom području biti najveći. U Kini se predviđa da će premije neživotnih premija rasti za 9 posto u 2020. godini, a životne premije za 11 posto.

“Naša perspektiva, gledajući na globalni rast pogoršala se od prije godinu dana”, kaže Jerome Jean Haegeli, glavni ekonomist grupe u Swiss Reu. “Trgovinski rat između SAD-a i Kine bio je dalekosežniji nego što se predviđalo. U širem smislu, geopolitički razvoj se nije poboljšao. Umjesto toga, vidjeli smo još više polarizacije u cijelom svijetu, a sve je to dodalo veliku neizvjesnost i za buduće poslovanje. Za trgovinski sukob između SAD-a i Kine možemo reći da predstavlja najveći rizik za globalni rast. ”

Zbog okruženja pogoršanja trgovinskih i geopolitičkih kretanja tijekom prošle godine, SRI je smanjio prognoze rasta za napredna tržišta. SRI predviđa da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u SAD-u usporiti na 1,6 posto u 2020. godini s 2,3 posto ove godine, jer efekti fiskalnih poticaja izmiču i trgovinske napetosti s Kinom se nastavljaju. To je ispod konsenzusne prognoze za 2020. godinu od 1,8 posto. Rizik od recesije u SAD-u i dalje je povišen na 35 posto, ali to nije osnovni scenarij za SRI. Prema sigma analizi, američka ekonomija je najotpornija u odnosu na ostale zemlje G4, a očekuje se da će tamo rast 2021. godine blago ojačati na 1,8 posto.
Sve u svemu, rast tržišta zemalja u nastajanju trebao bi se neznatno poboljšati u sljedeće dvije godine. Iako će Azija ostati pokretač globalnog rasta, pozitivan je zamah i u drugim regijama. Izgledi za neke velike latinoameričke zemlje, prije svega Brazil, poboljšali su se u odnosu na prošlu godinu, a rast Afrike također umjereno jača. Tekući trgovinski spor sa SAD-om će težiti rastu u Kini, ali uz pojačano fiskalno i monetarno ublažavanje, SRI predviđa povećanje u BDP-u od 6,1 posto sljedeće godine.

Natrag