Tri financijske institucije iz EU s fokusom na održivi razvoj kupuju 78 posto udjela u Opportunity banci a.d. Novi Sad

Datum objave: 20.11.2020.

Mikrofinansijska mreža “Opportunity International” (OI) i njena holding kompanija “Opportunity Transformation Investments”, realizirale su prodaju 78 posto Opportunity banke a.d. Novi Sad (OBS) koja u okviru ove međunarodne mikrofinancijske mreže postoji u Srbiji od 2002. godine.

Novi dioničari su grupirani u okviru konzorcija europskih financijskih institucija koje se vode principima održivog i etičkog bankarstva. Narodna banka Srbije je 30.10.2020. godine, nakon što je ocijenila da su ispunjeni svi propisani uvjeti, dala suglasnost za stjecanje vlasništva u Opportunity banci od strane novih dioničara.

Konzorcij predvodi nizozemski investitor “Triodos Investment Management” preko svojih fondova “Triodos Sicav II” i “Triodos Fair Share”, a konzorcij još uključuje i GLS banku i UmweltBank iz Nemačke. Tri nova dioničara će, kao i Opportunity International, imati značajne manjinske udjele u OBS, a sva četiri glavna dioničara će imati svog predstavnika u Upravnom odboru Opportunity banke.

Važno je naglasiti da su sva četiri glavna dioničara, uključujući i OI, članovi Globalne alijanse banaka s vrijednostima (GABV), nezavisnog pokreta banaka koje imaju zajedničku misiju da svojim financiranjem potiču pozitivne ekonomske i socijalne promjene, kao i očuvanje životne sredine.

Randy Kurtz iz Mreže OI ovom prilikom je izjavio: “Ovo partnerstvo označava početak jednog novog i uzbudljivog poglavlja za OBS, koja je već prepoznata kao veoma bitna financijska institucija jer pruža financijsku podršku malim poljoprivrednicima i preduzetnicima s ciljem da im omogući da povećaju svoje prihode i na taj način poboljšaju svoj životni standard. Izuzetna nam je čast da poželimo dobrodošlicu Triodosu, GLS banci i UmweltBank-u, koji će nastaviti podržavati naše napore u postizanju socijalnih i ekonomskih ciljeva, ali će nam donijeti dodatnu vrednost i podršku kada je u pitanju zaštita životne sredine i razvoj tzv. “zelenih” financijskih proizvoda.”

Vladimir Vukotić, predsjednik Izvršnog odbora OBS je rekao: “Od našeg osnivanja 2002.godine posvećeni smo pružanju financijskih usluga onima kojima je pristup tim uslugama otežan. OBS je od tada postigla vrlo značajan tržišni udio u kreditiranju malih poljoprivrednih domaćinstava i poduzetnika kojima je pristup financiranju veoma limitiran, istovremeno bilježeći izuzetne financijske rezultate. Posebno smo ponosni na činjenicu da 45 posto naših novih kreditnih klijenata nije prethodno koristilo bankarske kredite, a čak 75 posto naših kreditnih klijenata žive i rade u ruralnim krajevima Republike Srbije i imaju otežan pristup financijskim uslugama.”

Jacco Minnaar, predsjednik Upravnog odbora u “Triodos Investment Management”, dodao je: “Ova investicija je svojevrsna prekretnica kao prvo zajedničko ulaganje članova GABV u jednu od banaka članica. Vrlo smo sretni što smo imali priliku inicirati
formiranje ovog konzorcija i predvoditi ga te smo uvjereni da će ovaj korak ubrzati naš put ka daljnjim kapitalnim investicijama od strane članova GABV pokreta. Ova investicija je i dokaz našeg poverenja u OBS kao stabilne banke koja je spremna pokrenuti i osnažiti održivo bankarstvo u Srbiji. Radujemo se što ćemo imati priliku znanjem i ekspertizom doprinijeti dugoročnom  strateškom razvoju OBS.”

Thomas Jorberg, izvršni direktor GLS banke, rekao je ovom prilikom: “S Opportunity bankom njegujemo dugogodišnje prijateljstvo puno povjerenja, kako na osobnoj tako i na financijskoj razini i smatramo da je misija OBS da pruža financijsku podršku onima koji su u prošlosti imali male šanse da to ostvare, vrijedna divljenja. U skladu s našim obećanjem klijentima da njihov novac ulažemo na “smislen način”, vrlo smo zadovoljni investicijom u kapital OBS, čime takođe ojačavamo našu GABV mrežu.”

Goran Bašić, izvršni direktor UmweltBank-a, složio se sa ovom izjavom rekavši:  “U UmweltBank-u, vjerujemo u jaka i dugotrajna partnerstva i sretni smo što smo dio inspirativnog i rastućeg GABV pokreta. Naša investicija u OBS jasno pokazuje viziju koju
dijelimo u okviru GABV mreže i savršeno se uklapa s filozofijom UmweltBank-a, jer je biznis model Opportunity banke istovremeno i održiv i profitabilan.”

Kompanija Ernst & Young d.o.o. Beograd – EY bila je angažirana od strane mreže Opportunity International za financijsko savjetovanje tijekom realizacije ove transakcije.

 

Natrag