TikTok zaostaje kada je u pitanju stvaranje sigurnog okruženja za maloljetnu publiku

Datum objave: 17.11.2022.

Platforma za dijeljenje videa TikTok ima više od milijardu korisnika i jedan je od najpopularnijih društvenih medija. Međutim, TikTok je dobio priličan udio kritika zbog svoje politike privatnosti i sadržaja koji bi mogao naštetiti mladim ljudima.

Prema podacima koje je predstavio tim Atlas VPN-a, TikTok je uklonio gotovo 50 milijuna videozapisa zbog sigurnosti maloljetnika u drugom kvartalu 2022. Značajno je da je većina tih videozapisa uklonjena zbog golotinje i seksualnog sadržaja koji uključuje maloljetnike.

Podaci se temelje na nedavnom izvješću o provedbi smjernica zajednice TikTok objavljenom 28. rujna. Analiza ide dublje u način na koji TikTok provodi svoje uvjete usluge i stvara sigurno i zabavno okruženje za svoju publiku. Ukupno je TikTok uklonio preko 113 milijuna videozapisa u drugom tromjesečju 2022. Automatizirana obrana platforme izbrisala je 48 milijuna videozapisa, dok je moderacijski tim uklonio više od 65 milijuna. Osim toga, TikTok je promijenio početnu odluku i vratio oko 6 milijuna videa.

Od tih videozapisa, gotovo 44% je uklonjeno zbog manje sigurnosti. TikTok je izbrisao oko 24 milijuna videa, oko 21% svih, zbog ilegalnih aktivnosti i regulirane robe. Od svih uklonjenih videozapisa, golotinja za odrasle i seksualne aktivnosti činile su gotovo 11% ili oko 17 milijuna videozapisa.

Nasilan i eksplicitan sadržaj činio je 9% svih izbrisanih videa na TikToku. Oko 6,5 milijuna videozapisa prekršilo je TikTokovu politiku o uznemiravanju i maltretiranju. Videozapisi koji prikazuju samoubojstvo, samoozljeđivanje i opasne radnje činili su 6% (gotovo 7 milijuna) svih videozapisa.

TikTok je izbrisao gotovo 2 milijuna videozapisa koji su sadržavali mržnju. Nasilni ekstremizam i kršenja pravila o integritetu i autentičnosti otkriveni su u manje od 1% svih izbrisanih videozapisa.

Manja sigurnost

Iako je većina sadržaja na TikToku zabavna ili obrazovna, ljudi još uvijek mogu pronaći neke uznemirujuće videozapise. Mnogi računi na TikToku usmjereni su na objavljivanje opasnog ili seksualnog sadržaja, koji bi mogao biti vrlo štetan za maloljetnike.

Od ukupnog broja videozapisa uklonjenih zbog sigurnosti maloljetnika, gotovo 76% uključuje golotinju i seksualne aktivnosti u kojima su sudjelovali maloljetnici. Dobra vijest je da su moderatori izbrisali 92% ovih videa prije nego što su dobili i jedan pregled. Forbes je također nedavno izvijestio o računima na TikToku koji skrivaju materijal o seksualnom zlostavljanju djece na vidljivom mjestu.

Štetne aktivnosti maloljetnika činile su gotovo 16% svih uklonjenih videozapisa zbog politike sigurnosti maloljetnika. Sadržaji koji sadrže fizičke i psihičke ozljede maloljetnika činili su oko 4% kršenja.

Od svih izbrisanih videa zbog sigurnosti maloljetnika, 2,4% se bavilo seksualnim iskorištavanjem maloljetnih osoba. Iako TikTok može imati čvrste politike za zaštitu maloljetnika, to se ne odražava uvijek u praksi. Platforme društvenih medija razvijaju nove proizvode ili funkcije i objavljuju ih bez ozbiljnog bavljenja sigurnošću na internetu, osobito za maloljetnike. TikTok zaostaje za drugim tvrtkama kada je u pitanju stvaranje sigurnog okruženja za njihovu maloljetnu publiku.

Više

Natrag