Swiss Reov SONAR izvještaj

Datum objave: 04.06.2020.

Izvještaj ističe rizike i trendove koji se odnose na COVID-19.  Međugeneracijske napetosti, poremećaji u opskrbnom lancu i krhkost javnog zdravstva spadaju u rizike i trendove pojačane pandemijom COVID-19, kaže se u SONAR izvještaju za 2020. godinu.

Izbijanje koronavirusa pokazalo je da društva nisu bila dovoljno pripremljena i da je široka svijest o riziku ključna za pravilno upravljanje rizikom. SONAR izvješće naglašava da trenutna kriza ne bi trebala zasjeniti potrebu za prelaskom svijeta u održiviju ekonomiju i budućnost s niskim udjelom ugljika, a industrija osiguranja u tome može igrati ključnu ulogu. Izvještaj govori o novim i promjenjivim rizicima u kontekstu dugoročnih makro trendova i burnih vremena; istaknute su posebno teme povećanih cyber rizika. Pojavljuju se i novi rizici i trendovi koje je naglasila pandemija COVID-19.

Recesija uzrokovana mjerama za suzbijanje epidemije koronavirusa pogoršava dugoročne strukturne probleme, poput povećanog pritiska na međugeneracijske socijalne ugovore i poremećaja u lancima opskrbe. Dok su se starije generacije pokazale ranjivijima u pandemiji, milenijalci se bore s velikom nezaposlenošću što sve stavlja na test solidarnost među generacijama. Kriza COVID-19 razotkrila je i  krhkost mnogih svjetskih javnih zdravstvenih sustava i potrebu za boljim upravljanjem rizikom.

Izvještaj SONAR za 2020. godinu, ima za cilj potaknuti dijalog i svijest  o riziku unutar društva i osiguravajuće industrije, što je ključni korak za adekvatno upravljanje rizikom.

“Nakon ove globalne krize, koja pokazuje važnost budućeg upravljanja rizicima, društvo će se morati prilagoditi mnogim promjenama, od kojih će neke i dalje ostati”, rekao je Patrick Raaflaub, glavni direktor za rizik u Swiss Re grupi. „Kao tvrtka koja se bavi rizikom, naša je dužnost podizati svijest o novim rizicima koje uočimo i nastaviti razvijati otpornost i u ova do sad neviđena vremena.“

Iskustvo s pandemijom nastavit će donositi promjene u političkom okruženju, regulatornom okruženju i tržišnoj dinamici, navodi se u izvješću SONAR-a. To će također pridonijeti preusmjeravanju prioriteta, kako svijet kreće prema planiranju svog gospodarskog oporavka.

Mjere nametnute zbog pandemije  COVID-19 možda su nakratko ublažile onečišćenje, ali neće zaustaviti globalno zagrijavanje, navodi se u izvješću. Stoga je ključan prijelaz ekonomiju, gdje je održivost čvrsto ugrađena u strategije ekonomskog oporavka.

Javni i privatni sektor moraju se usredotočiti i na globalno zdravlje i na klimatske promjene, navodi se u izvješću SONAR-a. Prijelaz na gospodarstvo s niskim udjelom ugljika pruža brojne mogućnosti, ali i nove rizike za industriju osiguranja, uključujući i sheme uklanjanja ugljika.

Kao polazište, svi sektori gospodarstva trebaju što više ograničiti i smanjiti emisiju, posebno promet, poljoprivreda i građevinarstvo. Prijelaz na gospodarstvo s niskim udjelom ugljika zahtijeva političke, tehnološke i promjene u ponašanju. Pronalaženje novih načina za suočavanje s potrebnim promjenama zahtijeva inovacije i nudi nove mogućnosti za poslovanje u različitim sektorima i na svim osnovnim područjima osiguranja, uključujući znanje o riziku i prijenos rizika kao i ulaganja. Industrija osiguranja može igrati glavnu ulogu pružanjem specijalnih znanja i sposobnosti za prijenos rizika partnerima u ostalim sektorima gospodarstva.

Natrag