;

Swiss Re uspostavlja svoj kineski centar u Pekingu

Datum objave: 04.07.2019.

Osiguravajuća kuća Swiss Re iznijela je podatke da su globalne premije osiguranja po prvi put premašile 5 bilijuna dolara, te su i dalje u porastu.

  • Po prvi puta u 2018. godini, globalna premija osiguranja premašila je 5 milijardi dolara za prvi put u 2018. godini, uz solidan rast u neživotnim osiguranjima.
  • Premije životnih i neživotnih osiguranja povećat će se realno za oko 3 posto u razdoblju 2019/20. godine, što je temeljeno na snazi na tržištima u nastajanju u oba sektora i solidnom rastu neživotnih osiguranja na naprednim tržištima.
  • Na naprednim tržištima, tradicionalna štedna osiguranja životnog osiguranja i dalje su izazovna s obzirom na niske kamatne stope.
  • U neživotnim osiguranjima, gledajući dugoročno, evolucija i napredak sustava pomoći vozačima na cesti zasigurno će utjecati na premije polica auto odgovornosti.
  • SAD i dalje ostaje najveće tržište osiguranja, a slijede ga Kina i Japan – porast broja osiguranja u zemljama istoka.
  • Do 2029., azijsko-pacifička regija činiti će 42 posto globalnih premija – predviđa se da će udio Kine u globalnim premijama iznositi 20 posto, a na putu je da postane najveće tržište osiguranja do sredine 2030-ih.
  • Osiguravajuća kuća Swiss Re uspostavlja svoj kineski centar u Pekingu.

Globalne premije osiguranja su prvi put prošle godine zabilježile 5 bilijuna dolara u 2018. godini, što je više od 6 posto svjetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP). To se uglavnom temeljilo na solidnom rastu u neživotnom sektoru, osobito u Kini i drugim zemljama u nastajanju Azije, kao i među naprednim tržištima. Prognoze su da će globalne premije osiguranja u 2019/20. realno porasti za 3 posto, na čelu s tržištima u nastajanju. Premije života povećat će se za 2,9 posto, što je znatno više od 0,6 posto godišnjeg prosjeka u prethodnih 10 godina.

U neživotnom sektoru predviđa se da će globalne premije porasti za 3 posto, s time da će Azija u nastajanju biti vodeća, podržana solidnim rastom na naprednim tržištima. Kina će najviše pridonijeti rastu premija životnih i neživotnih premija u sljedeće dvije godine, a njezin udio u globalnim premijama doseći će 20 posto do 2029. godine, sa sadašnjih oko 11 posto. Kina ostaje na putu premašiti SAD kao najveće tržište osiguranja do sredine 2030-ih. Uz sve veću važnost tržišta u Kini, Swiss Re Institute sa zadovoljstvom najavljuje pravovremeno otvaranje svoga švicarskog Re Institute China Centra u Pekingu.
U Kini su premije neživotnih osiguranja porasle za 12 posto, potaknute snažnim porastom korištenja zdravstvenog osiguranja i polica od nezgode.

Uz sve veću važnost kineskog tržišta osiguranja, Swiss Re Institute otvara svoj kineski centar. Cilj centra je da Swiss Re nadogradi i bolje iskoristi dugogodišnje aktivnosti istraživanja i razvoja u Kini koje se odvijaju u cijeloj Grupi. “Osnivanje švicarskog Re Instituta će podržati ambicije naše Grupe za rast u Kini”, kaže John Chen, šef švicarskog Re China. Centar će biti usko povezan s poslovnim i drugim timovima za istraživanje i razvoj u Kini i šire. “Naglasak će biti na istraživanju i razvoju kao strateškom diferencijatoru, kako bi se pomoglo Švicarskoj Re u postizanju naših ciljeva na ovom uzbudljivom tržištu i na globalnoj razini.”

Swiss Re Grupa je jedna od vodećih svjetskih pružatelja usluga osiguranja i drugih oblika rizika koji se temelje na osiguranju, radeći na tome da svijet bude otporniji. Ona predviđa i upravlja rizikom – od prirodnih katastrofa do klimatskih promjena, od starenja stanovništva do cyber kriminala.

Natrag