Swiss Re: Neto prihod od 157 milijuna USD za prvu polovicu 2022., s dobiti u drugom kvartalu od 405 milijuna USD

Datum objave: 29.07.2022.

Reosiguranje imovine i nezgoda (P&C Re) u prvom polugodištu 2022. - neto prihod od 316 milijuna USD; kombinirani omjer od 98,5% i normalizirani kombinirani omjer od 95,8%; Uspješne obnove P&C Re u srpnju 2022.; povećanje cijene od 12%; Životno i zdravstveno reosiguranje (L&H Re) prvo polugodište 2022. neto prihod od 2 milijuna USD; snažan neto prihod u drugom kvartalu od 232 milijuna USD; Corporate Solutions prvo polugodište 2022. neto prihod od 220 milijuna USD; kombinirani omjer od 93,2%; Povrat ulaganja (ROI) od 1,2% u prvom polugodištu 2022., odražavajući negativne tržišne učinke na kotirana vlasnička ulaganja; Vrlo jak omjer SST grupe iznad ciljnog raspona od 200–250%

Swiss Re se vratio na profitabilnost u drugom tromjesečju 2022., s neto prihodom od 405 milijuna USD. Nakon što je prvo tromjesečje bilo obilježeno negativnim utjecajima pada financijskog tržišta, pandemije COVID-19 i rata u Ukrajini, to je rezultiralo neto prihodom od 157 milijuna USD za prvu polovicu 2022. godine.

Glavni izvršni direktor grupe Swiss Re, Christian Mumenthaler, rekao je: “Nakon izazovnog početka godine, Swiss Re vratio se na profitabilnost u drugom tromjesečju. To je podržano snažnim rezultatima u reosiguranju života i zdravlja i korporativnim rješenjima, kao i snažnim rezultatima preuzimanja rizika u reosiguranju imovine i nezgoda.”
Glavni financijski direktor grupe Swiss Re John Dacey rekao je: “Rastuće kamatne stope očito su pozitivne za sektor re/osiguranja i počinjemo uviđati prednosti u našem stalnom prinosu prihoda. S obzirom na inflacijske trendove, i dalje smo budni i poduzimaju odgovarajuće radnje, uključujući povećanje cijena novih poslova i s tim povezana početna očekivanja gubitka.”

Rezultati Grupe značajno su poboljšani u drugom kvartalu, unatoč tekućim izazovima na financijskim tržištima

Swiss Re je izvijestio o neto prihodu od 157 milijuna USD i ROE od 1,6% za prvu polovicu 2022., u usporedbi s neto prihodom od 1,0 milijarde USD i ROE od 8,2% za isto razdoblje 2021. Pad je uglavnom uzrokovan znatno nižim investicijskim rezultatima kao i rezervama u prvom kvartalu za ukrajinski rat.

Nakon što je u prvom tromjesečju uspostavio rezerve od 283 milijuna USD za potencijalne učinke rata u Ukrajini, Swiss Re ih nije povećao u drugom tromjesečju.
Neto zarađene premije i prihodi od naknada za Grupu porasli su za 1,9% na 21,2 milijarde USD u prvih šest mjeseci 2022. s 20,8 milijardi USD u prvoj polovici 2021. Na rast su negativno utjecala nepovoljna kretanja stranih valuta, dok su tečajevi bili stabilni , neto zarađene premije porasle bi za 5,1%.

Prinos od ponavljajućeg prihoda Swiss Re-a porastao je na 2,3% u prvoj polovici 2022. s 2,2% za cijelu 2021. godinu, zahvaljujući ciljanim ponovnim ulaganjima u okruženju rastućih kamatnih stopa. Prinos od reinvestiranja fiksnog dohotka značajno se povećao na 3,1% u drugom tromjesečju 2022. s 0,9% za cijelu 2021. godinu. Na povrat ulaganja od 1,2% u prvoj polovici 2022. utjecali su gubici u odnosu na uvrštene dionice ( neto zaštite) od približno 0,4 milijarde USD, kao i skromna umanjenja vrijednosti od 50 milijuna USD uključujući izloženosti povezane s Rusijom.

Kapitalna pozicija Swiss Re-a ostala je vrlo jaka, s omjerom Grupnog švicarskog testa solventnosti (SST) iznad ciljanog raspona od 200 do 250%.

P&C Re

P&C Re izvijestio je o neto prihodu od 316 milijuna USD za prvu polovicu 2022., u usporedbi s 1,3 milijarde USD u istom razdoblju 2021. Rezultat odražava robusnu tehničku izvedbu preuzimanja rizika poslovanja, nadoknađenu značajno nižim rezultatima ulaganja i rezerve u prvom tromjesečju u odnosu na rat u Ukrajini od 154 milijuna USD.

P&C Re apsorbirao je velike zahtjeve za prirodne katastrofe od 938 milijuna USD u tom razdoblju, koji se uglavnom odnose na poplave u Australiji i Južnoj Africi, oluje u veljači u Europi i niz oluja s tučom u Francuskoj u lipnju. Ukupne štete iznosile su 0,27 milijardi USD više od očekivanja za velike štete od prirodnih katastrofa u prvoj polovici godine. Ono što je važno, P&C Re ima 1,2 milijarde USD od 1,9 milijardi USD za cjelogodišnji proračun za prirodne katastrofe dodijeljen za ostatak 2022. godine.

Neto zarađene premije blago su porasle na 10,6 milijardi USD. Povećanje je uvelike posljedica veće količine i povećanja cijena, neutraliziranog nepovoljnim kretanjima tečaja. Pri stabilnim deviznim tečajevima neto zarađene premije porasle bi za 3,6%.

Kombinirani omjer bio je 98,5% za prvu polovicu 2022. Na normaliziranoj osnovi, kombinirani omjer bio je 95,8%, što uključuje 1,5 postotnih bodova za pričuve koje se odnose na rat u Ukrajini. Za drugu polovicu godine očekuje se da će normalizirani kombinirani omjer biti niži, budući da Grupa zarađuje većinu svojih prirodnih cpremije za katastrofu u trećem i četvrtom kvartalu. P&C Re ostaje usredotočen na postizanje cilja normaliziranog kombiniranog omjera manjeg od 94% za cijelu godinu.

Uspješna srpanjska obnova P&C Re

P&C Re je 1. srpnja 2022. obnovio ugovore s 4,8 milijardi USD volumena ugovornih premija. Posao je postigao povećanje cijene od 12% u ovom krugu obnove. To je u potpunosti nadoknadilo veće pretpostavke o gubicima, koje odražavaju jasan pogled na inflaciju i druge promjene u izloženosti. Od početka godine, P&C Re je ostvario rast obujma ugovornih premija od 3% i povećanje cijena od 6%, fokusirajući se na profitabilan rast u prirodnim katastrofama i posebnim linijama.

L&H Re vraća se na profitabilnost u drugom kvartalu

L&H Re je izvijestio o neto prihodu od 2 milijuna USD za prvu polovicu 2022., u usporedbi s neto gubitkom od 129 milijuna USD2 za prvu polovicu 2021. Kako se broj smrtnih slučajeva od COVID-19 naglo smanjio, L&H Re se vratio na snažan neto prihod od 232 milijuna USD u drugom tromjesečju, naglašavajući snagu zarade svoje franšize.
Tijekom polugodišnjeg razdoblja ukupni zahtjevi za COVID-19 iznosili su 540 milijuna USD, a velika većina knjižena je u prvom tromjesečju.

Neto zarađene premije i prihodi od naknada neznatno su se smanjili na 7,5 milijardi USD u prvom polugodištu sa 7,6 milijardi USD u razdoblju prethodne godine, prvenstveno potaknuto nepovoljnim kretanjem tečaja. Pri stabilnim deviznim tečajevima neto zarađene premije porasle bi za 2,8%.
L&H Re nastavlja ciljati na neto prihod od približno 300 milijuna USD za 2022.

Corporate Solutions nastavlja postizati snažne rezultate

Corporate Solutions zabilježio je neto prihod od 220 milijuna USD u prvoj polovici 2022., u usporedbi s 262 milijuna USD u razdoblju prethodne godine. Ovaj rezultat postignut je unatoč rezervama vezanim uz rat u Ukrajini u prvom tromjesečju, nepovoljnijem razvoju iz prethodne godine u usporedbi s prvom polovicom 2021. i nižim prihodima od ulaganja.

Ukupni veliki gubici za prvu polovicu 2022. bili su slične veličine kao i razdoblje prethodne godine. Veliki gubici uzrokovani ljudskim djelovanjem od 165 milijuna USD veći su nego u razdoblju prethodne godine, odražavajući rezerve za rat u Ukrajini u prvom tromjesečju od 129 milijuna USD, dok su veliki gubici od prirodnih katastrofa bili niži i iznosili su 102 milijuna USD za razdoblje.

Neto zarađene premije porasle su za 12,8% na 2,9 milijardi USD, potaknute kontinuiranom zaradom prethodno ostvarenih povećanja stopa i novim rastom poslovanja u odabranim fokusnim portfeljima. Pri stabilnim deviznim tečajevima neto zarađene premije porasle bi za 17,2%.
Kombinirani omjer Corporate Solutions od 93,2% za prvu polovicu 2022. na dobrom je putu da postigne cilj za cijelu godinu od manje od 95%.
Poslovna jedinica je 1. srpnja 2022. uspješno zaključila prodaju svoje podružnice životnog osiguranja Elips Life AG ​​tvrtki Swiss Life International. Isključujući prodano poslovanje, pro forma kombinirani omjer poslovne jedinice bio je 90,9% u prvoj polovici 2022.

Zamah rasta iptiQ-a se nastavlja

Bruto zaračunate premije iptiQ-a za osnovnu djelatnost porasle su za 37% na 455 milijuna USD u prvoj polovici 2022. s 333 milijuna USD u razdoblju prethodne godine. iptiQ je imao više od 2 milijuna polica na snazi ​​krajem lipnja 2022.

Glavni izvršni direktor grupe Swiss Re, Christian Mumenthaler, rekao je: “Zahvaljujući radnjama koje smo poduzeli tijekom proteklih godina, sve su naše tvrtke dobro pozicionirane i usredotočene na postizanje svojih segmentalnih ciljeva za godinu. Postizanje ciljeva Grupe uvelike ovisi o učinku financijskih tržišta i iskustvu velikih gubitaka u drugoj polovici 2022. Naša vrlo jaka kapitalna pozicija i izvrsna franšiza klijenata omogućuju nam da iskoristimo daljnje profitabilne prilike za rast u povoljnom cjenovnom okruženju.”

Natrag