Swiss Re i Daimler pokrenuli su novu tvrtku Movinx kako bi transformirali automobilsko osiguranje i osiguranje mobilnosti

Datum objave: 12.10.2020.

Movinx je zajedničko ulaganje tvrtki Swiss Re i Daimler Insurance Services u iznosu od 50/50.Partneri imaju za cilj transformirati i inovirati automobilsko osiguranje i osiguranje mobilnosti s potpuno digitalnim poslovnim modelom i usredotočiti se na fleksibilne proizvode usmjerene na kupca. Movinx se nalazi u Berlinu i postavljen je kao posrednik u osiguranju i pružatelj usluga.

Swiss Re i Daimler Insurance Services sklopili su strateško partnerstvo za automobilsko osiguranje i osiguranje mobilnosti i pokrenuli novu tvrtku pod nazivom Movinx. Oba dioničara zajedničkog pothvata 50/50 iskoristit će svoju komplementarnu stručnost za uspostavljanje novog poslovnog modela. Cilj je razviti potpuno digitalne proizvode za automobilsko osiguranje i osiguranje mobilnosti koji udovoljavaju promjenjivim potrebama kupaca i nude najbolju kvalitetu usluge. Movinx je dobio sva potrebna odobrenja za natjecanje.

Pravina Ladva, službenica za digitalnu transformaciju Swiss Rea, rekla je: “Vjerujemo da će nas partnerstvo s Daimler osiguravajućim službama i uspostava Movinxa odvesti na sljedeću razinu u inoviranju osiguranja mobilnosti. Naša zajednička dugoročna ambicija je otključati interakciju ekosustava gdje osiguranje podržava uvođenje novih tehnologija poput naprednih sustava pomoći u vožnji i autonomnih automobila, kao i novih poslovnih modela na području mobilnosti. ”

Ingo Telschow, izvršni direktor Daimler Insurance Services, rekao je: „Udruživanjem snaga sa Swiss Re možemo voditi transformaciju u razvijajućem tržišnom okruženju i unaprijediti poslovanje osiguranja. Uspostavit ćemo novi poslovni model, kao i stvarati platformu osiguranja. Ova platforma omogućuje jednostavnu i učinkovitu kupnju osiguranja i usluge usmjerene na kupca korištenjem podataka u stvarnom vremenu. Nadalje, mi kao Daimler osiguravajuće usluge zalazimo dublje u lanac vrijednosti osiguranja, imajući veći utjecaj na razvoj proizvoda i cijene”.

Automobilska industrija i sektor automobilskog osiguranja prolaze kroz značajnu transformaciju. Brzi razvoj događa se na tehnološkoj strani, poput e-mobilnosti i automatizirane vožnje ili na poslovnom modelu, prelaskom s vlasništva na upotrebu. Osiguranje se mora razvijati kako bi se nosilo s tim razvojem i izazovima koji se stvaraju u određivanju cijena i rješavanju šteta.

Zajednička vizija su fleksibilni i potpuno digitalni proizvodi za osiguranje automobila i mobilnosti

S ciljem stvaranja novog poslovnog modela, Movinx će djelovati kao generalni direktor (MGA). Omogućuje ugrađenu mobilnost i osiguranje putovanja klijenata – čineći osiguranje integralnim dijelom kupnje vozila. Umjesto današnjih prilično kratkoročnih partnerstava između proizvođača automobila i raznih osiguratelja, fokus je na zajedničkom razvojnom putu koji nudi fleksibilne i potpuno digitalne proizvode. Movinx omogućuje učinkovito uvođenje novih prijedloga osiguranja za niz tržišta.

Zajedničko ulaganje bit će otvoreno za suradnju s drugim dionicima, poput proizvođača automobila ili, općenito, pružatelja usluga mobilnosti. Budući će partneri imati koristi od osiguranja MGA moći će globalno nuditi rješenja s oznakom bijele boje. Umjesto da moraju imati posla s mnogim osigurateljima, proizvođač ima jednog sparing partnera, Movinx, u različitim zemljama.

Movinx će se tada udružiti s lokalnim licenciranim osigurateljima kako bi svoja rješenja isporučio krajnjim kupcima i pokrivao rizik osiguranja. Osiguratelji i drugi dionici mogu se povezati s IT platformom i profitirati od centraliziranih operacija i automatiziranih procesa podržanih kombinacijom tehnologija strojnog i dubokog učenja. Spajanjem na platformu MGA, osiguratelji imaju koristi od toga što ne moraju graditi prilagođene i brzo mijenjajuće programe osiguranja.

Movinx će se nalaziti u Berlinu i trebao bi se brzo proširiti

Sebastiaan Bongers, voditelj poduzeća Mobility Ventures u Swiss Reu, i Andreas Roth, voditelj modela digitalnog osiguranja u Daimler Insurance Services, vodit će novu tvrtku. Uredi su otvoreni u Berlinu u listopadu. Prvi proizvodi i usluge osiguranja planiraju se lansirati u Francuskoj 2021. Sljedećih godina planiraju se daljnji ulasci na tržište diljem Europe, Amerike i Azije.

Natrag