Svjetska banka: Varijante COVID-19 i rastući dug prijete globalnom gospodarskom rastu

Datum objave: 12.01.2022.

Globalni rast će se usporiti tijekom sljedeće dvije godine suočen sa "svježim prijetnjama" varijanti COVID-19 i rastućom inflacijom, dugom i nejednakostima dohotka, objavila je Svjetska banka u utorak u svom najnovijem izvješću.

Iako je gospodarski rast doživio snažan oporavak 2021., očekuje se da će se značajno smanjiti s 5,5 posto prošle godine na 4,1 posto u 2022. i pasti na 3,2 posto u 2023. Nakon snažnog oporavka u 2021., globalno gospodarstvo sada ulazi u usporavanje usred prijetnji koje stižu od varijanti COVID-19 i porasta inflacije, duga i nejednakosti dohotka. 

S obzirom na brzo širenje varijante Omicron, pandemija COVID-19 nastavit će remetiti gospodarsku aktivnost u bliskoj budućnosti, prema izvješću Global Economic Prospects.

Nadalje, značajno usporavanje u velikim gospodarstvima, uključujući Sjedinjene Države i Kinu, imat će utjecaj na vanjsku potražnju njihovih kolegama u  ekonomijama u razvoju. “Svjetsko gospodarstvo istodobno se suočava s COVID-19, inflacijom i neizvjesnošću politike, s državnom potrošnjom i monetarnom politikom na nepoznatom teritoriju. Sve veća nejednakost i sigurnosni izazovi posebno su štetni za zemlje u razvoju”, rekao je David Malpass, predsjednik Grupacije Svjetske banke.

“Postavljanje većeg broja zemalja na povoljan put rasta zahtijeva usklađeno međunarodno djelovanje i sveobuhvatan skup odgovora nacionalne politike.”

Usporavanje će se poklopiti sa sve većim razlikama u stopama rasta između naprednih i gospodarstava u nastajanju ili u razvoju.

Zastoj u krhkim ekonomijama

Do 2023. sva će napredna gospodarstva postići potpuni oporavak proizvodnje, navodi se u izvješću, ali će proizvodnja u gospodarstvima u nastajanju i gospodarstvima u razvoju ostati četiri posto ispod trenda prije pandemije.

Zastoj je još veći u krhkim gospodarstvima i gospodarstvima pogođenim sukobima, čija će proizvodnja biti 7,5 posto ispod trenda prije pandemije. Za male otočne države bit će 8,5 posto ispod. U međuvremenu, rastuća inflacija ograničava monetarnu politiku, a posebno su teško pogođeni radnici s niskim primanjima.

Inflacija je po najvišim stopama od 2008., kako na globalnoj razini tako i u razvijenim gospodarstvima, a dosegnula je najvišu stopu u desetljeću u tržištima u nastajanju i gospodarstvima u razvoju.

Izvješće sadrži analitičke dijelove koji ocrtavaju tri novonastajuće prepreke trajnom oporavku u gospodarstvima u razvoju. Također uključuje regionalne izglede za rast u sljedeće dvije godine. Mari Pangestu, izvršni direktor Svjetske banke za razvojnu politiku i partnerstva, istaknuo je važnost multilateralne suradnje jer će odluke koje kreatori politike donose u narednim godinama odlučivati ​​o tijeku sljedećeg desetljeća.

“Neposredni prioritet trebao bi biti osigurati da se cjepiva šire i pravednije koriste kako bi se pandemija mogla staviti pod kontrolu. Ali rješavanje preokreta u napretku razvoja, kao što je rastuća nejednakost, zahtijevat će trajnu podršku”, rekla je.

“U vrijeme visokog duga, globalna suradnja bit će ključna za pomoć u proširenju financijskih resursa gospodarstava u razvoju kako bi one mogle postići zeleni, otporan i uključiv razvoj.”

Natrag