Svečano otvoreni treći Srpski dani osiguranja

Datum objave: 29.11.2019.

Više od 300 predstavnika osiguravajućih kuća, državnih uzvanika, kao i domaćih, regionalnih i stručnjaka iz inozemstva okupilo se na svečanom otvaranju trećih Srpskih dana osiguranja u Aranđelovcu.

Najveći regionalni skup iz segmenta osiguranja svečano je otvorio Željko Jović, viceguverner Narodne banke Srbije, a prisutnima se na početku obratio i ministar za rad Zoran Đorđević, a poslije njega govorio je Mirko Petrović, predsjednik Upravnog odbora Udruženja osiguravača Srbije.
Ministar Zoran Đorđević istaknuo je da je važno da raste svijest o značaju i ulozi osiguranja, kao i da se radi na zakonu o osiguranju u slučaju povreda na radu koji će predvidjeti da svi zaposleni budu osigurani, čime će sektor osiguranja biti podignut na još viši nivo.
Viceguverner Narodne banke Srbije Željko Jović u uvodnom obraćanju naglasio je važnost zadržavanja trenda rasta tržišta osiguranja.
“Ostvaren je pozitivan rezultat u poslovanju od 9,3 milijardi dinara u prva tri kvartala ove godine, što je rast od 33,2 posto u odnosu na isti period prethodne godine. Tržište osiguranja raspolaže osnovom za uspješno servisiranje obaveza prema osiguranicima”, istakao je Željko Jović.

U prva tri kvartala u ovoj godini premija osiguranja porasla je 5,9 posto u odnosu na isti period prethodne godine. Najveće učešće u premiji osiguranja je osiguranje od autoodgovornosti, zatim slijede živiotna osiguranja, potom imovinska osiguranja i osiguranje motornih vozila.
“Iz godine u godinu povećava se bruto premija našeg tržišta i industrija osiguranja je samo u prošloj godini imala 6,7 milijuna polica i isplatila oko 385 milijuna eura klijentima. Tehničke rezervre srpske industrije osiguranja iznose više od 1,7 milijardi eura i garant su stabilnosti i snage ove industrije, pogotovo prema klijentima koji će biti sigurni i zaštićeni”, kaže Mirko Petrović, Predsednik Upravnog odbora UOSa.
Duško Jovanović, generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije istaknuo je da je ovaj događaj organiziran s ciljem da podigne svest o osiguranju, kao i to da poliva osiguranja nije trošak, već investicija.
“Pokušat ćemo zajedno sa stručnjacima iz inozemstva razmjeniti sve moguće informacije. Srpski dani osiguranja su sve posjećeniji, a drago nam je što je sve više onih koji su spremni da uvjeti osiguranja dostignu još viši nivo. Cilj nam je da naši građani razmišljaju o ponudi na tržištu, a ne je li im polica potrebna“, kaže Duško Jovanović.
Tijekom prvog dana Srpskih dana osiguranja razgovaralo se o prvoj polici koja je izdana čak prije 180 godina i počecima osiguranja u Srbiji, idejama za razvoj tržišta osiguranja, Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, dok je organiziran i okrugli stol na temu „Katastrofalne štete i kako upravljati njima“.

Natrag