Sve veće ranjivosti u cijelom financijskom sektoru

Datum objave: 15.09.2021.

ESA istaknula rizike u postupnom ukidanju kriznih mjera i poziva financijske institucije da se prilagode povećanju kibernetičkih rizika.

Tri europska nadzorna tijela (EBA, EIOPA i ESMA – ESA) objavila su danas svoje drugo zajedničko izvješće o procjeni rizika za 2021. Izvješće ističe sve veće ranjivosti u cijelom financijskom sektoru, porast koji se vidi u smislu kibernetičkog rizika i materijalizacije događaja – vođenih rizicima.

S početkom oporavka ključnu ulogu ima odgovarajuće postupno ukidanje iznimnih kriznih mjera. Unatoč pozitivnim izgledima, očekivanja za oporavak gospodarstva i dalje su nesigurna i neujednačena u svim državama članicama.

Ranjivosti u financijskom sektoru rastu, ne samo zbog nuspojava kriznih mjera, poput povećanja razine duga i pritiska prema gore na cijene imovine. Očekivanja rasta inflacije i prinosa, kao i povećanog preuzimanja rizika ulagača i pitanja financijske međusobne povezanosti, mogla bi izvršiti dodatni pritisak na financijski sustav.

Financijski sektor također je sve više izložen cyber riziku

Financijski sektor bio je pogođen cyber napadima češće nego drugi sektori, dok diljem digitalnog gospodarstva cyber-kriminalci razvijaju nove tehnike za iskorištavanje ranjivosti. Financijske institucije morat će brzo prilagoditi svoju tehničku infrastrukturu kao odgovor na pandemiju, a kriza je djelovala kao katalizator za digitalnu transformaciju općenito.

Konačno, materijalizacija rizika uzrokovanih događajima (kao što su GameStop, Archegos, Greensill), kao i porast cijena i količine trgovanja kripto-imovinom, postavljaju pitanja o povećanom ponašanju preuzimanja rizika i mogućem preopterećenju na tržištu.

Zabrinutost oko održivosti trenutnih tržišnih procjena i dalje ostaje, a trenutni trendovi moraju pokazati otpornost tijekom dužeg razdoblja radi pozitivnije procjene rizika.

U svjetlu gore navedenih rizika i neizvjesnosti, ESA-e savjetuju nacionalna nadležna tijela, financijske institucije i sudionike na tržištu da poduzmu sljedeće mjere politike:

  • financijske institucije i nadzornici trebali bi se nastaviti pripremati za moguće pogoršanje kvalitete imovine u financijskom sektoru, bez obzira na poboljšane gospodarske izglede;
  • kako se gospodarsko okruženje postupno poboljšava, fokus bi se trebao pomaknuti kako bi se omogućila odgovarajuća procjena posljedica pandemije na kreditne knjige banaka, a banke bi trebale na odgovarajući način upravljati prijelazom u fazu oporavka;
  • neuredno povećanje prinosa i nagle promjene premije rizika treba pomno pratiti u smislu njihovih utjecaja na financijske institucije, kao i na ulagače;
  • financijske institucije i nadzornici trebali bi nastaviti pažljivo upravljati svojim ICT i cyber rizicima.

ESA-e također smatraju da kreatori politike, regulatori, financijske institucije i nadzornici mogu početi razmišljati o lekcijama naučenim iz krize COVID-19.

Natrag