;

Što kada krivac pobjegne s mjesta prometne nesreće?

Datum objave: 17.02.2020.

Čitatelj je stradao u prometnoj nezgodi koju nije skrivio, ali je vozač vozila koje je nesreću izazvao napustio mjesto nezgode, a naknadno nije pronađen. Oštećeno je vozilo i čitatelj je zadobio tjelesne ozljede. Što učiniti?

Kada se dogodi prometna nesreća nakon koje je vozilo odgovorno za nezgodu pobjeglo s mjesta događaja, važno je pozvati prometnu policiju radi obavljanja očevida, radi fotografiranja mjesta nezgode i vašeg vozila, da uzme iskaze svjedoka. Ukoliko vozilo s kojim je nesreća skrivljena ne bude pronađeno, policija će podnijeti Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv nepoznate NN osobe koji će kao službeni dokument poslužiti za traženje odštete.

Zakonom o osiguranju uređeno je da se naknada štete zbog smrti ili ozljeda ili oštećenja zdravlja, prouzročenu nepoznatim motornim vozilom, može tražiti od Hrvatskog ureda za osiguranje kojem je potrebno dostaviti prikupljenu dokumentaciju, Zapisnik o očevidu, alkotest i medicinsku dokumentaciju, a sve vezano uz Odštetni zahtjev za ozljede. Prema sada važećem Zakonu Hrvatski ured za osiguranje nije u slučaju nesreće s nepoznatim vozilom dužan naknaditi štetu nastalu na osobnom vozilu.

Čitatelj je ozlijeđen u prometnoj nezgodi upravljajući motociklom kada je uslijed neprilagođene brzine sletio s ceste. U tren­utku nesreće još nije imao položeni vozački ispit za takav motocikl. Motocikl je bio osiguran i tehnički ispravan, a vozač je zadobio teške ozljede u vidu prijeloma. U vrijeme nesreće imao je sklopljenu policu osiguranja života, a osigurana svota za slučaj trajnog invaliditeta iznosi 100.00,00 kn. Pita ima li pravo na naknadu štete temeljem te police s obzirom na to da ga je osiguravajuće društvo odbilo?

Čitatelj nažalost nema pravo na naknadu štete jer je vozio motocikl bez važeće dozvole za upravljanje, a to je jedan od razloga za isključenje obveze osiguravajućeg društva da odštetu isplati. Naime, većina osiguravajućih društava u svojim Općim uvjetima za osiguranje osoba od posljedica nezgode imaju odredbu u kojoj su taksativno navedeni razlozi isključenja njihove obveze da oštećenom isplate odštetu. Takvi razlozi isključenja njihove obveze su npr. nesretni slučajevi nastali zbog potresa, ratnih događaja, pokušaja ili izvršenja samoubojstva osiguranika, djelovanja alkohola ili opojnih droga, pa tako između ostalog i nesretni slučaj nastao pri upravljanju vozilom bez važeće dozvole za upravljanje istim.

Stanka je kao pješaka prilikom prelaska ceste udarilo osobno vozilo, zaustavilo se, vozač je izašao i pitao ga je li dobro i treba li pomoć. S obzirom na to da se Stanko dobro osjećao, odbio je pomoć, pa se vozač udaljio s mjesta nezgode. Međutim, poslijepodne se zbog bolova u koljenu javio na hitan prijem. Osiguran je na poslu 24 sata za invaliditet pa ga zanima ima li pravo na kakvu odštetu?

U konkretnom slučaju pojavljuje se više problema i otvorenih pitanja. Naime u situaciji kada oštećeni strada kao pješak, a vozilo napusti lice mjesta i ne pruži pomoć ozlijeđenoj osobi, važno je obavijestiti prometnu policiju i sačekati njen dolazak, zajedno sa očevicima – svjedocima nesreće.

U slučaju da prometna policija nije izašla na lice mjesta, tada ne postoji pisani trag o nezgodi, a koji je dokaz nastanka štetnog događaja prilikom potraživanja odštete. Ukoliko ste zadobili teške tjelesne ozljede bolnica će poslati bolničku prijavu prometnoj policiji, pa će naknadno biti sačinjena službena bilješka o nezgodi na osnovu obavljenih razgovora s očevidcima i utvrđenih materijalnih tragova.

Naknadu štete s police osiguranja od posljedica nesretnog slučaja za koju čitatelj pita ima pravo dobiti samo ako je zaostao trajni invaliditet po važećim tablicama osiguravajućeg društva kod kojeg je polica zaključena. Ukoliko se radi o koštanoj traumi vjerojatno se radi i o zaostalom invaliditetu, no procjenu obavlja liječnik cenzor osiguravajućeg društva, a na istu imate pravo prigovora, te pokretanje postupka pred sudom ukoliko ponuda nije sukladna zaostalom invaliditetu.

Na vaša pitanja odgovara: Blaženka Musulin, dipl. iur.

Natrag