Štete od prirodnih katastrofa u 2020. iznose 210 milijardi američkih dolara; osigurane štete 82 milijarde američkih dolara

Datum objave: 12.01.2021.

Rekordna sezona uragana: Više oluja u sjevernom Atlantiku nego ikad prije. Poplave u Kini odgovorne su za najveći pojedinačni gubitak od 17 milijardi američkih dolara, od čega je osigurano samo oko 2%. Prirodne katastrofe širom svijeta donijele su gubitak od 210 milijardi američkih dolara, a osigurane štete 82 milijarde američkih dolara.

Štete zbog  prirodnih katastrofa u 2020. godini bile su znatno veće nego prethodne godine. Rekordni brojevi mnogih relevantnih opasnosti razlog su za zabrinutost, bilo da govorimo o sezoni jakih uragana, velikim požarima ili seriji grmljavinskih oluja u SAD-u. Klimatske promjene igrat će sve veću ulogu u svim tim opasnostima. Prije pet godina u Parizu je globalna zajednica postavila za cilj održavanje globalnog zatopljenja znatno ispod 2 ° C. Vrijeme je za djelovanje, rekao je Torsten Jeworrek, član upravnog odbora njemačkog reosiguratelja  Munich Re.

Prema najnovijem izvješću iz Munich Rea, globalni gubici od prirodnih katastrofa u 2020. godini iznosili su 210 milijardi USD, od čega je osigurano oko 82 milijarde USD. I ukupne i osigurane štete bile su znatno veće nego prethodne godine (2019. je to bilo 166 milijardi američkih dolara, odnosno 57 milijardi američkih dolara osigurano).

Udio američkih šteta bio je prilično visok: prirodne katastrofe u SAD-u iznosile su 95 milijardi američkih dolara (2019. je to bilo 51 milijarda američkih dolara) ukupnih šteta i 67 milijardi američkih dolara osiguranih šteta (u 2019. 26 milijardi američkih dolara).
Ovogodišnje prirodne katastrofe odnijele su oko 8200 života.

Sveukupno, neosigurani udio šteta od prirodnih katastrofa u 2020. godini iznosio je oko 60%. Još jednom je bilo uočljivo da je samo mali dio šteta osiguran u rastućim azijskim gospodarstvima. Najskuplja katastrofa u godini bila je jaka poplava u Kini tijekom ljetnih monsunskih kiša. Ukupne štete od poplava iznosile su približno 17 milijardi američkih dolara, od čega je osigurano samo oko 2%. Rješenja osiguranja iz privatnog sektora ili u obliku javno-privatnog partnerstva mogu pomoći u poboljšanju otpornosti, odnosno  mogućnosti što bržeg povratka u normalan život.

Niz vrućih godina se nastavlja -ekstremne temperature u arktičkom krugu

Pet godina nakon Pariškog klimatskog sporazuma, u 2020. nastavljena je serija vrlo toplih godina. Globalna srednja temperatura (od siječnja do studenog) u 2020. godini bila je oko 1,2 ° C viša od predindustrijske razine (1880–1900). Regije sjeverno od Arktičkog kruga doživjele su nagli porast temperature više nego dvostruko od prosječnog globalnog porasta. U dijelovima sjevernog Sibira bilo je velikih požara i temperatura preko 30°C.

Ernst Rauch, glavni znanstvenik za klimu i geologiju u Munich Reu, komentirao je sljedeće: „Čak i ako se vremenske katastrofe tijekom jedne godine ne mogu izravno povezati s klimatskim promjenama, a potrebno je proučiti dulje razdoblje kako bi se procijenio njihov značaj, ove ekstremne vrijednosti odgovaraju očekivanim posljedicama desetljeća dugog trenda zagrijavanja za atmosferu i oceane koji utječe na rizike. Sve veći broj vrućina i suša potiču požare, a jaki tropski cikloni i grmljavina postaju sve češći. Istraživanja pokazuju da je 600 puta  vjerojatnije da će se dogoditi događaji poput ovogodišnjih vrućina u sjevernom Sibiru nego ranije”.

Natrag