Srpski dani osiguranja – pod simboličnim nazivom “Prijatelji, kako ste?”

Datum objave: 26.11.2020.

U organizaciji Udruženja osiguravača Srbije, započela je četvrta konferencija “Srpski dani osiguranja”. Zbog aktuelne pandemije, konferencija se održava onlajn, a svi zainteresirani mogu je pratiti besplatno na linku https://youtu.be/J3zU0aZNV-U

Otvarajući konferenciju, guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković je naglasila da je Narodna banka sačuvala monetarnu i fiskalnu stabilnost u doba pandemije i da paket poduzetih monetarnih i fiskalnih mjera prelazi 12 posto BDP. Osigurano je nesmetano funkcioniranje tržišta osiguranja, a ostvaren je neto pozitivan rezultat od 11,1 milijardi dinara. Guvernerka je naglasila da je za prva tri kvartala ove godine, u odnosu na isti period prošle godine, ukupna premija osiguranja povećana za 2,2 posto i da su najviše povećane premije kod imovinskog i dobrovoljno zdravstvenog osiguranja. Ipak, ostvareni rast je manji od 10-godišnjeg prosjeka, što znači da se puni efekti pandemije mogu tek mogu očekivati, upozorila je Jorgovanka Tabaković.

Naglasila je i da su osiguravajuća društva, izmjenom postojećih i uvođenjem novih proizvoda, organiziranjem rada od kuće i online prodaje, pozitivno reagirala na izmijenjene uvjete poslovanja i time zadržala povjerenje građana. Govoreći o regulativi, guverner NBS je izjavila da je o tijeku rad na izradi nacrta Zakona o obaveznom osiguranju u prometu. Za izradu nacrta, Ministarstvo financija je formiralo radnu grupu koju čine i predstavnici Udruženja osiguratelja, dodala je guvernerka.

Predsjednica UO UOS Ivana Soković izjavila je da je ove godine bilo naročito veliki izazov organizirati Srpske dane osiguranja, ali da je glavni motiv bio da se održi kontinuitet i pokaže da je sektor osiguranja stabilan i snažan i da ispunjava osnovnu funkciju – da je tu kada je najteže. Zbog toga se prvi put, konferencija održava online pod simboličnim nazivom “Prijatelji, kako ste?”

Stabilnost srpskog tržišta osiguranja prepoznata je i u međunarodnim okvirima, a potvrda je činjenica da je UOSu dodijeljena organizacija Skupštine Savjeta biroa zelene karte i prijem Udruženja u Nadzorni odbor Sistema zelena karte. Predsjednica UO UOS kaže i da su Srpski dani osiguranja prilika da se ukaže u kojoj mjeri osiguranje dobiva na značaju u kriznim vremenima poput aktualne krize i da pruži odgovore na pitanja kako sektor osiguranja odolijeva novonastaloj situaciji i ostaje oslonac gospodarskoj aktivnosti.

Generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović izjavio je da će gotovo sva predavanja biti posvećena pandemiji jer je to najveći globalni problem ovog stoljeća.

“Prilagođavanje na novu realnost je teško i rizično, mada je industrija osiguranja u Srbiji reagirala dobro i brzo se prilagodila. Održan je kontinuitet poslovanja, osigurana stabilnost sektora, a utjecaj pandemije na osiguratelje i njihove klijente sveden je na minimum”, izjavio je Jovanović. Dodao je i da je nemoguće reći koliki će biti stvarni utjecaj pandemije na ekonomiju i osiguranje, jer to zavisi od toga koliko će ona trajati i kojom brzinom će se gospodarstvo  oporavljati.

Online predavanja na ovogodišnjim Srpskim danima osiguranja održat će predstavnici osiguratelja, reosiguratelja,  predstavnici države i regionalnih udruženja osiguravajućih društava.  Oni koji budu pratili konferenciju na youtube kanalu Udruženja osiguravača Srbije bit će u prilici, pored ostalog, saznati jesu li srpski osiguratelji siguran partner u doba krize,  je li i koliko je opasan rad od kuće, treba li mijenjati zakone, koja je nova uloga Zaštitnika građana i kako razvijati bespapirno poslovanje.

Natrag