Sporazum koji čini EU financijski sustav otpornijim

Datum objave: 29.06.2020.

Ministarstvo financija izvjestilo je o ovotjednom postignutom političkom dogovoru na razini EU Vijeća i EU Parlamenta o novom prijedlogu Uredbe koja će donijeti okvir za oporavak i sanaciju, licenciranje i nadzor središnjih drugih ugovornih strana (CCP – Central Counterparty).

Središnje druge ugovorne strane su društva koja se bave namirom trgovanja vrijednosnim papirima i središnji se depozitoriji vrijednosnih papira. Središnje klirinško depozitarno društvo d.d. (SKDD). dugi niz godina na hrvatskom tržištu pruža takve usluge za dionice i obveznice koje su uvrštene na Zagrebačkoj burzi d.d.(ZSE), što podrazumijeva garanciju za namiru transakcija koje se sklapaju na burzi, kao i puno netiranje izloženosti (financijski instrumenti i novac).

Ključna poruka Vijeća i Europskog parlamenta je da je usvajanje ovog okvira važan element očuvanja financijske stabilnosti EU, kojim se osigurava da se poremećaji na tržištu izvedenica ne preliju na širi financijski sustav koji treba sve svoje kapacitete kako bi služio oporavku realne ekonomije.

U šestomjesečnom i intenzivnom radu na ovom dosjeu, održano je gotovo trideset tehničkih sastanaka na kojima su hrvatski stručnjaci iz redova HANFA-e, HNB-a, DAB-a i Ministarstva financija s kolegama iz Europskog parlamenta i Europske komisije usuglasili stavove oko zajedničkih pravila koja će se primjenjivati u slučaju poremećaja u pružanju usluga središnje druge ugovorne strane.

Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsjednik Europske komisije za gospodarstvo, je čestitao hrvatskom predsjedništvu na napornom radu na ovom predmetu, te zaključio kako ovaj sporazum „čini EU financijski sustav otpornijim“, te EU „postavlja na sam vrh internacionalnog razvoja regulacije u ovom području“.

Natrag