Snažna profitabilnost poslovanja u izazovnom okruženju

Datum objave: 31.07.2020.

Ukupne zaračunate bruto premije iznosile su 36,5 milijardi eura (+1,2 %) zahvaljujući pozitivnim rezultatima segmenata životnih (+1,3 %) i neživotnih osiguranja (+0,9 %).

Operativni rezultat od 2,7 milijardi eura uz rast poslovanja u segmentima neživotnih osiguranja i upravljanja imovinom, podržan nedavnim akvizicijama, kao i u Holdingu i drugim poslovanjima, nadoknadio je smanjeni obujam u segmentu životnih osiguranja. Potvrđena je izvrsna tehnička profitabilnost s kombiniranom kvotom od 89,5 % (91,8 % u 1. pol. 2019.) i snažnim pokazateljem profitabilnosti novog posla od 3,94 % (4,40 % u 1. pol. 2019.)

Ukupne zaračunate bruto premije iznosile su 36,5 milijardi eura (+1,2 %) zahvaljujući pozitivnim rezultatima segmenata životnih (+1,3 %) i neživotnih osiguranja (+0,9 %). Neto priljevi životnih osiguranja, usmjereni na proizvode životnih osiguranja kod kojih ugovaratelj osiguranja snosi rizik ulaganja (unit-linked) i zaštitne linije, iznosili su 7 milijardi eura (-4,9 %), dok su tehničke pričuve životnih osiguranja porasle na 372 milijarde eura (+0,7 %). Dobit segmenta upravljanja imovinom iznosila je 164 milijuna eura (+23 %). Omjer solventnosti i dalje je solidnih 194 % (-2 pps u odnosu na 1. tromjesečje 2020.)

Neto dobit Grupe iznosila je 774 milijuna eura (-56,7 %), uzevši u obzir 226 milijuna eura neto manje ulaganja koja se odnose na učinak i uspješnost financijskih tržišta, 183 milijuna eura za arbitražnu nagodbu u vezi s prodajom BSI-ja i doprinos Izvanrednom međunarodnom fondu s ciljem rješavanja izvanrednih situacija uzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19 u iznosu od 1002 milijuna eura. Prilagođena neto dobit3 bez jednokratnog troška doprinosa Izvanrednom međunarodnom fondu za Covid-19 iznosila je 1.032 milijuna eura (-21,2 %)

Valjanost strategije

Glavni izvršni direktor Generali Grupe, Philippe Donnet, izjavio je sljedeće: „Rezultati prve polovice godine potvrđuju valjanost strategije, dosljednost modela poslovanja i tehničku izvrsnost Generali Grupe koji su nam omogućili da se uspješno suočimo s ovim, dosad nezabilježenim, okolnostima. Pružanje podrške zajednicama koje su pogođene pandemijom bolesti Covid-19 putem Izvanrednog međunarodnog fonda i drugih inicijativa bio je jedan od glavnih prioriteta Grupe. Na ovaj smo izazov također odgovorili ubrzavanjem naših inovacija i digitalnom transformacijom poslovne i operativne strukture. Nastavili smo provoditi strategiju Generali 2021. na discipliniran i djelotvoran način, slijedeći načela održivog rasta. Želio bih izraziti zahvalnost našim ljudima – zaposlenicima, agentima i partnerima – koji su osigurali kontinuitet poslovanja u ovim teškim vremenima i dokazali svoju predanost kao Lifietime – cjeloživotnog partnera našim klijentima, obvezu koju smo istaknuli u prvoj globalnoj reklamnoj kampanji društva Generali u srpnju.“

Generali osiguranje d.d. dio je Generali Grupe – jednog od globalnih osigurateljnih lidera i upravitelja imovinom. Osnovan 1831. godine, Generali je prisutan u 50 zemalja svijeta, s ukupnim premijskim prihodom većim od 69,7 milijardi eura u 2019. godini. S gotovo 72 000 zaposlenih koji skrbe o 61 milijuna klijenata, Grupa ima vodeću poziciju u Europi i sve veću prisutnost u Aziji i Latinskoj Americi. Ambicija Generalija jest biti cjeloživotni partner svojim klijentima, u svim fazama njihova života, kroz ponudu inovativnih i personaliziranih rješenja, uz podršku snažne distribucijske mreže.
Grupa u Austriji, srednjoistočnoj Europi i Rusiji posluje u 13 zemalja kroz Regionalni ured za Austriju, srednjoistočnu Europu i Rusiju, smješten u Pragu, te je među tri vodeća osiguravatelja u regiji.

Izvanredni međunarodni fond Generali Grupe
Generali Grupa osnovala je Izvanredni međunarodni fond, iznosa do 100 milijuna eura, s ciljem rješavanja izvanrednih situacija uzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19. Fond je dostupan u zemljama u kojima Generali djeluje, s ciljem pružanja trenutne pomoći u ovoj brzorazvijajućoj krizi, a srednjoročno je namijenjen podršci naporima ekonomskog oporavka u zemljama pogođenima pandemijom.
U sklopu donatorske inicijative Generali je u Hrvatskoj donirao 150.000,00 EUR, protuvrijednost u HRK, Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, koji će sredstva iskoristiti za sanaciju objekata u Rockefellerovoj ulici u Zagrebu oštećenih uslijed potresa, kao i za podržavanje daljnjih napora u osiguravanju svih potrebnih resursa zdravstvenom sustavu pri lokalnom upravljanju i savladavanju pandemije COVID-19.

Natrag