;

Sarajevo – nezaobilazna destinacija osiguravača

Datum objave: 01.01.1970. Broj 6 | Godina 2013

Konkurentnost kao determinanta razvoja tržišta osiguranja – globalni i regionalni aspekti“ bila je glavna tema 24. po redu Susreta osiguravača i reosiguravača – SorS, koji se od 19. do 21. juna održavao u Sarajevu. Već drugu godinu zaredom SorS je održan u sarajevskom hotelu Bristol. Prisustvovalo je više od 170 predstavnika osiguravajućih društava iz zemalja regiona, a poseban značaj konferenciji dalo je učestvovanje većeg broja inostranih gostiju iz Velike Britanije, Nemačke, Austrije, Češke, Danske, Švajcarske, Turske i drugih zemalja. Osim osiguravača, prisutni su bili i predstavnici institucija koje nadziru rad društava za osiguranje te udruženja osiguravajućih društava iz zemalja regiona.
SorS je otvorio dosadašnji predsednik Upravnog odbora Udruženja osiguravajućih društava SorS i direktor Osiguritelne polise iz Skoplja Vladimir Toševski. Usledile su prezentacije osnovnih pokazatelja stanja na tržištima osiguranja u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji i Srbiji.

Sličnosti i različitosti
Rezultate poslovanja bosanskohercegovačkih osiguravajućih društava u 2012. godini prezentovala je Suzana Šakotić iz Agencije za nadzor Federacije BiH. Prema njenim rečima, na tržištu te zemlje za osiguravajuću premiju bore se 23 društva, 299 agenata i 13 brokera. Jedna od specifičnosti poslovanja osiguravajućih društava u toj zemlji jeste da se premija društava za osiguranje koja putem filijala nude svoje usluge u drugom entitetu značajno povećava. Sarajevo osiguranje i dalje je vodeće na tom tržištu sa 12,78 odsto udela.
Boris Šaban iz Udruženja Nacionalnog biroa osiguravača Crne Gore najvažnijim događajima u 2012. na crnogorskom tržištu smatra donošenje Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju, zatim izmene i dopune Zakona o osiguranju te aktiviranje članstva Crne Gore u sistemu zelene karte u januaru prošle godine. U toj zemlji vodeće osiguravajuće društvo je Lovćen osiguranje, koje drži čak 40,90 odsto tržišta.
Hrvoje Pauković, direktor Hrvatskog ureda za osiguranje, izneo je podatke da je u toj zemlji 11 osiguravajućih društava osnovano domaćim kapitalom, a 16 društava inostranim kapitalom. Zanimljiv je podatak da domaća društva drže čak 56,24 odsto ukupne premije, no u životnim osiguranjima primat imaju inostrana osiguravajuća društva, koja imaju 76,51 odsto udela u premiji životnih osiguranja, što dovoljno govori u prilog činjenici da regionalni osiguravači teško mogu parirati evropskom iskustvu i tradiciji ugovaranja životnih osiguranja. Osiguranje od autoodgovornosti u toj zemlji je još uvek sa 32,53 odsto udela najzastupljenija vrsta osiguranja, no nije u tolikoj prednosti nad životnim osiguranjima, koja beleže 27,23 odsto udela, kao u ostatku država regije.
U Republici Makedoniji vodeće društvo u neživotnim osiguranjima sa 19,21 odsto tržišnog udela je Triglav, a u životnim GRAWE sa 44,37 odsto udela u tržištu, izjavio je Klime Poposki iz tamošnje Agencije za superviziju. U toj državi deluje 15 osiguravajućih društava, a porast premije u 2012. godini u odnosu na godinu pre iznosio je 3,02 odsto. Stanje na slovenskom tržištu osiguranja prezentovala je Mateja Lambovšek iz Slovenskog zavarovalnog udruženja, koja je iznela podatak da je premija u Sloveniji u 2012. godini iznosila 2,03 milijardi evra. Životno osiguranje najzastupljenije je u portfelju i beleži 28 odsto udela na tržištu. Ilustracije radi, valja reći da je osiguranje od autoodgovornosti zastupljeno sa 12 odsto. Zavarovalnica Triglav i u životnim (33 odsto) i u neživotnim (31 odsto) osiguranjima vodeće je društvo. Nakon 20 godina rasta tržišta, Slovenija je lani bila pogođena drugim uzastopnim padom tržišta od 0,83 odsto. Odlike tog tržišta su: ubrzan razvoj ponuda novih produkta osiguranja, priprema za novu regulativu (novi zakon o osiguranju, promene podzakonskih propisa), priprema za Solventnost II, za zdravstvenu reformu. U toj zemlji je pokrenut projekat edukacije stanovnika, a primetan je porast pritužbe osiguranika.
Vladan Manić iz Udruženja osiguravača Srbije izneo je rezultate poslovanja srpskih osiguravajućih društava u 2012. godini. U 2012. godini u vrhu rang liste na tržištu osiguranja nema značajnijih promena što se tiče pozicija, prvih pet osiguravača se nalaze na istim mestima kao i 2011. godine. Lider po visini premije i dalje je Dunav osiguranje, sledi Delta Generali, zatim DDOR Novi Sad, Wiener Städtische i Uniqa osiguranje. Ukupna premija tih pet osiguravajućih kuća iznosi blizu 80 odsto od ukupne premije. Ostvaren je rast bilansne sume, kapitala i premije osiguranja na nivou sektora. Ukupna premija je za godinu dana porasla za 4,1 milijardu dinara i iznosila je 61,4 milijardi dinara. Od 24 osiguravača, koliko ih posluje na tržištu Srbije, samo 11 premašuju milijardu dinara premije. Osam osiguravača zabeležilo je prošle godine pad premije izražene u dinarima u odnosu na 2011. godinu. U Srbiji je primećeno povećano učešće plasmana osiguravajućih društava u dugoročne hartije od vrednosti i instrumente tržišta novca koje je izdala država, ali i pad učešća nekretnina u okviru stalne imovine.

Stručna predavanja
Nakon prezentovanja tržišta osiguranja u regiji, u sklopu glavne teme Stanislav Vrtunski iz Zavarovalnice Triglav održao prezentaciju “Društvena odgovornost delatnosti osiguranja”. Dr. Damir Zorić iz Euroherc osiguranja govorio je na temu liberalizacije tržišta osiguranja automobilske odgovornosti, a Pavel Gojković iz Pozavarovalnice Sava održao je predavanje “Bankoosiguranje u funkciji razvoja tržišta osiguranja”.
Prvog dana konferencije održana je i sednica Upravnog odbora udruženja SorS na kojoj je za novog predsednika Upravnog odbora SorS-a za narednu godinu izabran predstavnik Triglav osiguranja, predsednik Uprave Andrej Slapar, a potpredsednik je Midhat Terzić, direktor Sarajevo osiguranja.
Drugi dan konferencije SorS održan je okrugli sto na temu „Osiguravajuća zaštita putnika, pešaka i biciklista u saobraćaju“. Moderator okruglog stola Marijan Ćurković izneo je da sigurnost saobraćaja ima dve komponente: tehnički aspekt, koji obuhvata sve mere preventive da se nezgode ne dogode, a sadrže ih propisi o sigurnosti saobraćaja, te odštetni aspekt – sigurnost da će žrtve saobraćaja biti na adekvatan način obeštećene za štetu koju pretrpe u saobraćaju, a tu sigurnost trebalo bi da garantuju propisi o odgovornosti za štetu (građansko pravo) i propisi o (obaveznom) osiguranju u saobraćaju (osiguravajuće pravo). U zemljama EU godišnje oko 43.000 ljudi izgubi život u saobraćajnim nezgodama, a više od 1,8 miliona bude povređeno. Ukupni troškovi procenjuju se na oko 160 milijardi evra. U Hrvatskoj, prema godišnjem izveštaju MUP-a o stanju sigurnosti saobraćaja za 2012., ukupno je 36.987 saobraćajnih nezgoda, od toga poginulih 353. U Srbiji u 2012. poginule su 684 osobe (69 biciklista…), a povređeno je 18.406 osoba.
Drugi okrugli sto „Reosiguranje“, čiji je moderator bio Zlatan Filipović, privukao je najveći broj inostranih učesnika sarajevskog skupa. Tehnički organizator Susreta osiguravača i reosiguravača u Sarajevu i ove je godine bila firma Tectus d.o.o. iz Zagreba, a medijski pokrovitelj magazin Svijet osiguranja.

Više…

Ermin Čengić i Sandra Zanki

Natrag
Novo
izdanje!
godina XXI
broj 2/2019
*izdanje za Hrvatsku i Sloveniju.