Revizija ELD-a ne smije potkopati dostupnost osiguranja

Datum objave: 10.08.2022.

Insurance Europe odgovorio je na konzultacije koje je provela Europska komisija o reviziji Direktive o odgovornosti za okoliš (ELD). Kao pružatelji pokrića odgovornosti za okoliš, osiguratelji smatraju ELD instrumentom u sprječavanju i sanaciji štete u okolišu.

Insurance Europe stoga pozdravlja napore da se osigura da je Direktiva primjerena svrsi, a posebno da se primjereno provodi. Istodobno je važno osigurati da sve buduće promjene okvira ne potkopaju dostupnost osiguranja ili razvoj tržišta osiguranja od odgovornosti za zaštitu okoliša.

Revizija bi se stoga trebala usredotočiti na osiguranje poduzimanja učinkovitih mjera u cijeloj EU za sprječavanje i ublažavanje potencijalnih ekoloških nesreća. Konkretno, čitavo tijelo europskog zakona o zaštiti okoliša mora se u potpunosti provesti na nacionalnoj razini i treba uvesti odredbe za nadležna tijela koja će nadzirati i, ako je potrebno, provoditi usklađenost s odredbama o zaštiti okoliša. Insurance Europe također je objavila niz ključnih poruka u vezi s revizijom ELD-a.

Natrag