Republika Srpska zauzela gotovo trećinu BiH tržišta

Datum objave: 12.10.2017.

Najnovije izvješće AZOBiH-a, bosanskohercegovačke agencije za osiguranje, za prvih šest mjeseci 2017. godine pokazuje pozitivne rezultate i trend rasta na tržištu osiguranja u Bosni i Hercegovini.

Tržište osiguranja Bosne i Hercegovine nastavilo je rasti tijekom prve polovice 2017. godine – bruto pripisana premija ostvarila je povećanje od 8,9 posto i iznosi 176,4 milijuna eura. Prema preliminarnim tržišnim pokazateljima državne agencije za osiguranje – AZOBiH, udio osiguratelja Federacije BiH iznosio je 123,4 milijuna eura, što predstavlja rast od 7,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani te čini oko 70 posto ukupnog tržišta. Osiguratelji iz Republike Srpske imaju udio od 53,0 milijuna eura, što je 12,7 posto više nego lani, te čine oko trećinu tržišta.

Ovaj rast na razini cijele BiH temelji se na rastu premije neživotnih osiguranja od 8,5 posto i rastu premije životnih osiguranja od 10,6 posto. Iako se ne čini ogromnim, ovo je vrlo pozitivan odmak uzimajući u obzir gospodarsko stanje u državi. Na kraju prvog polugodišta na bosanskohercegovačkom tržištu nije bilo promjene u broju osiguratelja, te je ukupno djelovalo 27 osiguratelja: 13 sa sjedištem u FBiH i 14 osiguratelja iz RS-a.

Natrag