Republika Srbija po broju izravnih stranih investicija u top 15 zemalja u Europi

Datum objave: 13.06.2018.

Prema rezultatima istraživanja o atraktivnosti europskog tržišta („European Attractiveness Survey 2018“) koje je provela revizorsko – konzultantska tvrtka EY, izravne strane investicije (SDI) upućene Europi dostigle su rekord 2017. godine sa 6,653 zabilježenih SDI projekata (godišnji porast od 10 posto). U Republici Srbiji za 2017. godinu zabilježen je rast u broju izravnih stranih investicija, pa se tako Srbija po prvi put nalazi na listi top 15 zemalja u Europi po broju SDI. U protekloj godini, iz SDI u Europi otvoreno je 353,469 novih radnih mjesta (19 posto više u odnosu na prethodnu godinu), od čega je 20,103 u Republici Srbiji, što čini 6 posto od ukupno novostvorenih radnih mjesta u Europi za 2017. godinu.

„Rezultati istraživanja koje je provela tvrtka EY upućuju da je regija Srednje i Istočne Europe druga najpoželjnija regija po broju izravnih stranih investicija u Europi. Rast od 157 posto u odnosu na prethodnu godinu predstavlja najveći rast od svih zemalja koje su bile predmet analize. Uz navedeni rast Republika Srbija se po prvi put našla na listi top 15 zemalja u Europi po broju SDI“, izjavio je Ivan Rakić, rukovodeći Partner kompanije EY za Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

Velika Britanija (1,205), Njemačka (1,124) i Francuska (1,019) su tri najpopularnije europske zemlje kojima je tijekom 2017. godine upućena polovina(50 posto) priljeva europskih SDI, što gotovo u potpunosti preslikava sliku od prethodne godine. Francuska je napredovala i zabilježila spektakularan rast od 31 posto u odnosu na prošlu godinu sa 1.019 projekata SDI u 2017. godini, zatvarajući jaz između Njemačke i Velike Britanije, jer su investitori odgovorili na reformski program francuske vlade.

Zemlje Srednje i Istočne Europe i dalje privlače više izravnih stranih investicija od svojih partnera iz Zapadne Europe članica Europske Unije. Tako je naprimjer, Rusija napredovala i sada se nalazi na petom mjestu, bilježeći solidnu stopu rasta izravnih stranih investicija od 16 posto. Među svim europskim zemljama, Srbija, koja se prvi put pridružila ovoj rang listi, zabilježila je rast od preko 150 posto u odnosu na prethodnu godinu.

U zemljama Zapadne Europe, nakon veoma pozitivnog učinka u 2016. godini, Španjolska je pala za jedno mjesto i na šestom je mjestu, bilježeći negativan rast SDI od -23 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Nizozemska (-17 posto), Irska (-4 posto) i Rumunjska (-5 posto) također su se pridružile grupi zemalja koje su zabilježile negativan rast među prvih 15 zemalja po SDI.

Američki investitori i dalje predstavljaju najveće investicije u Europi
S 1,381 ostvarenih investicijskih projekata (21 posto ukupnih investicija), tvrtke iz Sjedinjenih Američkih Država potvrdile su svoje mjesto najvećeg investitora u Europu u 2017. godini. Projekti izravnih stranih investicija iz SAD-a u 2017. godini porastao je za 8 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Ipak, najveći dio izravnih stranih investicija upućenih Europi je domaćeg karaktera (unutar europski), a europske države čine 56 posto projekata SDI u 2017. godini. Rezultati istraživanja koje je provela tvrtka EY, pokazali su da su njemačke tvrtke vodeće, naročito u proizvodnji gdje su projekti SDI porasli za 17 posto u odnosu na prošlu godinu. Pored toga, strana ulaganja britanskih tvrtki porasla su za 35 posto prošle godine, posebno u Njemačkoj (110 projekata, 83 posto) i Francuskoj (79 projekata, 46 posto). Strane investicije u financijski sektor od strane britanskih kompanija porasle su za 93 posto, uz 54 projekta.

Digitalna ekonomija se javlja kao ključni pokretač budućeg rasta
Više od trećine (34 posto) investitora vjeruje da će digitalna ekonomija u narednim godinama biti najznačajniji pokretač ekonomskog rasta u Europi. Sa 1,172 projekta SDI, digitalni sektor je već u vodstvu kao najviše rangiran između 10 najboljih europskih sektora za projekte SDI, čineći 18 posto udjela tržišta. Ovaj rezultat predstavlja godišnji rast od 33 posto i drugi je najbrže rastući sektor, odmah iza farmaceutskog, koji ostvaruje 78 posto godišnjeg rasta. Digitalni sektor također je drugi po rangiranju u odnosu na broj radnih mjesta nastalih uslijed SDI sa više od 37,000 kreiranih poslova.


Napomena: ovi rezultati odražavaju stavove ispitanika, a ne odražavaju nužno stavove tvrtke EY.

Natrag