Reosiguranje u nesigurnim vremenima zahtijeva stručnost u riziku i financijsku snagu

Datum objave: 14.09.2023.

Tržišno okruženje za reosiguratelje i dalje je obećavajuće, ali se suočava s povećanom neizvjesnošću. U razdoblju 2023. – 2025. očekuje se blagi porast realnog prosječnog godišnjeg rasta globalnog tržišta reosiguranja, nešto ispod razine 2020. – 2022. Očekuje se da će budući rast biti najveći u Aziji i Pacifiku i Latinskoj Americi.

“Neizvjesnosti uzrokovane inflacijom, potencijalni utjecaji geopolitičkih rizika, deglobalizacija i dinamički rizici kao što su klimatske promjene i kibernetički rizici neki su od primjera zašto je tržišno okruženje i dalje složeno. Osobito u teškim vremenima kao što su ova, mi smo financijski jak partner na kojeg naši klijenti uvijek mogu računati da će pružiti visoku razinu stručnosti o riziku i rješenja koja dodaju vrijednost. S pravim cijenama i uvjetima, spremni smo dodatno povećati svoj kapacitet”, kaže Thomas Blunck, član Uprave Munich Rea.

Prema podacima AM Besta i Guya Carpentera, predviđa se da će kapital reosiguranja, nakon pada prošle godine, ponovno porasti na 461 milijardu USD u 2023. (2022.: 434 milijarde USD, prilagođeno učincima viših kamata na kapital). Kapital reosiguranja pokazatelj je raspoloživog kapaciteta reosiguranja. Tržište za alternativni prijenos rizika ostalo je otprilike nepromijenjeno s ukupnom količinom uloženog kapitala od oko 100 milijardi USD. Unutar ovog tržišta, došlo je do daljnjeg jasnog pomaka prema obveznicama tipa cat.

Osobito je važno za osiguravatelje i reosiguratelje da budu točni u svojim procjenama kretanja inflacije. U slučaju 2021. i 2022. inflacija je bila gotovo dvostruko veća od očekivane. Inflacija je sada ponovno počela padati. Međutim, prosječna inflacija potrošačkih cijena u industrijaliziranim zemljama vjerojatno će i dalje biti iznad ciljeva središnjih banaka od oko 2% u nadolazećim godinama, čak i u osnovnom scenariju, a time i znatno iznad stopa inflacije zabilježenih prethodnih godina. Neizvjesnost koja je uključena je znatna – osjetno više stope inflacije puno su vjerojatniji scenarij rizika od nižih, manje izraženih povećanja cijena.

U isto vrijeme, mnogi rizici se mijenjaju, a primjer su prirodne opasnosti. Snažne grmljavinske oluje s tornadima i tučom u SAD-u uzrokovale su gubitke u iznosu od 35 milijardi dolara u prvoj polovici 2023. godine, od čega je 25 milijardi dolara bilo osigurano. Ovi redovi veličina slični su onima koji se očekuju od velikog uragana i praktički su postali norma, a ne iznimka. Veliki broj znanstvenih istraživanja pokazuje da klimatske promjene povećavaju učestalost jakih grmljavinskih oluja. Podaci o tržišnim gubicima pokazuju uzlazni trend gubitaka od takvih događaja, uključujući i Europu, te od drugih opasnosti koje nisu vršne, kao što su šumski požari i bujične poplave u mnogim regijama diljem svijeta.

“S obzirom na dinamičan razvoj tržišnog okruženja i kako se razvija okruženje rizika, morat ćemo povećati naša ulaganja kako bismo osigurali i proširili (re)osiguranje”, objašnjava Thomas Blunck.

Područja ulaganja uključuju:

Širenje modeliranja rizika i modela visoke razlučivosti kako bi se bolje prikazali sve veći rizici od prirodnih opasnosti.
Povećanje resursa i stručnosti u inovativnim i složenim pokrivačima za sve vrste klimatski prihvatljive energetske tehnologije. Ključna područja rasta ovdje su klasična gradnja i operativni pokrivači za obnovljivu energiju i mreže.
Veća upotreba podataka i tehnologije budući je trend za osiguravatelje i reosiguratelje. U ovom području, Munich Re ulaže u stručnost u primjeni umjetne inteligencije (generativne AI).

Stefan Golling, član Upravnog odbora odgovoran za globalne klijente i Sjevernu Ameriku, daje četiri primjera koji pokazuju koliko je stručnost u riziku i preuzimanju rizika fundamentalno važna za Munich Re:

  • Prirodne katastrofe: prirodne katastrofe jedan su od najvećih scenarija gubitaka tvrtke Munich Re. Duboko razumijevanje okruženja rizika i načina na koji se ono mijenja – na primjer, rastuće vrijednosti izloženosti i učinci klimatskih promjena – najvažnije je za ponudu opsežnog kapaciteta preuzimanja rizika. Unatoč vrlo velikim tržišnim gubicima, omjer gubitaka Munich Re-a bio je točno na ciljanoj razini tijekom proteklih pet godina – pisanje poslova o prirodnim katastrofama tako je ukupno dodalo vrijednost za Munich Re.
  • Socijalna inflacija u SAD-u: Osobito u SAD-u, iznos odštete dodijeljen na sudu značajno je porastao. Prema podacima konzultantske tvrtke Marathon Strategies, zbroj takozvanih “korporacijskih nuklearnih presuda” s nagradama žirija iznad 10 milijuna USD iznosio je oko 18,3 milijarde USD 2022. Nakon znatnog pada 2020. i 2021., sada iznosi više nego utrostručiti fi iz 2015gure. To predstavlja veliki izazov za pokrića dugotrajne odgovornosti. Upravljanje ograničenjima, proaktivno upravljanje gubicima i ulaganje u podatke i analitičke sposobnosti za prepoznavanje trendova gubitaka u ranoj fazi pomoći će u prevladavanju ovog izazova.
  • Politički rizici naglo su porasli posljednjih godina. Društvene neravnoteže, populističke i nacionalističke tendencije te ekonomski poremećaji uzrokovani pandemijom COVID-19 doveli su do značajnog porasta nemira u mnogim dijelovima svijeta. Posebno u industrijaliziranim zemljama, nastale gubitke često pokrivaju osiguravatelji imovine. Transparentan tekst politike, odgovarajući podlimiti i jasno definirani događaji gubitka ključ su da takvi lokalni događaji ostanu osiguravi – za razliku od neosiguravih akumulacija iz rata, ratnih čina ili nuklearnih terorističkih napada.
  • Cyber: procjenjuje se da će se ekonomski gubici od cyber napada utrostručiti na 24 bilijuna USD do 2027. u usporedbi s osnovnom linijom iz 2022. Za tvrtke, mogućnost da se osiguraju od kibernetičkih rizika i povećaju svoju zaštitu postaje sve relevantnija. Očekuje se da će tržište cyber osiguranja narasti dva i pol puta do 2027. godine, do kada se očekuje da će premije doseći oko 33 milijarde USD. Munich Re je vodeći pružatelj cyber (re)osiguranja i čvrsto je predan olakšavanju održivog i profitabilnog tržišta cyber osiguranja. Neosiguravi rizici, kao što su napadi na kritičnu infrastrukturu i kibernetičko ratovanje, i dalje će biti izričito isključeni iz pokrića koje pruža Munich Re.

„Stručno i visokodisciplinirano osiguranje okosnica je identiteta Munich Re-a. Redovito prilagođavamo naše cijene i uvjete promjenjivom okruženju, isključujemo sistemske rizike i razvijamo rješenja za nove izazove. Ovaj pristup osigurava da možemo zadržati – i gdje god je to moguće čak i ojačati – našu poziciju nositelja rizika uz održavanje profitabilnog rasta. Klijenti mogu računati na nas, posebno u nesigurnim vremenima”, rekao je Golling.

Natrag