Razmišljamo dugoročno i ispunjavamo obećanja dana klijentima

Datum objave: 17.03.2020. Broj 1 | Godina 2020

Kada govorimo o industriji treba istaknuti da će zbog nastavka politike niskih pa i negativnih kamatnih stopa daljnji rast u segmentu životnih osiguranja za sve osiguratelje biti izazovan, ali s druge strane za hrvatske tvrtke prostor za rast sada može dolaziti iz podružnica na drugim tržištima Europske unije, kao u našem slučaju iz Slovenije

Sredinom prošle godine Daniel Matić imenovan je na mjesto predsjednika Uprave Allianz Hrvatska na razdoblje od pet godina. “Naš je cilj nastaviti rasti i jačati našu poziciju na hrvatskom tržištu na području i životnih i neživotnih osiguranja. Za to imamo sjajne temelje u velikoj prodajnoj mreži naših zastupnika i u više od 250 prodajnih mjesta diljem Hrvatske, ali i zahvaljujući suradnji s našim dugogodišnjim strateškim partnerima, poput Zagrebačke banke”, izjavio je prilikom imenovanja novi predsjednik Uprave Allianz osiguranja. Daniel Matić svoju je profesionalnu karijeru započeo 2002. godine u Allianz reosiguranju za životne i zdravstvene proizvode, a 2006. prelazi na aktuarsku funkciju u Allianzu SE. Matić se 2008. pridružio društvu za osigurateljsko savjetovanje Willis Towers Watson, gdje je proveo više od osam godina prije nego se ponovno pridružio Allianzu SE. Kao voditelj tima aktuara u Allianz grupi, bio je odgovoran za upravljanje novim poslovnim kapitalom i odobrenja životnih i zdravstvenih proizvoda u nekoliko zemalja i regija u kojima posluje Allianz.

Što očekujete od svog petogodišnjeg mandata? Odnosno kakve su ambicije Allianza u Hrvatskoj u idućih pet godina i kako ih namjeravate ostvariti?

Allianz Hrvatska u svom dosadašnjem radu potvrdio se kao uspješna tvrtka koja igra značajnu ulogu na hrvatskom tržištu osiguranja. Očekujem i želim da nastavimo tim putem i iskoristimo sve prilike kako bismo dodatno osnažili našu tržišnu poziciju, ali i pridonijeli rastu cjelokupne industrije osiguranja u Hrvatskoj. Iako industrija raste, kada se gledaju usporedbe s drugim zemljama unutar EU vidljivo je da i dalje zaostajemo i da postoji značajan prostor za rast. Veća ulaganja u osiguranje nisu interes samo naše industrije već od njih koristi imaju i građani i gospodarstvo. Važno je raditi na podizanju financijske pismenosti građana i u tome i mi kao industrija moramo aktivno sudjelovati. Educirani i informirani potrošači koji razumiju proizvode osiguranja i u stanju su napraviti adekvatan odabir za svoje potrebe zajednički su interes i nas koji činimo industriju osiguranja i čitavog društva odnosno građana. U Allianzu nastavljamo jačati našu fokusiranost na klijente – želimo u svim aspektima poslovanja, od samih procesa rada, oblikovanja proizvoda pa do obrade šteta osigurati još bržu, bolju i pristupačniju uslugu u čemu nam značajno pomaže digitalizacija. S obzirom da smo dio velike međunarodne grupacije, uz to što kontinuirano usklađujemo naše poslovanje s grupnim standardima u narednom razdoblju, želimo dodatno jačati regionalnu suradnju i koristiti prilike za rast i razvoj i na taj način.

Na mjestu predsjednika Uprave, zamijenili ste Borisa Galića koji je na toj funkciji proveo značajan dio svog radnoj vijeka, odnosno četiri uzastopna mandata. Hoćete li i što ćete mijenjati u organizaciji i poslovnoj politici Allianza u Hrvatskoj?

Svaka uspješna organizacija se mora kontinuirano prilagođavati situaciji u okruženju i tržišnim trendovima. Allianz se i ranije prilagođavao promjenama, predviđajući ih i prije drugih, i zbog toga smo dobro poslovali sve ove godine. Tako ćemo nastaviti raditi i dalje, stalno unapređujući upravljanje i poslovanje u skladu s našim regionalnim pristupom i okolnostima na hrvatskom tržištu.

Novi digitalizirani načini poslovanja donose i nove rizike pa se osigurateljima otvara prostor za nove proizvode u području cyber sigurnosti. Allianz grupa snažno radi na digitalizaciji poslovanja kroz naš Global Digital Factory

Zanimljivo, profesionalnu karijeru započeli ste upravo u Allianzu u reosiguranju za životne i zdravstvene proizvode još 2002., a 2006. prešli ste na aktuarsku funkciju u Allianzu SE. Nakon toga ste radili osam godina u društvu Willis Towers Watson, a potom se ponovno vratili u Allianz SE. Što je bio razlog povratka tvrtki u kojoj ste i počeli s karijerom?

Jednostavno činjenica da je Allianz kao jedan od globalnih lidera u svojoj industriji, poslodavac i osiguratelj koji nudi stvarni internacionalni pogled na tržišta osiguranja sa svim mogućnostima daljnjeg razvoja i rasta te usavršavanja i ulaska u nova područja koje takvo uspješno međunarodno poslovanje donosi. Allianz kao kompanija zaista nudi mogućnosti i perspektive koje su iznimno vrijedne i koje omogućavaju ljudima različitih profila da realiziraju svoje ambicije.

S više od 13 posto tržišnog udjela, ­Allianz trenutno drži drugu poziciju među hrvatskim osigurateljima, pri vrhu ste po bruto premiji i u životnim i u neživotnim osiguranjima. U čemu je poslovna tajna ovako dobrih rezultata?

Kao i kod svih drugih uspješnih kompanija tajna je u postojanju jasne strategije i njezinoj uspješnoj implementaciji, ali i u stalnom praćenju promjena na tržištu, u okruženju i navikama klijenata. Kao dio jedne od najvećih europskih i svjetskih osigurateljskih tvrtki imamo iznimno vrijedan i kvalitetan uvid u sve ne samo aktualne, nego što je osobito važno, i nadolazeće trendove zbog čega smo u stanju pravovremeno ih ugraditi u naše poslovanje kroz prilagodbu strategije i planova, proizvoda i aktivnosti, ali i načina na koji poslujemo. Da bismo mogli brzo i učinkovito reagirati na promjene kontinuirano radimo na digitalizaciji poslovanja, optimizaciji poslovnih procesa i povećanju učinkovitosti. Zbog svega toga na hrvatsko tržište često prvi uvodimo inovacije i predvodimo industrijske trendove. Ono što je konstanta u našem radu jesu sigurnost i povjerenje. Uvijek razmišljamo dugoročno i ispunjavamo obećanja dana klijentima.

U životnim osiguranjima bruto premijski prihod u 2018. Allianzu je pao za 3,1 posto no bruto premija iznosila je i dalje visokih 514,6 milijuna kuna. Kako stoji u vašim rezultatima poslovanja, lagani pad u životnim osiguranjima očekivani je rezultat promjene portfelja životnog osiguranja te prelaska s klasičnih osiguranja na unit linked proizvode. Na kojim će se proizvodima u budućnosti bazirati ponuda životnih osiguranja?

Okolnosti na tržištu kapitala dramatično su se promijenile i danas svjedočimo situacijama kakve nikad ranije nisu viđene. Teško da je itko prije samo deset godina mogao predvidjeti ovu situaciju u kojoj banke više ne plaćaju klijentima kamatu na depozite već klijenti plaćaju naknade bankama za njihovo čuvanje ili da će banke posuđivati novac uz negativne kamatne stope. U takvim okolnostima police životnih osiguranja sa štednom komponentom za osiguravatelje su postale izazovniji proizvod jer se radi o preuzimanju dugoročnih obveza u promjenjivim i izazovnim tržišnim okolnostima. Mi želimo davati samo obećanja i preuzimati obveze za koje smo sigurni da ćemo ih prema našim klijentima ispuniti. Zato smo fokus počeli usmjeravati na riziko životno osiguranje odnosno kombinacije s dodatnom štednom komponentom uključujući i ulaganja u investicijske fondove. Unit linked police koje kombiniraju životna osiguranja s ulaganjima u investicijske fondove nude klijentima uz životno osiguranje i mogućnost potencijalno većih prinosa, ali uz preuzimanje rizika ulaganja. Na hrvatskom tržištu kad je riječ o ulaganju u investicijske fondove pa onda i ovakve police osiguranja potrošače treba nastaviti informirati i educirati jer su još uvijek daleko više skloniji nekim drugim vrstama ulaganja i štednje kao što su nekretnine ili štednja u bankama usprkos gotovo nepostojećim kamatama. Za Allianz prioritet ostaje maksimalna sigurnost životnih polica uz razvoj novih, inovativnih proizvoda koji će sve češće uključivati povezivanje s osiguranjem zdravlja i adekvatne zdravstvene skrbi s obzirom na produženje životnog vijeka.

Što je Allianzu donijela liberalizacija cijena AO u ovih šest godina slobodnog formiranja cijena? Čime Allianz zadržava svoje AO klijente i privlači nove?

Liberalizacija je za klijente imala pozitivan učinak kroz niže cijene polica, dok je to istodobno donijelo pritisak na održivo poslovanje osiguravatelja. Naš fokus od početka je bio i ostao na zadržavanju profitabilnost motornih vozila i u takvim tržišnim okolnostima. Cijene kasko osiguranja rastu već neko vrijeme, a očekujemo da će zbog povećanih vrijednosti vozila kao i troškova popravaka vozila rasti i cijene obveznog autoosiguranja. I u tom segmentu nastojimo biti inovativni pa smo na tržište uveli modularne pakete koji svakom klijentu omogućava da odabere razinu zaštite koja najviše odgovara njegovim potrebama.

Kao i kod svih drugih uspješnih kompanija tajna Allianza je u postojanju jasne strategije i njezinoj uspješnoj implementaciji, ali i u stalnom praćenju promjena na tržištu, u okruženju i navikama klijenata

Rast premije i udjela na tržištu samo su neki od pokazatelja uspješnosti rada nekog osiguravajućeg društva. Jednako važni, ako ne i važniji, su pokazatelji dobiti, financijske stabilnosti i kvalitete portfelja. Kako stoji Allianz po tim parametrima za 2019. ? Kakva su očekivanja za 2020. za vas i industriju u cjelini?

Kao što je već rečeno trendovi su prošle godine za cjelokupnu industriju bili pozitivni, a mi smo povećali naš tržišni udio i time smo, naravno, zadovoljni. Što se tiče ostalih podataka o našem poslovanju za prošlu godinu sve što mogu reći je da smo i njima zadovoljni, ali detaljnije u ovome trenutku ne mogu govoriti jer su revizije još u tijeku i službena objava financijskih i poslovnih izvješća tek slijedi. Za ovu godinu imamo također pozitivna očekivanja, želimo i dalje rasti po svim parametrima.

Svoje planove rasta temeljimo na očekivanju nastavka pozitivnih trendova za cijelo tržište u skladu s prognozama nastavka gospodarskog rasta. Logično je da s rastom BDP-a i gospodarskih aktivnosti rastu i ulaganja u osiguranje jer se povećava i potreba za zaštitom. Kada govorimo o industriji treba istaknuti da će zbog nastavka politike niskih pa i negativnih kamatnih stopa daljnji rast u segmentu životnih osiguranja za sve osiguratelje biti izazovan, ali s druge strane za hrvatske tvrtke prostor za rast sada može dolaziti iz podružnica na drugim tržištima Europske unije, kao u našem slučaju iz Slovenije.

Što biste izdvojili kao specifičnost Allianza po kojoj se razlikuje od drugih osiguratelja na hrvatskom tržištu?

Pripadamo jednom od najvećih i najuspješnijih osiguratelja u svijetu što nam omogućava u poslovanju primjenjujemo najbolju svjetsku praksu, a istodobno dubinski poznajemo hrvatsko tržište i naše klijente te ponudom i proizvodima odgovaramo upravo onome što naši klijenti žele i trebaju. Mislim da su i naše inzistiranje na sigurnosti uz inovacije ono po čemu nas se prepoznaje.

Kako gledate na digitalizaciju i promjene koje su zahvatile osiguratelje? Allianz je na hrvatsko tržište još 2015. uveo potpuno mobilne zastupnike, čime je digitaliziran proces ugovaranja osiguranja. Koje konkretne benefite imate po toj osnovi? Koliko brzo mislite da će u osiguranja ući i umjetna inteligencija i automatizacija i što takve nove tehnologije mogu donijeti osigurateljima?

Digitalizacija je zaista dramatično promijenila život i ponašanje svih nas kao potrošača. Utjecala je baš na svaki sektor i industriju pa i na osiguranje. Primjerice, ako sve drugo danas kupujemo preko mobilnih uređaja očekujemo da na isti način možemo kupiti policu osiguranja. Istodobno klijenti žele zadržati i osobni kontakt s pribavljačima, ali od njih u većoj mjeri očekuju da budu savjetnici. Automatizacija i digitalizacija omogućavaju podizanje efikasnosti i ubrzanje naših poslovnih procesa. Obrada šteta danas je i jednostavnija i brža što je donijelo koristi i nama i klijentima. S druge strane novi digitalizirani načini poslovanja donose i nove rizike pa se osigurateljima otvara prostor za nove proizvode u području cyber sigurnosti. Allianz grupa snažno radi na digitalizaciji poslovanja kroz naš Global Digital Factory unutar kojega svakodnevno radimo na uvođenju inovacija koje zahvaljujući novim tehnologijama poboljšavaju naše poslovanje i ponudu s kojom odgovaramo na današnje potrebe i očekivanja svih naših klijenata.

Veća ulaganja u osiguranje nisu interes samo naše industrije već od njih koristi imaju i građani i gospodarstvo

Prilagodbe u poslovanju ste uveli i 2016. kada ste osnovali poduzetnički hub, odnosno poduzetnički pristup prodaji svojih usluga. Prodajne zastupnike podržavate da osnivaju vlastite agencije i stupaju u partnerski odnos s Allianzom. Od početka te transformacije cjelokupne prodaje po modelu zastupnika-poduzetnika koliko je otvoreno agencija za zastupanje u osiguranju i koliko je takvih Allianz zastupnika u prodaji? Kakvu im podršku pružate?

Kontinuirano radimo na poboljšanju prodaje i naše suradnje s vanjskim agencijama s kojima surađujemo, a kojih je u ovome trenutku više od 300. To su naši partneri kojima smo bili osigurali snažnu i široku podršku u trenutku kada su ulazili u poduzetničke vode da bismo im pomogli u uspostavljanju vlastitih tvrtki i pokretanju posla, a sada smo usmjereni na to da im osiguramo što bolju i kvalitetniju podršku u radu kako bi bili uspješni u svome poslu jer nam je to zajednički cilj. U stalnom smo dijalogu i interakciji i na temelju onoga što nam pokaže iskustvo i praksa kontinuirano radimo na tome da i našu organizaciju prilagodimo i unaprijedimo kako bismo u podršci partnerskim agencijama bili što bolji. Tržište je dinamično i konkurentno i svi koji žele biti uspješni moraju stalno tražiti prostor i načine da poboljšaju svoj rad, a u ovom slučaju nema dileme da mi možemo rasti samo ako rastu i naši partneri pa je naša puna podrška i potpora neupitna i jedan od naših trajnih fokusa.

Allianz je predstavio i novu ponudu proizvoda osiguranja automobila i imovine, odnosno svoje proizvode je pojednostavio i učinio ih razumljivijim te time i pristupačnijim potrošačima. Na to ste se odlučili zbog toga što je istraživanje pokazalo da su klijentima proizvodi osiguranja, kao i prateći uvjeti osiguranja, prekomplicirani i teško razumljivi. Jesu li vaši novi proizvodi postigli uspjeh kakvog ste očekivali?

Novi modularni proizvodi osiguranja automobila i imovine izvrsno su prihvaćeni čime se i u praksi potvrdilo ono što uočili u analizama očekivanja klijenata koje su prethodile njihovom lansiranju. Allianz je, naime, ovu inovaciju uveo na temelju sveobuhvatnog istraživanja među potrošačima u zemljama regije koje je potvrdilo da su im proizvodi osiguranja u pravilu komplicirani i teško razumljivi. Primjerice, u provedenom istraživanju koje je obuhvatilo 5000 ispitanika čak 38 posto korisnika priznalo je da uopće nisu pročitali Uvjete osiguranja jer su im ili predugački ili teški za razumjeti. Zato smo mi ponudili proizvode koji su složeni modularno na način da u svakom od područja kreću od osnovnog paketa koji sadrži temeljena i najčešće potrebna pokrića osiguranja te se nadograđuje novim jasno označenim pokrićima za druge proizvode. Pojednostavili smo i uvjete osiguranja pa su oni sada kraći, pisani lako razumljivim jezikom uz korištenje vizualnih i grafičkih prikaza.

Kada je o Allianz Grupi riječ, čini li se procjena za 2019. godinu o zacrtanoj operativnoj dobiti u rasponu od 11 do 12 milijardi eura izgledna, s obzirom na to da je u prvom polugodištu ostvarena dobit u ukupnom iznosu od 6,1 milijardi eura.

Grupa je ostvarila jako dobre rezultate u prvih šest mjeseci, s porastom ukupnih prihoda od 6,3 posto u odnosu isto razdoblje prošle godine. Allianz grupa teži uspjehu temeljenom na ravnoteži, stabilnosti, ali i na ulaganju u rast zadovoljstva klijenata diljem svijeta. Uskoro će biti objavljeni službeni rezultati za cijelu 2019. ali svi pokazatelji koji se prate tijekom godine potvrđivali su da smo na dobrom putu da ostvarimo planirane ciljeve. Drago nam je da uz dobre poslovne rezultate raste i vrijednost Allianzovog brenda na svjetskoj razini koja je prema rang listi Interbrenda procijenjen na 12,1 milijardu dolara. Time je Allianz zauzeo prvo mjesto među osigurateljima u svijetu. Sve to daje jako dobar vjetar u leđa i našem rastu na hrvatskom tržištu.

Koliko je Allianz Grupacija zadovoljna s poslovnim rezultatima Allianza Hrvatska. Kako stojite u Hrvatskoj u odnosu na ostala istočnoeuropska tržišta osiguranja?

Rezultatima koje ostvaruje Allianz Hrvatska grupa je zadovoljna, imamo podršku i povjerenje vlasnika i menadžmenta što je vidljivo i iz činjenice da smo upravo mi preuzeli upravljanje poslovanjem i na slovenskom tržištu. Imamo ambicije i dalje rasti zbog čega, kao što sam već rekao, kontinuirano radimo na poboljšanjima koji će nam donijeti još bolje rezultate i ostvarenje naših ciljeva i na samom hrvatskom tržištu i na razini regije unutar koje poslujemo.

Kakva su vaša predviđanja za kretanje premija na svjetskoj razini tijekom sljedećega desetljeća?

Teško pitanje, ali svakako se snažniji rast očekuje u Aziji, Africi i južnoj Americi dok će na već razvijenim i zrelim tržištima stope rasta biti umjerene. Prostor za rast je u novim segmentima i vrstama osiguranja koje potenciraju nove tehnologije – primjerice osiguranja od cyber rizika ili autonomnih vozila.

Razgovarala: Nataša Gajski Kovačić

Natrag