;

Rast ekonomije dijeljenja otvara nove mogućnosti za osiguratelje

Datum objave: 20.02.2020.

Rast ekonomije dijeljenja, sustava u kojem se imovina ili usluge dijele između privatnih osoba, uzdrmao je način na koji industrija osiguranja tradicionalno shvaća odgovornost. Ekonomija dijeljenja prisiljavala je osiguratelje na inovacije i brzu prilagodbu svojih proizvoda. Međutim, GlobalData, vodeća tvrtka za podatke i analitiku, tvrdi da još uvijek postoje nedostaci u pokrivenosti, dok ekonomija dijeljenja i dalje snažno raste.

Prema izvješću GlobalData, „Ekonomija dijeljenja u osiguranju – tematsko istraživanje“, ekonomija dijeljenja posebno je uhvatila maha u modelima dijeljenja doma i mobilnosti, iako je prisutna i u brojnim drugim kategorijama. To je rezultiralo valom fleksibilnih i inovativnih proizvoda osiguranja, te je prisililo osiguratelje da usvoje nove načine isporuke kako bi osigurali brze transakcije kakve danas zahtijevaju kupci. Tvrtke poput Airbnb-a i Ubera, uvelike su promijenile ugostiteljstvo i transportnu industriju, ali njihov brzi rast predstavljao je izazove osiguranju.

Globalna industrija osiguranja dosegla je 6,2 bilijuna dolara premije u 2018. godini, ali osiguratelje koji se ne prilagođavaju novim modelima ekonomije dijeljenja riskiraju da izgube dio svog udjela. Neka osiguravajuća društva započela su prilagođavati svoje proizvode kako bi bolje odgovarala zahtjevima kupaca koji sudjeluju u ekonomiji dijeljenja. Tvrtke poput AXA, Allstatea i Zuricha su među onima koje su u većoj ili manjoj mjeri razvile proizvode za ekonomiju dijeljenja. Istodobno, insurtech startupi poput Metromile ili Pikla također su igrali svoju ulogu u smanjenju jaza u pokriću osiguranja. Partnerstva između osiguratelja, insurtechs i/ili platformi na tržištu omogućavaju da osiguranje započne kada kupci uđu u aktivnosti ekonomije dijeljenja, minimizirajući kašnjenja.

Natrag