;

Radionica o značaju osiguranja poljoprivredne proizvodnje – “Dunav osiguranje”

Datum objave: 09.09.2019.

„Dunav osiguranje“ je na Šumadijskom sajmu poljoprivrede u Kragujevcu, osim na štandu tvrtke, ponudu usluga osiguranja predstavilo i na devetoj radionici koja je održana u Kongresnom centru Sajma. O značaju osiguranja i zaštiti poljoprivredne proizvodnje na radionici je govorio Miloš Milosavljević, direktor Glavne filijale „Dunav osiguranja“ u Kragujevcu. Iskustva u osiguranju i značaju s aspekta općina sa sudionicima radionice podijelili su Jelena Obradović, zamjenica predsjednika općine Knić, Miladin Milić, zamjenik predsjednika općine Rača i Goran Đaković, predsjednik Udruženja novinara koji prate poljoprivredu.

U Srbiji je registrirano više od 630.000 poljoprivrednih gospodarstava, a osigurava se oko 12% korištene poljoprivredne površine. Razlozi nedovoljnog nivoa osiguranja poljoprivredne proizvodnje jesu nedovoljna informiranost, kao i nemogućnost poljoprivrednika da procjene prednost osiguranja usjeva i plodova. To su bili neki od razloga zbog kojih je Kompanija prije osam godina započela realizaciju edukativnih radionica koje se tematski bave osiguranjem poljoprivredne proizvodnje u Srbiji.

Rezultati projekta i ne bi bili toliko vidljivi da i nadležno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede strateškim potezima, koji se prije svega odnose na povećanje subvencija, tj. udio u premiji osiguranja, sa 40 na 70 posto za registrirana poljoprivredna gospodarstva na području Šumadijskog okruga. „Ova mjera dala je značajan impuls našim naporima“, pojasnio je na početku izlaganja Miloš Milosavljević, direktor Glavne filijale „Dunav osiguranja“ u Kragujevcu.
„Svi napori koje činimo da povećamo osigurane površine pod poljoprivrednim kulturama i stoke daju efekte. Kompanija ‘Dunav’ u 2018. godini u segmentu osiguranja usjeva bilježi tržišni udio od 37,54 posto, dok jer udio tvrtke na tržištu osiguranja životinja 27,63 posto. Ažurnost u rješavanju šteta je 96,67 posto. Visina premije u prvih šest mjeseci ove godine dostigla je iznos viši od 1,1 milijarde dinara, na nivou tvrtke, dok Glavna filijala „Dunav osiguranja“ Kragujevac u prvih šest mjeseci ove godine bilježi trend rasta premije osiguranja više od 60 posto u odnosu na isti period lani. Povećanje broja osiguranih površina i grla pruža mogućnost u budućem periodu i za smanjenje visine premije“, zaključio je Miloš Milosavljević.

Zamjenica predsjednika općine Knić Jelena Obradović rekla je da općina i „Dunav“ surađuju na polju osiguranja zaposlenih, djece u školama, ali da je cilj da u narednom periodu poboljšaju program osiguranja u poljoprivredi.

„Knić je poljoprivredna općina. Većinsko stanovništvo bavi se poljoprivredom i bitno nam je da programe osiguranja poljoprivrednih proizvoda provedemo kod nas. U lipnju je 1.200 hektara plodne zemlje bilo pod vodom“, ističe Obradović i pojašnjava da je četvrtina općinskog budžeta namijenjena upravo poljoprivredi i prevenciji od šteta.

Zamjenik predsjednika općine Rača Miladin Milić istakao je da je ta općina u prethodne dvije godine prepoznala mogućnost opstanka mladih na selu kroz mjere subvencioniranja poljoprivrede i ističe:

„Općina je uz pomoć nadležnog Ministarstva uložila 45 milijuna dinara u razvoj pčelarstva i voćarstva, ali uz uvjet poljoprivrednicima da zasadi voća budu adekvatno uređeni i osigurani u prve tri godine, kako bi potakli ozbiljnu proizvodnju. Osiguranje je jedini način da zaštite poljoprivredne proizvode i na tome ćemo raditi i u narednom periodu“, rekao je Milić.

Osiguranici, zahvaljujući svim ovim aktivnostima sve više prepoznaju značaj osiguranja. Tome, nažalost, značajno doprinose i klimatske promjene, ali i štete koje su one donijele poljoprivrednim proizvođačima.

Poljoprivrednik Aleksandar Glišić iz sela Šume kod Topole kaže da je ove godine prvi put osigurao svoje imanje kod „Dunava“ i da mu se to osiguranje isplatilo, s obzirom na to da je nedavno pretrpio štetu.

„Tvrtka je uradila dobru procjenu i pravovremeno isplatila štetu. Preporučio bih svima da koriste usluge ‘Dunav osiguranja’, jer je to veliko olakšanje kada se dogodi nesreća“, rekao je Glišić.
Proces edukacije svakako nije brz, ali je svaki novi regrutirani osiguranik uspjeh.

Mladi poljoprivrednik iz Knića Marko Brković slušao je predavanje o osiguranju i zainteresirala ga je ponuda „Dunava“ o osiguranju životinja, jer se, kako kaže, njegova porodica bavi proizvodnjom jaja.

„Osiguranje bi mnogo značilo mojoj obitelji i osiguralo naš biznis“, rekao je Brković.

Natrag