Prirodne katastrofe stajale 150 milijarde američkih dolara u 2019. godini, osiguratelji plaćaju 52 milijarde dolara

Datum objave: 14.01.2020.

Prirodne katastrofe uzrokovale su ukupne gubitke od 150 milijardi USD tijekom 2019. godine, uključujući osigurane gubitke od oko 52 milijarde USD, što odgovara prosjeku u posljednjih 30 godina, poručuju iz Munich Rea.

Ovaj je reosiguratelj rekao da je jaz u zaštiti (razlika između ukupnih ekonomskih i osiguranih gubitaka) veći u 2019. nego u 2018. godini, uglavnom zbog visokog udjela poplavnih gubitaka, koji često nisu osigurani u istoj mjeri kao i šteta od vjetra u većini industrijskih zemlje.

Ipak, prema Munich Re, osigurani dio ukupnih gubitaka, koji je bio malo iznad 35 posto, odgovara prosjeku u posljednjih 10 godina. Trajni jaz u zaštiti je dokaz da veliki dijelovi tržišta ostaju nesigurani, posebno u zemljama u razvoju i tržištima u nastajanju.

Tajfuni u Japanu – Hagibis i Faxai – uzrokovali su najveće štete u smislu ukupnih ekonomskih i osiguranih gubitaka. Hagibis je uzrokovao ukupne gubitke od oko 17 milijardi USD, osigurane štete od oko 10 milijardi USD, dok je Faxai uzrokovao ukupne procijenjene gubitke od oko 9 milijardi USD, a osigurani štete od oko 7 milijardi USD.

Natrag